Agility

 

Agility     

 

 

Intro

Agility is een behendigheidstraining voor honden. Op aanwijzingen van zijn baas moet de hond een hindernisparcours met zo weinig mogelijk fouten kunnen afleggen, waardoor niet alleen zijn kracht en wendbaarheid, maar ook zijn nauwkeurigheid, volgzaamheid en intelligentie op de proef worden gesteld.

Agility is een discipline van de hondensport vergelijkbaar met jumping bij  paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.

Gebruikte toestellen zijn: de hoogtesprong, de breedtesprong of vertesprong, de borstelsprong of muur, de tunnel of buis, de slurf of zak, de band, de kattenloop, hondenloop of brug, de A-schutting of dak, de wip, de slalom of weave en de tafel.

wedstrijdreglement

 

Tijdens de lessen Fun For Dogs hebben onze honden al kennis kunnen maken met enkele Agility toestellen. Dit vonden ze heel leuk. Thuis hebben we ook enkele zelf gemaakte sprongen die we in de tuin kunnen plaatsen waar we al onze honden soms eens over laten springen. Dit vinden ze ontzettend leuk.


In september 2008 zijn we met Gioia gestart met Agility in HS Palliete
r. In mei 2009 zijn we ook met Havana gestart.
 
Op 15 september 2010 legde ook Iliano, de zoon van Havana, met succes de toelatingsproef af en mag hij voortaan ook meetraine
n.
Op 8 mei 2012 zijn we met Engelse Cocker Nikita (19,5 mdn) en Havanezer Emilia (17 mdn - dochter van Havana) gestart met Agility. Omdat er geen nieuwe groep start op HS Pallieter (mede door de verhuisproblemen) gaan we met deze twee rakkers naar HS Hoba. Na het afleggen van een overgangsproef van de gehoorzaamheidsklas D naar C mogen beiden deelnemen in de starters klas van Agility. Na enkele lessen mochten ze al mee trainen met de beginners. Sinds augustus 2012 trainen ze in de gevorderden klas.
Op 7 oktober 2012 zijn we met Havanezer Dafne (22 mdn - dochter van Havana) gestart met Agility bij de Pallieters. 

 

 

 

 

Foto's

 

 

Tijdens de training op HS Pallieter (eind 2008)

Gioia

 

 

Tijdens de training op HS Pallieter (6 september 2009)

Havana

Gioia

 

 

30 april 2010


Gioia

Havana
 

 

Tijdens de training op HS Hoba (12 juni 2012 en 24 juni 2012)

Nikita (12/06/2012)

Emilia (24/06/2012 - in de gietende regen)

Nikita (24/06/2012 - in de gietende regen)

 

 

Tijdens de training op HS Hoba (7 augustus 2012)

Nikita


De weave met minder beugels

Een mooi raakvlak van Nikita 

Emilia 


Emilia : " Ik wil ook lopen !! "


 " Joepie ... mijn beurt !! "

  " Ik kom er aaaaaan ... "     

 

 

 

Brevetten


20 augustus 2010       Toelatingsproef Agility - Gioia en Havana geslaagd !!!

Op deze vrijdagavond zijn we met Gioia en Havana naar hondenschool Ter Dries in Beerzel gegaan voor de toelatingsproef Agility. Na de grote honden (large) en kleinere honden (medium) was het de beurt aan de kleinsten (small) waaronder ook Gioia en Havana. De toelatingsproef bestaat uit een achtvormige opstelling van alle toestellen die de honden in minder dan één minuut moeten afleggen.

Kristine & Gioia

Havana & Gioia geslaagd

Havana

Gioia en Havana hebben fantastisch gelopen! Ze hebben beiden hun Agility brevet behaald en mogen voortaan deelnemen aan Agility wedstrijden (graad 1). Ze legden allebei van bij de eerste poging een foutloos parcours af en ruim binnen de tijd (resp. 51 en 52 seconden). Ik ben superfier!

 

 

 

 
24 februari 2013       Toelatingsproef Agility - Nikita en Emilia geslaagd !!!

Ondanks de sneeuwval is het Agility brevet (TAP) doorgegaan in HS Hoba in Deurne. Er werd door de keurders wel rekening gehouden met deze weersomstandigheden en om alles veilig te houden voor hond en baas was men soepeler in het keuren. Ik heb de proef afgelegd met Engelse Cocker Nikita en Havanezer Emilia. Ze hadden geen problemen met de sneeuw. Ikzelf heb wel voorzichtiger (en dus trager) gelopen zodat de honden bij het springen goed zouden neerkomen en ook bij de toestellen niet zouden uitglijden. Nikita en Emilia slaagden bij hun eerste poging en hebben dus hun Agility brevet behaald ! Nikita liep foutloos. Emilia liep een halve meter voorbij de kapel (dak), maar herstelde zich meteen. Ze hebben dat supergoed gedaan! Ik had nooit verwacht met deze twee rakkers het brevet reeds te behalen omdat ze nog maar 9,5 maanden deze sport beoefenen (sinds 8 mei 2012). Wat ben ik trots op m'n meisjes :) !!

Engelse Cocker NikitaHavanezer Emilia (Jemilia del Paradiso di Cani)
 

Bedankt aan Niels om deze foto's te nemen !

 

 

 

Wedstrijden


20 september 2009     Clubkampioenschap HS Pallieter (oefenwedstrijd)

Vandaag namen we met drie van onze Havanezers deel aan het Clubkampioenschap op hondenschool Pallieter. Met Gioia en Havana deden we mee met Agility (behendigheid) en met Mistica met Dog Dancing. 

Het was de allereerste keer dat we deelnamen aan een Agility wedstrijd. Deze telde niet officieel voor punten. We namen deel met Gioia en Havana in de beginnersklas. Gioia volgt nu een klein jaar lessen en Havana sinds mei 2009. Gespreid over de hele dag moest iedere deelnemer drie parcours lopen: 2 met raakvlakken en 1 jumping. Gioia en Havana hebben supergoed gewerkt! Gioia behaalde de 1e plaats (zonder strafpunten) en Havana de 4e plaats (met 5 strafpunten op de drie parcours : 3-1-1) op 8 deelnemers in die groep. 

In de beginnersklas mocht Mistica haar danskunsten laten zien. Ze deed dat weer heel enthousiast. Ze behaalde een mooi resultaat (8,47) en kreeg de 3e plaats.


 Kristine & Gioia - Agility   Kristine & Havana - Agility   

Gioia 1e plaats Agility beginners Het was echt een superfijne en ontspannende dag met een hele aangename sfeer! Complimenten aan HS Pallieter. En een dikke pluim voor Gioia en Havana en Mistica !! :)

 

 

 

Alle clubkampioenen (gehoorzaamheid - agility - dog dance)
Gioia (1e) Alle clubkampioenen

Foto's Clubkampioenschap HS Pallieter 20 september 2009 (Havana en Gioia in de groep Agility beginners)

Havana

Gioia

 

Havana (4e) - Gioia (1e)

 

 

19 september 2010     Clubkampioenschap HS Pallieter : Agility

Vandaag namen we met twee van onze Havanezers deel aan het Clubkampioenschap op hondenschool Pallieter. Met Gioia en Havana deden we mee met de Agility (Behendigheid) wedstrijd. Omdat ze hun brevet reeds behaalden, liepen ze in de groep van "graad 1". Hoewel deze wedstrijd niet officieel voor punten meetelt, werd het toch een goede en leerrijke ervaring. Gespreid over de hele dag moest iedere deelnemer drie parcours lopen: 2 met raakvlakken en 1 jumping. Ik ben supertrots op Gioia en Havana! Havana behaalde de 2e plaats (3x foutloos parcours) en Gioia de 7e plaats (met enkele strafpunten) op 10 deelnemers in die groep. Een knappe prestatie met deze twee enige Havanezers! 

Het was echt een superfijne en ontspannende dag met een hele aangename sfeer! Complimenten aan HS Pallieter. Ik heb me goed geamuseerd met de andere Agility lopers. En een dikke pluim voor Gioia en Havana natuurlijk !!

 

 

 

 

* Havana 2e plaats met 3x foutloos parcours *

* Gioia 7e plaats met 1x foutloos parcours *

 

 

23 oktober 2010     Provinciaal kampioenschap Agility op HS De Dappere Vriend te Herentals


Vandaag vond het Provinciaal kampioenschap Agility (Antwerpen) plaats op hondenschool De Dappere Vriend in Herentals. Ik nam deel met Gioia samen met verschillende andere Agility lopers van HS Pallieter. Het was voor mij (en Gioia) de allereerste echte wedstrijd Agility op verplaatsing in graad 1. Het was een zeer gezellige dag. 

GioiaGioia heeft naar haar vermogen schitterend gelopen. Ze durft uit nieuwsgierigheid te snuffelen op het terrein en ze is niet supersnel, maar ze heeft er telkens veel plezier in en doet toch haar best. Gioia loopt in graad 1 small. Op het eerste parcours (vast) behaalde ze de 7e plaats (op 10). Ze had 1 weigering (5 strafpunten) en enkele tijdsfouten. Op het tweede parcours (jumping) behaalde ze de 6e plaats (op 10). Ze heeft een foutloos parcours gelopen, maar was 3 seconden buiten tijd. Op het derde parcours (vast) behaalde ze de 2e plaats (op 10). Ze had opnieuw een foutloos parcours gelopen (geen makkelijk parcours en het was modderig o.w.v. de regen) en was 9 seconden buiten tijd. Haar eindresultaat op de 3 parcours : Gioia behaalde de 3e plaats. Ik ben alvast superfier op Gioia! Het was een lange, koude, regenachtige en vermoeiende dag, maar we hebben samen veel plezier gehad! De andere Pallieters hebben ook één voor één heel goed gelopen!

 

 

10 juli 2011     Wedstrijd HS Pallieter : Agility (vast & jumping)

Vandaag hebben we met Gioia en Havana deelgenomen aan de Agility wedstrijd op HS Pallieter (waar we ook trainen). Er waren over de 300 deelnemers. Het was de eerste echte wedstrijd voor Havana en - op het Provinciaal kampioenschap na - ook voor Gioia. In de voormiddag werd het vast parcours gelopen (small, medium, large, graad 1, 2 en 3) en in de namiddag de jumping (small, medium, large, graad 1, 2 en 3). Gioia en Havana, beide kleine gezelschapshondjes, liepen natuurlijk alletwee in de categorie small graad 1. 

Gioia heeft goed gelopen, maar wel trager dan op training. Ze maakte ook dezelfde fout bij zowel het vast parcours als bij de jumping: ze miste de ingang van de weave. Deze fout kostte haar 5 strafpunten. Verder heeft ze alle hindernissen foutloos uitgevoerd en afgewerkt. Ze maakte wel enkele tijdsfouten (per seconde buiten de tijd komt er een strafpunt bij).
Voor het vast parcours behaalde ze de 10e plaats op 16 met 11 tijdsfouten en 5 strafpunten (16,450 - G).
Voor de jumping behaalde ze de 13e plaats op 16 met 9 tijdsfouten en 5 strafpunten (14.330 - ZG).

Havana, die normaal gezien snel onder de indruk is van drukte, heeft heel goed gelopen. Ze had heel veel aandacht en voerde alle hindernissen perfect uit en af. Ze liet zich niet van haar stuk brengen door de keurmeesters in de ring. Bij de weave hebben we wel wat tijd verloren omdat we deze heel rustig hebben uitgevoerd. Ook Havana had enkele tijdsfoutjes, maar verder waren beide parcours foutloos. Chapeau! Bij de jumping behaalde ze een U.
Voor het vast parcours behaalde ze de 7e plaats op 16 met 6 tijdsfouten en geen strafpunten (6,460 - ZG).
Voor de jumping behaalde ze de 6e plaats op 16 met 3 tijdsfouten en geen strafpunten (2,970 - U).

Het was een gezellige dag waarop vele Pallieters in de prijzen vielen. Ik ben alvast zéér tevreden met de resultaten. Met Gioia en Havana doe ik Agility puur voor de fun. 

Meer foto's van Gioia & Havana :

 

* Havana 7e plaats VAST en 6e plaats JUMPING met 2x foutloos parcours *

 

 

* Gioia 10e plaats VAST en 13e plaats JUMPING *

 

 

18 september 2011     Clubkampioenschap HS Pallieter : Agility

Vandaag nam ik met drie van onze Havanezers deel aan het Clubkampioenschap op hondenschool Pallieter. Met Gioia, Havana en haar zoon Iliano deden we mee met de Agility (Behendigheid) wedstrijd.

Gioia en Havana lopen in "graad 1". Iliano, die z'n brevetje nog niet heeft, loopt onder de "beginners". Hoewel deze wedstrijd niet officieel voor punten meetelt, werd het toch een goede en leerrijke ervaring. Gespreid over de hele dag moest iedere deelnemer drie parcours lopen: 2 met raakvlakken en 1 jumping. Met drie eigen hondjes was het dus negen keer lopen in totaal.

Gioia
Het eerste parcours van de dag was niet eenvoudig. Bijna alle deelnemers hadden een DK. Gioia, die als eerste van de dag van start mocht gaan, liep het echter foutloos. In de namiddag volgde het tweede parcours. Hier heeft Gioia de verkeerde ingang van de tunnel genomen en dat leverde een DK op. Bij het derde parcours maakte ik zelf een fout (terug laten komen in de weave) waardoor ze opnieuw een DK had. Toch ben ik héél blij met Gioia's prestatie, want op die twee foutjes na, heeft ze heel goed gelopen. Het was heel fijn.

Havana
Het eerste parcours liep Havana zeer goed. Ze startte echter de weave bij het tweede paaltje wat haar 5 strafpunten opleverde. Verder liep ze alles heel vlot en snel. Het tweede parcours zou ze een raakvlak gemist hebben (wat ik niet gezien heb) en het derde parcours liep ze foutloos. Ze was wel iets trager bij het laatste parcours (al wat moe aan het worden van de lange dag). Het was ontzettend leuk om met haar te lopen. Ik ben heel blij met de resultaten. Havana behaalde de 3e plaats op 24 !!

 

 

 

 

Iliano
Iliano, die graag op z'n gemak loopt en nog niet veel heeft geoefend, heeft het eerste en het derde parcours heel goed gelopen. Ik was er zelf wat van verschoten. Hij liep deze twee foutloos op z'n eigen tempo. Het tweede parcours echter, net na de middag, was hij wat afwezig en dan heeft hij wel wat geaarzeld en foutjes gemaakt. Het was ook een lang parcours. Het was leuk om ook eens 'voor punten' te lopen met Iliano. Hij behaalde een mooie 4e plaats.

Ik ben supertrots op onze drie Havanezers! Het is niet evident om met deze gezelschapshonden Agility te doen, maar ze vinden het wel heel leuk. Het was net zoals vorig jaar een superfijne en ontspannende dag met een hele aangename sfeer! Complimenten aan HS Pallieter. Ik heb me goed geamuseerd met de andere Agility lopers. En chapeau aan Gioia, Havana en Iliano !!! 

Bedankt aan Jolien voor de foto's!

 

* Havana (Graad 1) 3e plaats met 1x foutloos parcours *

* Gioia (Graad 1) met 1x foutloos parcours *

* Iliano (Beginners) 4e plaats met 2x foutloos parcours *

 

 

22 oktober 2011     Provinciaal kampioenschap Agility (Antwerpen) op HS Sloeber

Vandaag nam ik (Kristine) met twee van onze Havanezers deel aan het Provinciaal kampioenschap (Antwerpen) Agility (behendigheid) dat dit jaar plaatsvond op HS Sloeber in Kontich. Gioia en Havana lopen in "graad 1" small. Iedere deelnemer liep één jumping in de voormiddag en één vast parcours in de namiddag. De punten van beide parcours worden samengeteld om zo de rangschikking te bepalen. Er was ook een ploegen estafette. Het was een koude, maar heel zonnige dag. De sfeer was ontzettend leuk en ontspannend. HS Pallieter was talrijk vertegenwoordigd (16 handlers en 17 honden). 

Gioia 
Gioia heeft zowel de jumping als het vast parcours zonder fouten gelopen. De weave ging perfect. Ze was heel aandachtig. Zoals gewoonlijk liep ze op haar gemakske. Ze heeft enkel enkele secondjes tijdsfouten (buiten standaardtijd) gelopen (5.88 op jumping en 9.14 op vast). 
Op de jumping werd Gioia 13e op 20 deelnemers. Op het vast parcours behaalde ze een mooie 6e plaats op 20. Samen behaalde ze daarmee een mooie 9e plaats op 20.

 

Havana 
Havana heeft één fout gemaakt bij de weave (verkeerde ingang) bij de jumping, maar liep het vast parcours wel foutloos. Ook Havana liep rustig mee. Ze heeft ook enkele secondjes tijdsfouten gemaakt (7.10 op jumping en 10.56 op vast). 
Op de jumping behaalde Havana een 15e plaats op 20. Op het vast parcours de 9e plaats. De punten bij elkaar, werd dat een 12e plaats op 20.

 

Ik ben megatrots op onze twee Havanezers!!! Ze hebben hun best gedaan. Zo'n wedstrijd is altijd een lange dag voor hen. Ze zijn er ook altijd ietsje trager, maar we hebben allemaal heel veel plezier gehad. De andere Pallieters hebben ook heel goed gelopen en goede plaatsen behaald.
Ook m'n Engelse Cocker Nikita was van de partij om te supporteren voor haar kleine "zussen". Het was voor haar een hele ervaring om bij zo'n Agility wedstrijd te zijn met 100den honden en mensen. Ze was suuuuuperbraaf!! 

Bedankt Lut voor de foto's!

 

* Gioia (Graad 1) 9e plaats met 2x foutloos parcours *

 

 

* Havana (Graad 1) 12e plaats met 1x foutloos parcours *

 

 

11 augustus 2012     Clubkampioenschap HS Hoba : Agility 

Deze namiddag vond het clubkampioenschap op HS Hoba plaats. Enerzijds waren er proeven in de verschillende gehoorzaamheidsklassen. Anderzijds was er ook een clubwedstrijd agility (beginners en gevorderden). Zowel met Nikita als Emilia namen we deel. De zonneschijn was op dit middaguur heel fel. Emilia mocht de spits afbijten. Ze maakte echter enkele foutjes. Zo miste ze de ingang van de weave doordat ze eerst even naar het nummertje ernaast ging kijken. Dit 'vreemde voorwerp' kende ze niet. In de zak is ze spijtig genoeg verstrengeld geraakt. Ook de ingang van de tunnel liep ze een halve meter voorbij. Toch zijn we trots op haar. Op training werkt ze altijd supergoed. De zenuwen van de geleider zullen vandaag ook wel parten gespeeld hebben :p. Nikita was in het begin van het parcours even afgeleid en wilde de helper aan de zijkant dag gaan zeggen. Het begin van het dak liep ze ook een halve meter voorbij. Nikita maakte echter de minste fouten van de zes deelnemers en is daardoor clubkampioen agility van de beginners geworden. We zijn natuurlijk heel trots op haar! 

Na de wedstrijd werd er ook een fun parcours gelopen, de zogenaamde knock-out waarbij twee lopers het tegen elkaar opnemen (beginners en gevorderden door elkaar) en eenzelfde parcours met zo weinig mogelijk fouten en zo snel mogelijk lopen. Wie verliest valt af. De winnaars nemen het tegen elkaar op totdat er één uiteindelijke winnaar overblijft. Nikita werd 3e en Emilia behaalde een knappe 2e plaats (nipt verloren van een wedstrijdspeler). Dat was een knappe prestatie van deze twee rakkers!

 

Bedankt aan Linda voor de foto's. 

Om 18u vond de prijsuitreiking plaats en we kregen een mooie beker voor Nikita die clubkampioen agility beginners werd. 

 

 

12 augustus 2012     Overgangsproef agility beginners naar gevorderden : geslaagd

Op dinsdag 8 mei 2012 kregen Havanezer Emilia en Engelse Cocker Nikita hun eerste Agility les. Deze vond plaats op HS Hoba. Ze maakten kennis met de sprongen en enkele toestellen (nog laag bij de grond). Ze vonden het heel leuk. We zijn de enige twee starters, dus het zijn intensieve lessen. 
Na 7 lessen mochten ze al meedoen met de beginners. Ze hebben enorm veel plezier in het lopen en springen. Ze doen het supergoed! Het is voor mij (Kristine) als geleider wel nog wennen om met een snellere Havanezer en een iets grotere hond (Engelse Cocker) te lopen. Ik leer ook nog veel bij!
Vandaag, de 9e les, heeft Nikita voor het eerst de sprongen op medium hoogte genomen en dit deed ze perfect. Ze heeft geen enkele lat afgeworpen. 

Deze ochtend (12 augustus 2012) vond de overgangsproef plaats bij Agility op HS Hoba. Engelse Cocker Nikita en Havanezer Emilia zijn 3 maanden geleden met Agility gestart als starters, maar al gauw konden ze meetrainen in de beginners klas (ook al waren het in feite nog starters). Vandaag konden we deelnemen aan de overgangsproef en ze slaagden meteen. Ze mogen zich nu bij de gevorderden voegen. We zijn apetrots op hen! 

Met dank aan Barbara Crols van Lunagraph voor de foto's.

 

 

 

13 oktober 2012     Wedstrijd Agility HS 't Kruierke met Gioia en Havana

Vandaag nam ik (Kristine) deel aan de Agility wedstrijd op HS 't Kruierke met Havanezers Gioia en Havana. Het was kil en nat weer. 

Gioia en Havana spelen in de 1e graad small. Het is hun eerste en enige wedstrijd Agility dit jaar.

In de voormiddag liepen we een vast parcours (met raakvlakken). Gioia voerde dit perfect uit. Ze had geen fouten én zelfs geen tijdfouten. Haar knappe prestatie werd beloond met een 4e plaats op 20! En met een U'tje (uitmuntend)!!! Ik ben apetrots op haar! Havana liep spijtig genoeg een DK. De tunnel was helemaal in een hoek geplaatst. Net achter de draad stonden tenten (van deelnemers) met luidkeels blaffende honden. Dit schrikte Havana zo hard af dat ze niet door de tunnel durfde lopen. Ze moest in principe naar het geblaf toe lopen en dat wilde ze niet. Ik kan het haar niet kwalijk nemen. De rest van het parcours werkte ze mooi af. Zelfs de weave vormde geen probleem.

In de namiddag liepen we een jumping (geen raakvlakken). De start van dit parcours was net naast het publiek en Gioia, grote mensenvriend als ze is, wilde de mensen eerst even dag gaan zeggen. Door haar getreuzel aan de start zijn we wat tijd verloren. Ze behaalde de 13e plaats op 20 met 12 tijdfouten en 5 strafpunten. Havana was trager dan deze ochtend en haar onzekerheid zo dicht bij al die 'vreemde mensen' speelde haar parten. Ze behaalde de 12e plaats op 20 met 17 tijdfouten en verder geen strafpunten.

Ik kijk terug op een leuke ontspannende dag. Spijtig genoeg ook een regenachtige dag. Dank aan Bie dat ik haar tent mee mocht gebruiken! Anders hadden we wel erg nat geweest :p. Ik ben trots op de honden. Ze missen nog wedstrijdervaring, maar op training doen ze het supergoed. Ze vinden Agility ook heel leuk. Een U'tje behalen met een Havanezer ... ik had het niet verwacht. Chapeau Gioia!

 

 

Filmpje Agility 19 september 2010 en collage Agility 18 september 2011

Per toeval nog ontdekt dat we nog filmmateriaal van Agility met onze Havanezers Havana en Gioia hadden van vorig jaar.
Voor het filmpje, klik op HS Pallieter Clubkampioenschap Agility 19.09.2010

We hebben ook een collage toegevoegd van alle Pallieters die deelnamen aan het Clubkampioenschap van dit jaar.
Voor de collage, klik op HS Pallieter Clubkampioenschap Agility 18.09.2011

 

 

 

 

 

Home Back Top Next