|
|
Havanezer / Bichon Havanais / Havanese
Karakter
De Havanezer is een vriendelijke, intelligente hond met alle positieve eigenschappen uit de Bichongroep. Ze zijn heel aanhankelijk en gericht op hun mensen. Ze zijn heel zachtaardig van karakter en kunnen zich goed aanpassen aan allerlei situaties. Bij de opvoeding moet je er wel rekening mee houden dat ze heel gevoelig zijn; ze willen het hun mensen graag naar de zin maken en reageren dan ook meteen wanneer iemand zijn stem verheft. Ook voelen ze de stemming in huis en van hun baasjes meteen aan en gedragen ze zich er ook naar. Met andere dieren en honden kunnen ze ook goed overweg. Havanezers zijn ook grote kindervrienden mits ze -zoals voor ieder ras geldt- op jonge leeftijd op een positieve manier met kinderen in contact zijn gekomen. Ze zijn ook heel enthousiast wanneer hun baasjes thuiskomen en wanneer er mensen op bezoek komen. Sommige Havanezers zijn iets blafferiger. Klein en dapper staat de Havanezer zijn mannetje tussen de gezelschapshonden. Het is een kleine, langharige hond die echter nog zeer sportief en lenig is. Hij beschikt over een enorm uithoudingsvermogen en is gek op ravotten. Je kan allerlei hondensporten met hen doen zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, Dog Dance en frisbee. Ze worden ook vaak ingezet als therapiehond. Kortom, de Havanezer is een ideaal gezinshondje.
Geschiedenis De
Havanezer behoort tot de groep van de gezelschapshonden (groep 9, sectie
1). In het bijzonder maakt de Havanezer deel uit van de Bichonfamilie die
al vele eeuwen bekend is in Europa. Het Franse woord Bichon
betekent ‘zachte hond’ (in het Engels fleecy
dog). Het Franse werkwoord bichonner
heeft de huidige betekenis van ‘optutten, opmaken, vertroetelen,
verwennen’. Men denkt dat het woord Bichon
een samentrekking is van het woord Barbichon
of ‘gebaard’ (in het Engels bearded).
Het is waarschijnlijk verwant met het Franse woord Barbet,
dat een oud ras is van een waterspaniël gelijkend op de Poedel, van
dewelke alle Bichons ter wereld afkomstig zijn. In de loop van de eeuwen
is de term Bichon synoniem geworden voor een hond die volledig bedekt is
met haar met een aangenaam en op mensen georiënteerde persoonlijkheid. In
kynologische termen wordt de term Bichon gebruikt voor een groep van
hondenrassen van die de voorouders dezelfde zijn. De Bichonrassen hebben
een lange voorgeschiedenis. Ze zouden reeds bekend geweest zijn in het
oude Griekenland. Enkele eeuwen later verschenen ze in alle landen van het
Mediterraanse Bassin en waren ze erg in de mode in Europa tijdens de
Renaissance. In de vijftiende en zestiende eeuw werden ze geïntroduceerd
in andere delen van de wereld door de uitbreiding van het Spaanse Rijk dat
Midden-Europa domineerde in die tijd. De Spanjaarden gebruikten hun
maritieme kracht om grote
delen van de Nieuwe Wereld, alsook delen van Azië en Afrika te veroveren
en te koloniseren. Dankzij deze spreiding van de Bichons over vele delen
van de wereld tijdens de zestiende eeuw, hebben we nu een aantal perfect
ontwikkelde en goed gedefinieerde rassen. De
honden die behoren tot de Bichongroep zijn: de Bichon Maltais (Maltezer),
de Bichon Bolognese (Bolognezer), de Bichon Tenerife (Bichon frisé), de
Bichon Petit Chien Lion (Leeuwhondje), de Bichon Coton de Tuléar
(Katoenen Knuffelhond), de Bichon Havanais (Havanezer). Daarnaast
is er nog de Bolonka Franzuska en de Bolonka Tsvetnaya (of Zwetna),
afkomstig uit de voormalige Sovjetunie, deze zijn echter nog niet door het
F.C.I. erkend. Bolonka wil zeggen “kleine hond” en Tsvetnaya
“gekleurd”. De Bolonka
Zwetna komt voor in verschillende kleuren en de Bolonka Franzuska alleen
in het wit. De oorsprong van
de Bolonka is terug te voeren tot de Bichon Frisé. Er is een klein
verschil in lichaamsbouw tussen beide Bolonka’s. Het is moeilijk om het ontstaan van de Havanezer helemaal te achterhalen. Hun voorgeschiedenis is veeleer afgeleid uit veronderstellingen en historische mogelijkheden dan uit vaststaande gegevens. Een reeks interessante theorieën zijn te lezen op de site van Mimosa Havanese: http://www.mts.net/~mckay55/history.html (Engels/Frans)
De naam Havanezer doet vermoeden dat het ras afkomstig is uit het Cubaanse Havana. Het ras is echter afkomstig uit het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied en kwam in de Spaanse en Italiaanse kuststreken tot ontwikkeling. De oorspronkelijke Europese Havanezer kwam waarschijnlijk via de scheepsvaart in Cuba terecht. De veel voorkomende bruine (tabaks-) kleur heeft het verhaal in de wereld gebracht dat het ras in Havana, de hoofdstad van Cuba, zou zijn ontstaan. Van oorsprong zijn het echter echte Europeanen. Hoe de ontwikkeling na de invoer in Cuba door Italiaanse en Spaanse kapiteins plaatsvond is niet meer exact te achterhalen. Na 1900 lijkt het ras uitgestorven. Door de politieke ontwikkelingen (de Cubaanse revolutie brak uit in 1959) verdwenen in Cuba de oude bloedlijnen van de Havanezer. Enkele honden werden naar de Verenigde Staten en Costa Rica gesmokkeld (door gevluchte Cubanen) en die enkelingen hebben meer dan tien jaar het ras in stand gehouden. Vanaf 1974 werd het ras terug opgebouwd in de Verenigde Staten door Bert en Dorothy Goodale. Het is echter lang wachten voor de Havanezer zijn herintrede maakt in Europa. In 1982 worden de eerste exemplaren terug ingevoerd vanuit de Verenigde Staten. Daarna kende het ras zijn ontwikkeling in Europa. In 1984 werden de eerste Havanezers in Nederland geïmporteerd. In België werden de eerste Havanezers in 1985 geïmporteerd, dit waren Jubilo Pillowtalks en Annettchen Von Waldeck und Pyrmont. Het eerste nestje Havanezers in België werd geboren in 1987 uit de combinatie Annettchen Von Waldeck und Pyrmont en Pillowtalk’s Hot Toddy.
De Havanezer werd in korte tijd redelijk populair en een aantal fokkers houdt zich intensief bezig met de opbouw van het ras. Er zijn nogal wat verschillen in grootte en vachtstructuur. De vacht is golvend en mag alle kleuren hebben. De kleur zwart, die aanvankelijk niet toegestaan was, is sinds 1996 weer toegestaan, dit om te voorkomen dat het fokbestand heel klein zou worden en de wel toegestane kleuren grijs en havanabruin zouden verdwijnen. Sinds 2006 is ook de chocoladekleur toegestaan. Het lichaam van de Havanezer is iets langer dan hoog. De grootte is 25-35 cm. De Havanezer is nog steeds een zeldzaam ras, toch wordt hij stilaan populairder in Europa en Amerika.
Bronnen: Eigen research Toepoels hondenencyclopedie. Becht, Haarlem, 2007, pp. 171-172. Zoila Portuondo Guerra, Bichon Havanese. Interpet publishing, 2003.
|