Intro Kira

Intro

 

Ragdoll

 

De Ragdoll wordt zo genoemd omdat –naar men zegt- het dier zich ogenblikkelijk als een lappenpop (ragdoll) ontspant als het opgetild wordt. Daarnaast zouden katten van dit ras nooit krabben als ze zich in een vervelende situatie bevinden en alles lijdzaam over zich heen laten komen. Ten slotte zouden ze beschikken over een extreem hoge pijngrens, wat ze in sommige gevallen noodlottig zou kunnen worden. Jammer genoeg zijn er nog veel te veel mensen die deze verzinsels geloven.

Radgolls voelen namelijk evenveel pijn als andere katten, ze zijn alleen vrij rustig en meegaand van karakter en mogen zich beroepen op een hoge dosis stressbestendigheid. Daarnaast zijn ze erg aanhankelijk. Het vertrouwen dat ze in mensen stellen, zal eerder de oorzaak zijn van het feit dat ze zich totaal ontspannen bij het optillen, dan een genetische afwijking.

 

Herkomst

 

Een hardnekkig fabeltje is dat in Noord-Amerika de hoogdrachtige stammoeder van de Ragdolls zou zijn aangereden door een auto. De poes, een witte Pers, overleefde dit voorval, maar van karakter onderging ze hierdoor een opmerkelijke verandering. Ze werd hoogst zachtaardig en zou haar lichaam slap als een lappenpop houden als ze werd opgetild. De kittens die ze baarde, erfden haar meegaande aard. Iedereen die zich enigszins in genetica heeft verdiept, weet dat dit verhaal nooit kan kloppen. Een niet raszuivere witte Perzische-Langhaarpoes was echter wel een van de voorouders van de Ragdoll. Verder hebben Ragdolls bloed van de Heilige Birmaan, Perzen, Burmezen en huiskatten door hun aderen stromen.

 

Karakter

 

Het opvallendste aan de Ragdoll is zijn rustige, zachte en meegaande karakter en het enorme vertrouwen dat hij in mensen en dieren stelt. Het is dan ook niet aan te raden om Ragdolls buiten te laten lopen, omdat ze zich eenvoudigweg laten meenemen door een vreemde die aardig tegen ze is. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien de meeste Ragdolls het binnen meestal prima naar hun zin hebben.

Ragdolls zijn buitengewoon sociale en evenwichtige katten die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen zich uitstekend aan in een wat drukker gezin met jonge kinderen. Met soortgenoten en andere huisdieren, zoals honden, gaan ze harmonisch om. In een bedreigende situatie zal de Ragdoll in eerste instantie proberen te vluchten; zijn nagels gebruikt hij doorgaans alleen in uiterste noodgevallen. Verder stelt de kat zich bescheiden op en gebruikt hij zijn zachte stem weinig.

Deze rustige en elegante, maar zeker ook intelligente dieren zijn zeer gesteld op gezelschap en houden ervan om geknuffeld en verzorgd te worden, maar het ligt niet in hun aard om zich aan u op te dringen. Hun nieuwsgierigheid is groot en ze zijn geïnteresseerd in alles wat er in hun omgeving gebeurt.

Katten van sommige andere rassen kunnen wel eens een bokkenpruik ophebben, maar de meeste Ragdolls lijken altijd met een positieve instelling de wereld in te kijken.

 

Verzorging

 

De halflangharige, zijdezacht aanvoelende vacht van de Ragdoll vertoont geen neiging tot klitten en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Eenmaal in de week losjes borstelen of kammen met een grove kam is voldoende. In de ruiperiode kunt u met een rubberen borstel de dode en losse haren eenvoudig verwijderen, maar enige terughoudendheid is hierbij geboden, aangezien al te drastisch borstelen hiermee de vacht kan beschadigen.

De uitwendige gehoorgang maakt u schoon met een speciale oorcleaner en de scherpe nagelpunten kunt u het beste wegknippen met een goede nageltang.

 

Uiterlijke kenmerken

 

Lichaam

De Ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een volle, goed gebouwde borst. De achterhand is zwaarder en hoger ingesteld dan de voorhand. De poten zijn middellang, met zware botten en de voeten zijn groot en rond met haarbosjes tussen de tenen. De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding tot het lichaam.

 

Kop

De wigvormige kop is van gemiddelde grootte, met goed ontwikkelde wangen en een stevige kin. De middelgrote oren staan redelijk ver uit elkaar en hebben afgeronde punten. De neus vertoont een lichte welving en de grote ogen zijn ovaal en altijd blauw.

 

Vacht

De zijdezacht aanvoelende vacht is middellang en het haar rond de kraag en op de staart is langer dan de rest. Het haar staat niet uit, maar ligt tegen de huid aan. In de zomer valt de vacht gedeeltelijk uit.

 

Kleuren

Er zijn drie verschillende variëteiten erkend bij de Ragdoll en alledrie komen ze voor in seal-, blue-, chocolade- en lilacpoint. De lichtgekleurde delen van de vacht (met uitzondering van het wit) kunnen in de loop van de jaren wat donkerder worden onder invloed van een koude omgevingstemperatuur en het likken aan de vacht. Ook op plaatsen waar de huid beschadigd is geweest, kan de vacht donkerder worden. Ragdolls die weinig of nooit buiten komen, of die in een warm klimaat leven zijn daarom in de regel zuiverder van kleur.

 

            Colourpoint

Colourpoint Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde extremiteiten (gezicht, oren, poten en staart). De borst is meestal lichter gekleurd dan de rest van het lichaam. De seal- en bluepoints hebben een donkerdere kleur op het lichaam dan de chocolade- en lilacpoints. De colourpoint Ragdoll mag geen witte aftekeningen vertonen.

 

Mitted

‘Mitted’ is Engels voor ‘met wanten’. Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde extremiteiten; ze onderscheiden zich van de colourpoint doordat ze aan de voorpoten witte voetjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. Verder behoort de hele onderkant van het lichaam, zoals de onderkant van de kin, borst en buik wit te zijn.

 

Bicolour

De bicolour is de meest in het oog springende variëteit; er is geen enkel ander ras dat deze unieke aftekeningen in combinatie met de gekleurde ‘points’ vertoont. Bicolours hebben en witte kin, borst en buik, en ook de pootjes zijn wit. Erg belangrijk is een wit maskertje op het gezicht in de vorm van een omgekeerde V. In het ideale geval begint dit maskertje op het achterhoofd en loopt het via de ogen naar de achterkant van de kin. Bij bicoloured Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan. Het lichaam is net als bij de twee andere variëteiten crèmekleurig met donkerder gekleurde extremiteiten.

 

Bijzonderheden

 

Ragdoll-kittens worden geheel wit geboren. Pas later krijgen ze hun gekleurde ‘points’ aan het gezicht, oren, staart en poten. Het kan soms wel drie jaar duren voordat ze hun uiteindelijk volwassen gewicht bereiken, dat bij poezen rond de vijf en bij katers rond de acht kilo ligt.

 

Bron: Esther Verhoef, Geïllustreerde katten encyclopedie. Rebo, 2004, pp.165-169


 

 

 

Home Back Top Next