Intro
Goofy Breeze Gucci Dunja Dayita Baby's

Intro

 

Coronet Cavia

 

De Coronet Cavia is een langhaarcavia met een kruintje op het hoofd. Sommigen omschrijven dit caviaras als een Sheltiecavia met een rozet of kruintje op het voorhoofd, anderen spreken van een Peruviaan met een kruintje en nog anderen zien de Coronet als de langhaarvariant van het caviaras Gekruind. Kortom, de Coronet is een gekruinde Langhaar. Het haar op de kop is kort.

 

Er zijn drie verschillende langhaarcavia's: de Peruvian, de Sheltie en de Coronet.

De Peruvian heeft lang haar dat moet worden bijgeknipt. Op de achterhand heeft de peruvian twee rozetten. Borstelen, kammen en wassen is nodig tegen klitten en huidproblemen.

De Sheltie is onstaan uit de Peruvian. Bij de Sheltie zijn de twee rozetten niet aanwezig. Op de snuit is korte beharing, waardoor de ogen goed zichtbaar zijn.

Vrij vertaalt betekent Coronet “gekroonde cavia”. De cavia is zo genoemd door de rozet die op zijn kop zit. Verder het zelfde lange haar als de Peruvian en de Sheltie.

 

Uiterlijke kenmerken

 

De Coronet behoort evenals de andere cavia’s een gedrongen lichaamsbouw te hebben en gespierd te zijn, met een mooi afgeronde voor- en achterhand.

 

Eigenschappen

 

Coronetcavia’s hebben eenzelfde soort verzorging nodig als de Tesselcavia (krulharige cavia’s). De vacht is lang en gevoelig voor klitten. Het ras is dus niet zo geschikt voor mensen die weinig tijd of zin hebben om hun dier elke dg te kammen of te borstelen. Een bodembedekking van zaagsel is voor dit ras eerder ongeschikt omdat het in de vacht gaat vastzitten. Stro is geschikter.

 

Kleuren

 

De Coronet wordt in verschillende kleuren gefokt, waaronder effen rood, wit, zwart, chocolade en crème, maar ook bonte Coronets komen voor, evenals driekleurige.

 

Bijzonderheden

 

Inmiddels is ook de satijnfactor ingefokt, zodat er nu Coronets zijn met een satijnglans. Beide variëteiten zijn echter tot dusver (nog) niet officieel erkend – en vrij zeldzaam.

 

Bronnen:

Esther Verhoef-Verhallen, Geïllustreerde konijnen & knaagdieren encyclopedie. Rebo, 2004, p. 183.

Karin Behrend, Mijn Cavia. Tirion, 1997.

 

 

Cavia algemeen

 

Cavia’s komen van over de zee, ze knorden als varkentjes en hun ronde vormen en manier van lopen komen lichtjes overeen met dat van biggetjes. De Engelse naam voor cavia is Guinea-pig.


Het woord ‘cavia’ komt van het Latijnse woord 'cavus' dat 'holletje' betekent - dit vanwege het feit dat cavia's in het wild graag in (ondiepe, al bestaande) holletjes kruipen. Vandaar dat ze ook als huisdier graag in schuilhokjes zitten.

 

Latijnse naam:
Oorsprong:
Levensverwachting:
Geslachtsrijp:

Fokrijp:

Cyclus:
Aantal jongen:
Zelfstandig:

Cavia Porcellus
Zuid-Amerika
6 tot 8 jaar
mannetjes: vanaf 3 weken
vrouwtjes: vanaf 4 weken
mannetjes: vanaf 3 maanden
vrouwtjes: vanaf 5 à 6 maanden
16 dagen
gemiddeld 2 tot 4
vanaf 5 à 6 weken

 

 

Een volwassen cavia heeft een lengte tussen de 22 en de 35 cm . Vrouwtjes wegen tussen de 600- 1100 gram en mannetjes tussen de 900-1800gram. Ze hebben een hele korte hals. Aan de voorvoetjes heeft hij vier tenen en aan de achtervoetjes drie. Er zijn verschillende soorten cavia’s: kortharige, langharige (kunnen een vacht van langer dan 15 cm hebben) en de borstelharige (hierbij staat het haar in alle richtingen). De cavia heeft in boven- en onderkaak twee snijtanden. Deze groeien steeds door en moeten door het knagen afslijten. Ze hebben ook kiezen. Daar zit vaak het probleem en er zijn zelfs dierenartsen die niet weten dat cavia's kiezen hebben. Een cavia heeft kleine oortjes met weinig haar op en achter de oortjes.

 

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Peru en Chili) waar ze vandaag de dag nog steeds in het wild voorkomen. Bij ontdekking van Zuid-Amerika werden de cavia’s als huisdier en of offerdier gehouden. Men kende toen al enkele variaties in de kleur zoals: rood, bruin, wit, zwart en tweekleurige. Onze tamme cavia stamt af van de wilde cavia, ze leven in kleine families bij elkaar. De cavia is naar europa gebracht door de Hollandse zeevaarders via de westkust van Australië aan het einde van de 16e eeuw. Maar al voor die tijd zouden ze in Europa bekend zijn geweest omdat ze in 1533 werden beschreven in het Tierenbuch van de Zwitserse bioloog Conrad Gessner, de stichter van de botanische tuin van de Universiteit van Zürich in Zwitserland. Zijn beschrijvingen en afbeeldingen komen vrijwel overeen met die van de hedendaagse cavia.

 

Eigenschappen

 

Cavia’s kunnen:
- zeer scherp horen, vooral de heldere tonen kunnen zij vaak veel beter horen dan  

  de mens
- zeer goed kleuren onderscheiden
- 100 tot 1000 maal zwakkere geuren onderscheiden dan dat wij kunnen onderscheiden

 

Draagtijd

 

Een cavia wordt gemiddeld tussen de 5 en de 8 jaar oud. Ze zijn vanaf 6 à 8 weken geslachtsrijp. De draagtijd duurt ongeveer 66 tot 72 dagen, er zijn meestal 2 tot 5 jongen per worp. De jongen hebben bij de geboorte een goed ontwikkelde pels en de oogjes zijn al open. Ze kunnen al vanaf de eerste dag lopen en vast voedsel eten. Ze kunnen op een leeftijd van 4 à 5 weken van de moeder gescheiden worden.

 

Gedrag

 

Cavia’s zijn vrij sociale dieren die het beste met meerdere soortgenoten samen leven. Het is beter om meerdere vrouwtjes bij elkaar te zetten dan mannetjes omdat mannetjes soms wel eens durven vechten wanneer ze geslachtsrijp worden, zeker als ze een nogal kleine kooi hebben of als er een vrouwtje is dat ze voor zich alleen willen hebben. Vrouwtjes gaan over het algemeen altijd goed samen. Een cavia vraagt meer aandacht wanneer hij alleen in een kooi zit dan wanneer ze met meerdere zijn, het zijn oorspronkelijk groepsdieren.

 

Bron: http://www.diereninfo.be

 

 

 

 

 

 

Home Back Top Next