Intro Tosca

Intro

 

Maltezer / Bichon Maltais / Maltese

 

Karakter

 

De Maltezer is intelligent, levendig en volgzaam en hecht zich zeer aan zijn baas en/of bazin. De weelderige, zuiver witte vacht vereist een geregelde en deskundige verzorging.

De Maltezer past zich goed aan aan wat minder beweging. Hij is ook erg speels.

 

Geschiedenis

 

De Maltezer behoort tot de groep van de gezelschapshonden (groep 9, sectie 1). Zijn naam betekent niet dat hij oorspronkelijk van het eiland Malta komt, want het bijvoeglijk naamwoord ‘Maltees’ komt van het Semitische woord ‘màlat’, dat ‘schuilplaats’ of ‘haven’ betekent en ook terug te vinden is in de namen van allerlei kustplaatsen en eilanden, bijvoorbeeld van het Adriatische eiland Meleda, de Siciliaanse stad Melita en het eiland Malta. De voorouders van deze kleine hond leefden in de havens en kustplaatsen van het Middelandse Zeegebied, waar zij in de havenpakhuizen en scheepsruimen werden gehouden om op muizen en ratten te jagen.

In zijn nomenclatuur van de honden in die tijd maakt Aristoteles (384-322 v.C.) melding van een kleine rashond, die hij ‘Canis Melitensis’ noemt. Deze hond was in het oude Rome bekend als de favoriete gezelschapshond van de dames en werd bezongen door Straton, een Latijnse dichter ui de eerste eeuw na Christus. Afbeeldingen van de Maltezer door talrijke schilders uit de renaissance tonen deze kleine hond in de salons van die tijd aan de zijde van de mooie dames.

 

Bron: Toepoels hondenencyclopedie. Becht, Haarlem, 2007, pp. 225-226.

 

 

 

 

Home Back Top Next