Intro Luna Lana

Intro

 

Duitse Hangoor

 

Herkomst

 

De Duitse Hangoor is een Duits ras dat kortgeleden is ontstaan. Voor de creatie ervan hebben Duitse fokkers onder meer gebruik gemaakt van Nederlandse Hangoordwergen en Franse Hangoren. Het doel hiervan was een hangoorkonijn met het type van de Franse Hangoor, dus dat qua gewicht en grootte het middel hield tussen dit ras en de Nederlandse Hangoordwerg. In zijn totaliteit lijkt de Duitse Hangoor dan ook meer op een Franse Hangoor dan op een Nederlandse Hangoordwerg. Het ras werd in 1970 officieel erkend in het land van herkomst en kreeg de naam ‘Deutsche Klein Widder’. Binnen betrekkelijk korte tijd werd de Duitse Hangoor in Duitsland een populair ras.

Ondanks de populariteit in Duitsland, Nederland en een aantal andere landen op het continent is de Duitse Hangoor in andere delen van de wereld nauwelijks bekend, al heeft dit ras in Engeland een trouwe groep aanhangers.

 

Eigenschappen

 

Duitse Hangoren zijn rustig en goedmoedig. Ze worden voornamelijk gefokt door liefhebbers die ze op tentoonstellingen uitbrengen, maar de goedmoedige aard en het bijzondere uiterlijk maken het dier zeker ook geschikt als gezelschapsdier voor kinderen en volwassenen.

 

Uiterlijke kenmerken

 

De Duitse Hangoor lijkt sterk op de Franse Hangoor, maar is kleiner. Het gewicht van de Duitse Hangoor ligt tussen de 2,5 en 3,5 kilo , terwijl de Franse Hangoor 5 kilo en meer kan wegen. Het ras kenmerkt zich door een gedrongen, compacte en stevige lichaamsbouw. De achterhand is goed gevuld en mooi afgerond. De hals is erg kort. De poten zijn kort, gespierd en krachtig. Duitse Hangoren hebben een brede, korte kop met uitgesproken wangen en een gebogen neusbeen. De oren zijn – van punt tot punt gemeten inclusief schedel- ruim 30 cm lang. Ze behoren geen vouwen te vertonen en hangen loodrecht naar beneden. De aanzet van de oren wordt gevormd door de zogenaamde ‘kronen’, die bij dit ras flink ontwikkeld zijn.

 

Vacht

 

De vacht van Duitse Hangoren is evenals die van de Franse Hangoor wat langer dan die van de meeste konijnen, heeft veel onderwol en heeft een dicht inplant.

 

Kleuren

 

De Duitse Hangoor wordt in veel verschillende kleurvachten gefokt, onder meer konijngrijs (licht bruingrijze dekkleur met zwarte ticking en bruine ogen), blauwgrijs (licht bruingrijze dekkleur met blauwgrijze ticking en blauwe ogen), ijzergrauw (lichtgrijze dekkleur met zwarte ticking en bruine ogen), blauwgrauw (lichtgrijze dekkleur met blauwe ticking en blauwe ogen) en chinchilla (zilverwitte dekkleur met zwarte ticking en bruine ogen). Ook effen Duitse Hangoren komen voor, bijvoorbeeld in zwart en blauw. Verder kent het ras bonte, madagaskarkleurige en isabellakleurige konijnen en ten slotte is ook effen wit met zowel blauwe als rode ogen erkend.

 

Bijzonderheden

 

Doordat de oren van dit konijnenras vrij zwaar zijn, hangen ze al snel nadat de dieren het nest hebben verlaten. Het komt nauwelijks voor dat de oren van dit ras blijven staan, zoals die van de Nederlandse Hangoordwerg.

 

 

Bron: Esther Verhoef-Verhallen, Geïllustreerde konijnen & knaagdieren encyclopedie. Rebo, 2004, pp. 201-203.


 

 

 

 

 

Home Back Top Next