Verzorging van de Engelse Cocker Spaniel


Verzorging 

De Engelse Cocker Spaniel heeft een mooie, gladde, zijdeachtige vacht met bevedering aan de oren, borst, voorbenen, buik, achterbenen boven de hakken en staart. Deze vraagt heel wat onderhoud en moet goed verzorgd worden. De lange haren ter hoogte van de oren, oksels, liezen en buik gaan gemakkelijk in de klit. Men merkt heel wat verschillen in vachtstructuur op bij de Cocker. De ene is makkelijker te onderhouden dan de andere.

De vacht van de Engelse Cocker behoort tot groep 6: Kort tot middellang zijdehaar, gecombineerd met lang zijdehaar aan poten, oren, buik en broek.

Vachtverzorging

Algemeen

Het is van groot belang dat de Cocker op reeds jonge leeftijd gewend wordt aan het borstelen en zeker aan de verzorging van de oren en voeten. De vacht moet zon driemaal per week grondig gekamd en geborsteld worden en drie- tot viermaal per jaar getrimd of geplukt worden. Op deze manier worden de dode haren op het hoofd, de rug en de benen met de hand (of met een trimmes) verwijderd. Ook het haar aan de staart wordt bijgeknipt en de voeten tot kattenvoetjes. Als de haren aan de voetzooltjes niet regelmatig bijgeknipt worden zal de Cocker foutief gaan lopen door het ongemak. Een Cocker mag echter nooit geschoren worden omdat dit de vacht definitief verpest.

Soms komt men wel eens Cockers tegen met een over zijn hele lijf overgroeiende ondervacht en een dikke bevedering aan de poten. Dit kan problemen geven indien dergelijke vachtstructuur niet voldoende onderhouden wordt. Ook wanneer men te lang wacht met het trimmen van de vacht komt men voor problemen te staan. De jonge pup mag je niet te lang in zijn overvloedige vacht laten en moet ook wennen aan de verzorging van zijn vacht, oren en voeten.

Het verzorgingsschema

De jonge hond moet regelmatig geborsteld worden op een tafel. Bij wijze van oefening moet de onderkant van zijn pootjes betast worden en ook zijn oortjes en tanden nagekeken worden.

Rond de vier maanden moeten de haren tussen de kussens verwijderd worden en de nagels nagekeken. Men kan ook de pluizige vacht voorzichtig uitplukken waar nodig.

Rond de zes maanden kan men voorzichtig voelen of de bovenvacht reeds loslaat en kan men de hond met de vingers plukken. Ook tussen de tenen moet het haar opnieuw weggehaald worden.

Rond de twaalf maanden heeft de jonge hond door de goede verzorging nu een mooie zijdevacht met een lange bevedering die door een correct plukken en effileren (uitdunnen van de vacht op de borst) mooi in model kan gezet worden.

Het hangt dan van het type vacht af hoe frequent de hond getoiletteerd moet worden. Een mooie vacht moet in aanleg aanwezig zijn, maar een correcte verzorging kan van een goede een uitmuntende vacht maken. 


voor de trimbeurt                               na de trimbeurt

Gevolgen van castratie en sterilisatie voor de vacht

De castratie van de Cocker reu of sterilisatie van de Cocker teef is nefast voor zijn vacht. Deze verandert dan dramatisch. Omwille van medische redenen kan dergelijke ingreep noodzakelijk zijn, maar als het te vermijden is, is het beter voor de Cocker en zijn vachtonderhoud. De vacht wordt pluizig, gekruld en dof en is vaak niet meer te plukken. Ze groeit ook harder en ongecontroleerd o.a. op plaatsen waar normaal niet veel haar groeit. Ook een ervaren trimmer zal moeite hebben en vaak genoodzaakt zijn de vacht te scheren. 

Verdere verzorging

De verzorging van de oren vormt een belangrijk aandachtspunt. Het oor moet laag aangezet lijken en de bevedering moet lang en zijdeachtig zijn. Het is aangeraden een speciale voederbak met een kleine opening aan te schaffen zodat de oren niet in het eten hangen. De Cocker heeft lange oren die weinig lucht toelaten waardoor er gemakkelijk infecties kunnen ontstaan. De binnenkant van de oren moet altijd schoon zijn. De overtollige haren kan je best verwijderen. Je mag niet te diep in de gehoorgang gaan met wattenstokjes want deze kunnen het trommelvlies beschadigen en het vuil dieper naar binnen duwen. De gehoorgang kan gereinigd worden met een oorcleaner die je even laat inwerken. Het zichtbare vuil kan je verwijderen met een tissue.

De ogen kan je dagelijks schoonmaken met een vochtige tissue, maar moeten daarna altijd met een tissue gedroogd worden om de traanstreep tegen te gaan.

Verder moeten ook de nagels regelmatig geknipt, de vacht gewassen, het gebit gepoetst worden en moeten ook de ogen en neus gecontroleerd worden. Dat geldt voor iedere hond. Deze handelingen kan je best al uitvoeren van pup af aan.

Wat de voeding betreft heeft de Engelse Cocker geen speciale noden. Er wordt wel eens gezegd dat hij gulzig is en men past best op met overgewicht. Het is belangrijk een uitgebalanceerde voeding aan de hond te geven. 

 

 

Copyright 2008-2012 Felici Animali. All rights reserved.
Website & layout by Kristine Goossens


Top

Home  Back  Next E-mail