30 / 01 / 2011

I-nest Havana & Kenzie

Dagboek puppy

Foto's en video's puppy

 

 

Dagboek puppy

 

Vrijdag 23 oktober 2009 : geboorte van ons allereerste Havanezer nestje

Dag 59 van de dracht. Om 7.15u 's morgens is Havana héél onrustig. Ze rent van het ene naar het andere mandje om een nest te graven. Dan piept ze enkele keren. We zetten haar in de werpkist waar ze verder graaft. We meten nog snel even haar temperatuur : 35.9°C. Toen beseften we wel dat het een spannende dag zou worden. En dan voelen we de eerste weeën komen...

Om 7.45u bevalt Havana van een donkerkleurig reutje. De bevalling is perfect en snel verlopen. De pup kwam er na slechts enkele keren persen in kopligging uit. We hebben Havana een beetje geholpen om het vliesje open te maken. De navelstreng hebben we afgeklemd en toen de nageboorte eruit was, at Havana die meteen op zodat de navelstreng afbrak. Deze stopte al snel met bloeden. Het pupje ging meteen op zoek naar de moedermelk. Z'n zoogreflex is uitstekend en ook Havana laat alles goed toe. Hij woog 172 gram.
Hoewel Havana nog een beetje onwennig is, komt haar moederinstinct al duidelijk naar boven. Ze draagt goed zorg voor hem. Ze likte hem al meteen droog. Toen hij helemaal gedroogd was, merkten we pas z'n echte vachtkleur op. Deze is chocoladebruin! Wat een verrassing J. Hij heeft een fijne witte streep over z'n borst en een heel klein beetje wit aan de topjes van z'n tenen. 

Het eerste uur was Havana nog wel onrustig. De andere honden zijn heel nieuwsgierig en komen vaak rond de ren staan om naar Havana en haar pup te kijken. Daar maakt Havana geen probleem van. Ondertussen is Havana al heel wat rustiger. Ze heeft al goed gegeten en gedronken. Nu krijgt ze puppyvoeding en aanvullend puppymelk. 

Het is geen 'goede dracht' geweest omdat er al minstens één andere pup/vrucht is afgestorven rond dag 30 van de dracht. De geboorte van deze pup noemen we dan ook een klein mirakel. Deze reu is al ongelofelijk sterk geweest. We hopen nu dat hij heel goed verder evolueert.

Wat genieten we van het aanschouwen van onze trotse mama Havana en haar flinke zoon...

  geboorte + dag 1

We willen allereerst Marja en Rinus, baasjes van Kenzie, van ganser harte bedanken voor de supertoffe samenwerking! We danken ook alle andere fokkers, houders van kleine liefhebberskennels en dierenvrienden die ons de voorbije maanden hebben gesteund door het delen van ervaringen en het geven van aanmoedigende woorden! Onze oprechte dank!!! Jullie zijn echte schatten!

 

Zaterdag 24 oktober 2009 : dag 2

De eerste nacht hebben we niet geslapen, maar dat nemen we er met plezier bij :). Het is zo'n wonderlijke ervaring. Havana moest nog wat bekomen van alle gebeurtenissen en had toch wel wat steun nodig. Ze week niet de zijde van de pup. Ze zuchtte nog heel veel. Ze had tamelijk veel dorst, maar wilde de werpkist niet verlaten om te gaan drinken. We hebben haar dan geholpen en regelmatig te drinken gegeven. Ook een plasje ging ze na lang aarzelen toch heel snel even doen om zo toch snel terug naar de pup te kunnen gaan. Net zoals wij, was ook Havana de volgende morgen een kleine zombie met kleine oogjes. 

Joepie, het gewicht van onze chocolate boy is toegenomen :). Dat is altijd heel positief. Hij eet heel goed, net zoals z'n moeder. In de voormiddag was Havana heel wat kalmer. Ze zorgt heel goed voor hem. Haar moederinstinct is meteen opgekomen. Soms is ze wel nog wat onhandig. Ze neemt hem niet in haar mond, maar wanneer hij te ver van haar afligt en hij de weg naar z'n mama niet meteen terugvindt, likt Havana hem over z'n hoofdje zodat hij weet waar ze is. Hij komt dan heel snel aangekropen. Hij kruipt graag tussen Havana's achterpootjes waar het lekker warm is om te gaan drinken en slapen.

Vanaf het moment dat de pup zich alleen voelt (wanneer Havana even is gaan plassen, drinken of eten of even naast de werpkist gaat liggen) begint hij meteen te piepen. Havana gaat dan snel naar hem toe en zodra hij haar voelt, stopt hij met piepen. Ook wanneer we hem aanraken of strelen is hij meteen gerustgesteld. Het is heel spijtig dat hij geen nestgenootjes heeft. We hebben een knuffel in de werpkist gelegd in de hoop dat dat hem ook kan geruststellen.

Havana graaft wel regelmatig. Zowel in de werpkist als in een van de andere manden of in de zetel. Tussen de warmtelamp en de kist hangen we regelmatig een doek zodat de pup niet kan uitdrogen en zodat ook Havana het niet te warm krijgt.

We noemen hem onze kleine "wonderboy" omdat het echt een mirakeltje is dat hij het als enige overleefd heeft. Het is zaaaaalig om Havana en haar pup te observeren. Het is onbeschrijflijk...

 

Zondag 25 oktober 2009 : dag 3

Overdag observeren we Havana en haar pupje de hele tijd en ook ’s nachts houden we hen in het oog. De tweede nacht ging het al beter. Vandaag sliep hij ook vaker overdag. Hij is nu echt rustiger. Hij kan nochtans heel goed en snel kruipen. Zo schattig! Ook Havana is heel wat kalmer. Ze zucht niet zo vaak meer. Ze blijft wel nog graven. 

Sinds vandaag zijn we gestart met de « Early Neurological Stimulation » (Dr Carmen L. Battaglia). Dit zijn enkele oefeningen die een positieve uitwerking zouden hebben op het karakter van de pups. Tussen de 3e en 16e dag geeft dit optimale resultaten. In die periode moeten deze 6 oefeningen dagelijks achter elkaar bij de pup worden uitgevoerd en dit één keer per dag en niet langer dan 5 minuten.

Klik om te vergrotenKlik op de afbeelding om ze te vergroten

De oefeningen zijn:

1) Tactical stimulation (kriebelen tussen de tenen) 
De pup wordt in één hand vastgehouden, iets verticaal zodat je met behulp van een wattenstaafje tussen de tenen van de voetjes van de pup kan kriebelen.

2) Head held up (hoofd rechtop houden)
Gebruik beide handen en zet de pup op de ene hand terwijl je met de andere hand de hals van de pup vasthoudt. Het hoofd is dus precies boven de staart.

3) Head pointed down (hoofd naar beneden gericht)
De pup met beide handen stevig vasthouden en daarna voorzichtig met het hoofd naar beneden draaien.

4) Supine position (achteroverliggende positie)
De pup in de palm van beide handen op de rug vasthouden met de neus naar boven gericht. De pup mag eventueel slapen terwijl hij op z'n rug ligt.

5) Thermal stimulation (warmte stimulatie)
Gebruik een vochtige handdoek die gedurende een vijftal minuten in de ijskast heeft gelegen. Zet de pup met de pootjes op de koude handdoek. 

6) Caress backwards (strelen)
Streel de pup tegen de haargroeirichting in, van de staart naar het hoofd toe. 

Het resultaat is een versterkte lichamelijke en geestelijke weerbaarheid die blijkt uit een zelfstandigere houding van de pup (minder gauw bang voor vreemde ervaringen, minder stressgevoelig). De oefeningen moeten niet gezien worden in de plaats van de gewone sociale ervaringen en opvoeding. Het is alleen meer.

 

Maandag 26 oktober 2009 : dag 4

In de namiddag is de dierenarts langs gekomen. Hij heeft Havana en de pup onderzocht en alles is in orde. Het is een flinke jongen! Z'n gewicht neemt dagelijks ook goed toe. Z'n hartslag is ook goed. Havana hebben we ook meteen nog eens ontwormd.

Het pupje heeft niet meer de neiging meteen te beginnen piepen wanneer hij alleen is. Hij slaapt mooi. Verder eet hij heel goed.

 

Woensdag 28 oktober 2009 : dag 6

Na lang brainstormen hebben we een naam gekozen voor onze "wonderboy". 
Hij zal heten :
Iliano del Paradiso di Cani  
We zochten naar een Italiaanse naam die bij voorkeur op een -o eindigde. Het leuke aan deze naam is ook dat alle letters ervan ook in onze kennelnaam aan bod komen.
Iliano zal onze eerste reu binnen onze roedel zijn. 


Klik op de afbeelding om het geboortekaartje vergroot te zien

 

Vrijdag 30 oktober 2009 : dag 8

Onze kleine Iliano werd ondertussen precies een week geleden geboren. Wat vliegt de tijd! Hij eet heel goed en dat zie je ook aan zijn gewicht. Van 172 gram bij geboorte naar 364 gram een week later!! Je "ziet" hem ook groeien. Toen hij geboren was hadden we zijn lengte gemeten (bij benadering!). Van z'n neus tot aan z'n staartaanzet was hij 17 cm (+ 4 cm staart). Nu is dat 19 cm. Het pigment op z'n voetzooltjes is nu heel erg donker bruin geworden.
Hij maakt er geen probleem van als Havana even voor de werpkist gaat liggen. Hij slaapt gewoon mooi verder en huilt niet meer. Havana is nu ook veel rustiger, wel heel actief, net zoals voordien. Ze graaft wel nog steeds maar dan buiten de werpkist.

We genieten echt van het observeren van Havana en haar flinke zoon. Het gaat immers zo snel allemaal. Het is echt magisch :).

 

Zaterdag 31 oktober 2009 : dag 9

De pup maakt verschillende fasen door in zijn ontwikkeling. In iedere fase leert de pup nieuwe dingen die belangrijk zijn voor zijn verdere leven en kunnen zijn latere gedrag sterk beïnvloeden.
Vanaf de geboorte tot ongeveer 14 dagen zit de pup in de neonatale of vegetatieve fase. De enige behoeften van de pup zijn drinken, slapen, warmte en geborgenheid. Hij beweegt zich kruipend voort en kan kleine huilgeluidjes maken om z'n moeders aandacht te krijgen. In deze fase moet de pup wennen aan allerlei betastingen en ook in de handen genomen en tegen de borst aangehouden worden. 

Pasgeboren pupjes "melktrappelen" steeds om de tepel van de moeder te stimuleren. Daarbij gaan ze afwisselend met de linker- en de rechterpoot in de omgeving van de tepel duwen. Dit gedrag is trouwens de voorloper van het latere "pootjes geven". (Bron)

Pups die zich in de vegetatieve fase verkeren (1e en 2e week)  kruipen steeds voort in kringvormige patronen en niet in rechte lijn. Dit is een natuurlijke beschermingsmaatregel zodat ze niet te ver van het nest weg kunnen geraken en met een cirkelvormige beweging meer kans hebben om terug in het nest te geraken eens ze verdwaald zijn. (Bron)

Klik om de video te zien waarop Iliano aan het "melktrappelen" is en vervolgens voortkruipt (in een cirkelvormige beweging).

 

Zondag 1 november 2009 : dag 10

We merken stilaan wat verandering in de kruipbewegingen van onze pup. Hij wordt nu al wat groter en sterker. Er komt meer kracht vanuit z'n achterpootjes waardoor hij al wat meer van de grond komt en sneller kruipt. Zijn vacht is ook aan het groeien.

KenzieVandaag hebben we Kenzie, de papa van ons pupje Iliano, terug gezien ter gelegenheid van de Havanezerwandeling georganiseerd door de Havanezerclub Nederland aan het strand van Nieuwvliet-Bad (Nederland). Terwijl Laura thuis bleef puppysitten zijn wij (Linda en Kristine) mee gaan wandelen met onze Havanezers Dalia, Mistica en Itala. Marja en Rinus waren er natuurlijk ook met hun jonge spruit Guendo. Ook de andere Havanezertjes van op de hondenschool waren er. 
Het eerste deel van de wandeling verliep langs het water en in de duinen, bij de terugkeer hebben we deels (in de regen) op het strand, in de duinen en langs de Zwarte Polder gewandeld. 
Het was een superleuke bijeenkomst van verschillende Havanezervrienden. Het was een hele toffe dag ondanks de regen.  

Fotocollage                                                                                                                                          Uitgebreidere collage

 

Donderdag 5 november 2009 : dag 14

De voorbije dagen is Iliano nog wat gegroeid, in gewicht toegenomen en is ook z'n vacht nog wat langer geworden (vooral in z'n nek). Z'n oortjes beginnen wat te hangen. Z'n hoofdje krijgt al wat meer vorm. 
Havana is nog even zorgzaam, maar is toch ook graag temidden van de roedel. De andere honden mogen gewoon aan de ren komen kijken naar het pupje, daar maakt Havana geen probleem van. Iliano kan ook mooi in onze handen slapen als een roosje. 
Vandaag werd Iliano een eerste keer ontwormd.

 

Vrijdag 6 november 2009 : dag 15

Vanaf dag 15 tot dag 21 zit de pup in de overgangsfase of transitiefase. De ontwikkeling van de pup gaat nu heel snel. Zijn hersenen ontwikkelen zich verder en vanaf het moment dat hij ziet en hoort begint hij op z'n omgeving te reageren en gaat hij op onderzoek uit. De leerprocessen komen op gang. In deze fase moet de pup ook aan verschillende geluidsprikkels blootgesteld worden en in contact komen met vreemde mensen.
Gemiddeld rond de 12e à 13e dag gaan de oogjes open, maar de pup kan pas zien rond de 18e dag. Rond die tijd gaan ook de oortjes open en ontwikkelt het reukvermogen zich verder. 

Deze nacht zijn de oogjes van Iliano voor het eerst opengegaan. Hij heeft nog wel kleine 'spleetoogjes' en hij ziet natuurlijk nog niets. 
Deze ochtend is onze kleine jongen twee weken oud geworden. Wat vliegt de tijd! Hij weegt ondertussen 592 gram en meet bij benadering 23 cm van neus tot staartaanzet (+ 5 cm staart).

 

Zondag 8 november 2009 : dag 17

Gisteren heeft Iliano zijn eerste "kambeurt" gekregen. 
Tijdens zijn actieve momenten probeert hij zijn eerste stapjes te zetten. Het kruipen wisselt nu af met kleine stapjes. Dat is heel schattig om te zien. Nadien is hij wel moe van al dat klauterwerk. Hij probeert zelfs uit de werpkist te kruipen. Daarom hebben we de ingang nu wat hoger gemaakt zodat hij er niet uit zou kunnen klauteren. Hij is duidelijk heel wat ondernemerder nu. 
Z'n oogjes kan hij al beter openen, maar hij laat ze nog vaak toe. Hij slaapt dan ook nog veel natuurlijk. 

 

Maandag 9 november 2009 : dag 18

Vandaag zette Iliano dan z'n eerste stapjes. Wankelend en met vallen en opstaan slaagt hij er in om enkele passen op z'n 4 pootjes te zetten zonder dat z'n buikje de grond raakt. Soms zet hij z'n staartje omhoog bij het (nog wankelend) stappen. 's Avonds opent hij z'n ogen wat vaker. Het lijkt ook of hij op sommige geluiden begint te reageren. Soms lijkt hij ook te snuffelen in de lucht. 
Doordat z'n vacht wat langer wordt (vooral op z'n hoofdje en in z'n hals) en doordat z'n oortjes meestal mooi naar beneden hangen, krijgt hij nu echt een mini Havanezer uitdrukking. Wat is hij schattig!

 

Woensdag 11 november 2009 : dag 20

Iliano krijgt dagelijks een kleine borstelbeurt. En vandaag werden z'n nageltjes voor het eerst wat geknipt. Ze zijn nu bruin van kleur geworden.
Het stappen gaat nog heel wankelend. Soms gaat hij vooruit, dan weer achteruit of draait hij een cirkeltje. Het is een hele inspanning. 
Z'n mooie donkerblauwe oogjes opent hij nu vaker en ook wijder.
Havana is een heel lief moedertje. Ze zorgt goed voor hem. Ze laat hem vaak drinken en ze likt nog steeds heel vaak over zijn buikje.

Wanneer de pup ongeveer 20 dagen oud is, treedt een schrikreactie op. 
De eerste 28 levensdagen moet de pup ook minimaal een keer per dag in contact komen met mensen. Dit contact kan gebeuren door de pup in de handen te nemen zodat hij de geur van mensen leert kennen. Verder wordt de ontwikkeling bevorderd door te spelen, liefde en veel aandacht.
Dat is helemaal geen probleem met Iliano. Hij laat zich graag vertroetelen en slaapt vaak mooi in onze armen.

 

Donderdag 12 november 2009 : dag 21

Tijdens zijn actieve stapmomentjes begint Iliano vaak te kwispelen. Dat is ontzettend schattig om te zien :). Zijn tastzin was al van bij z'n geboorte een duidelijk ontwikkeld zintuig, nu merken we ook dat z'n reukzin nog verbetert. Zo ruikt hij aan onze handen en geeft hij kleine likjes. De weg naar mama's tepels die vond hij altijd al heel snel terug. Ook z'n gehoorzin lijkt te ontwikkelen. De muziek en de televisie staan regelmatig aan zodat hij ook aan deze geluiden kan wennen. En z'n zicht begint ook te beteren. Het is heel speciaal z'n evolutie van zo dichtbij mee te maken.

 

Vrijdag 13 november 2009 : dag 22

Deze ochtend is Iliano drie weekjes geworden. Hij weegt nu 830 gram en meet bij benadering 27 cm van neus tot staartaanzet (+ 6 cm staart).

Van de leeftijd van drie weken tot zes maanden zit de pup in de socialisatiefase. Deze vormt de meest kritische fase in de ontwikkeling van de hond en vormt de basis voor zijn verdere leven. De hond moet de mens als zijn soortgenoot leren zien met wie hij perfect kan samenleven. De pup moet op een positieve manier met mensen in contact komen met verschillende kenmerken (volwassenen, kinderen, mannen, vrouwen, grote en kleine mensen, mensen met een bril, hoed, snor, baard, krukken, in een rolstoel, enz). Hij zal in die fase ook in contact moeten komen met andere hondenrassen (groot, klein, langharig, kortharig, ruwharig, andere vachtkleuren, stand van oren en staart, enz). Ook het wennen aan andere geluiden is belangrijk (stofzuigers, haardrogers, fietsen, auto's en andere soorten voertuigen, enz). Je moet de hond steunen, maar niet overmatig beschermen om zo z'n zelfvertrouwen op te bouwen. Deze fase verloopt ook rasgebonden. 

De socialisatiefase bestaat uit twee delen, nl. de primaire en de secundaire socalisatiefase. Vanaf drie tot twaalf weken loopt de primaire socialisatiefase. In deze fase is de pup heel leergierig en nieuwsgierig. De pup begint ergens op te kauwen om zo dingen te ontdekken. 

 

Zondag 15 november 2009 : dag 24

Het stappen gaat Iliano ondertussen al beter af. Hoewel het soms soms toch nog wat waggelend en met vallen en opstaan is, kan Iliano zich nu al veel sneller voortbewegen. Hij gaat heel graag op verkenning. Hij stapt nu ook zonder problemen uit z'n ren. De andere honden zijn ontzettend lief tegen hem. Aan z'n geluidjes moeten sommigen nog wel wat wennen. Itala ziet alvast een heel leuk speelkameraadje in hem. Ze gaat dan plat op haar buikje liggen en raakt hem dan met haar neusje aan. Havana vindt dat allemaal oké.
Sinds gisteren begint Iliano heel soms met z'n kleine gele balletje te spelen. Hij raakt het soms aan met z'n snuit of probeert het in z'n mond te nemen. Dat is een grappig zicht! Hij begint duidelijk nieuwe dingen te ontdekken. Z'n oortjes zijn nu volledig open. Hij begint steeds beter op geluiden te reageren.
Iliano vindt alle aandacht best leuk. Zo kan hij er echt van genieten op onze schoot of in onze armen te slapen. 
Vandaag werd Iliano ook nog een keer ontwormd. 

 

Maandag 16 november 2009 : dag 25

Vermits Iliano geen nestgenootjes heeft, is het belangrijk dat hij toch met onze andere honden in contact komt om zo met honden te leren omgaan. Itala en Hippy zijn zo'n beetje zijn 'formaat'. Door hen te besnuffelen kan hij hun geur inprenten. Hij gaat samen met hen in een mandje liggen. En Havana speelt heel schattig met hem. Z'n honds gedrag begint zich duidelijk te ontwikkelen.

Donderdag 19 november 2009 : dag 28

Iliano wil duidelijk de wereld gaan verkennen. Hij is heel nieuwsgierig. Hij speelt ook graag met ons en probeert op onze vingers te kauwen. Stappen gaat veel vlotter. Hij kan nu ook beter rechtop blijven zitten. 

 

 

 

 

Vrijdag 20 november 2009 : dag 29

Deze ochtend is Iliano vier weekjes geworden. Hij weegt nu 1032 gram en is al flink gegroeid.

Stappen, spelen, alles in de mond nemen, op onze vingers knabbelen, in de haren van de andere Havanezers gaan hangen, ... Iliano amuseert zich duidelijk. 

's Avonds heeft Iliano zijn eerste vaste maaltijd gekregen bestaande uit geplette brokjes en puppymerk (of water). Dat heeft gesmaakt! Hij gaat ook nog bij Havana drinken, maar dat zou stilaan afgebouwd moeten worden. 

Maandag 23 november 2009 : dag 32

Iliano is ondertussen al een stuk zelfstandiger. Hij speelt graag met Itala, maar ook de andere honden probeert hij nu uit te dagen. Zo heeft hij ook Dalia als speelkameraad ontdekt. Hij vertoeft graag tussen de 'meute' en laat z'n stoerste kant zien. Hij kruipt ook bij de anderen in de mandjes en valt na het spelen en rondlopen meteen in slaap. 
Hij heeft ook duidelijk besef van onze aanwezigheid. Hij komt spontaan naar ons toe. Hij reageert ook op onze stem. Hij ziet ook veel beter ondertussen. Z'n expressie is superschattig.

 

Woensdag 25 november 2009 : dag 34

De voorbije weken kon Iliano al heel wat piepende en jammerende geluidjes maken om duidelijk te maken als hij aandacht of eten nodig had. Sinds enkele dagen klinken ze soms ook al kleine "blafgeluidjes". 
Z'n eerste tandje (rechts onderaan) begint door te komen. Het puntje is al zichtbaar. 
Hij begint z'n staart nu ook iets meer in een (lichte) krul over z'n rug te dragen. 

 

Vrijdag 27 november 2009 : dag 36

Vijf weken is onze kleine spuit deze ochtend geworden. Hij weegt nu zo'n goede 1162 gram. Ondertussen zijn er al meer tandjes aan het doorkomen. Z'n lieve en speelse gedrag kan je echt heel vrolijk maken. Hij loopt dolgraag mee tussen de andere honden, liever dan in de ren te vertoeven. 

Hij reageert nu op onze stem en zelfs op z'n naam. Hij speelt ook graag met de trektouwen. Hij neemt deze dan in z'n mond en 'verscheurt z'n prooi'. Hij jaagt ze ook na. Superschattig! Hij probeert Gioia en Dalia uit te dagen, maar het is Dalia die op z'n gekke kuren ingaat. Gioia vindt het allemaal nogal raar. Mistica is nog niet zo vaak in z'n buurt geweest. Maar geen probleem, daar komt Itala al aan om met Iliano te spelen.

Etenstijd. Lekker, die geweekte brokjes. Bordje leegeten en terug gaan spelen met het gele balletje deze keer. Maar niet veel later wordt Iliano moe. We leggen hem in de werpkist en niet veel later slaapt hij als een roosje... J

 

Zaterdag 28 november 2009 : dag 37

Vandaag hebben we de werpkist vervangen door een eigen huisje voor Iliano. Dit is natuurlijk wel wat groot voor hem alleen en daarom nodigt hij de anderen ook uit. Zo is Itala al bij hem op bezoek geweest, maar ook Mistica is hem al gaan bezoeken. Ze heeft vandaag voor het eerst met hem gespeeld. Iliano heeft er nu een speelkameraad bij.

 

 

 

Woensdag 2 december 2009 : dag 41

Zondag 29 november (dag 38) werd Iliano nog een keer ontwormd en zijn z'n nagels nog eens bijgeknipt. De voorbije dagen heeft Iliano veel gespeeld, ook met de andere honden. Hij wilt ook veel kauwen want z'n tandjes komen door. Vandaag heeft hij veel gespeeld, hij was heel actief. Hij gaat op z'n achterpootjes staan leunend tegen de ren. Zo wil hij duidelijk maken dat hij er uit wil en mee wil rondrennen met de andere honden. Tot nu toe is Iliano al heel proper geweest. Hij plast mooi op de plasdoeken (puppytrainer) buiten zijn 'huisje'. Als hij vrij rondloopt in de living of keuken is hij zelfs al in een plasbakje waar krantenpapier in ligt gekropen om daar te gaan plassen. Helemaal uit zichzelf!! 
Vandaag hebben we ook nog enkele leuke foto's genomen. Zie week 6.

 

Vrijdag 4 december 2009 : dag 43

Zes weken oud is Iliano nu. Hij heeft de 1300 gram gepasseerd. De meeste pups hebben tijdens de vijfde en zevende levensweek de neiging om spontaan naar mensen toe te gaan. Dat is bij Iliano wel het geval.

We hebben vandaag Iliano al eens laten wennen aan een halsbandje (eerder een kattenhalsbandje omdat dat heel klein te maken is). Eerst merkte hij dat 'ding' rond z'n halsje gewoon niet. Nadien jeukte het toch een beetje en krabte hij, maar niet zo lang. De komende dagen zullen we dat halsbandje (dat helaas voor Iliano roos van kleur is :p) regelmatig aandoen bij hem (altijd onder toezicht) zodat hij er aan kan wennen.

 

Zaterdag 5 december 2009 : dag 44

Iliano heeft er een speelkameraad bij : Gioia. Dit is niet vanzelfsprekend. Iliano heeft duidelijk z'n charmes ingezet. Hoewel hij al zes weken oud is en dus al even lang bij ons is, begint Gioia nu pas wel eens met hem te spelen. We gunnen iedere hond de tijd. 

 

Woensdag 9 december 2009 : dag 48

Vandaag was het een belangrijke dag voor Iliano. Hij heeft voor het eerst uitgebreid kennis kunnen maken met het gras in de tuin. Door het slechte weer de voorbije weken was dat er nog steeds niet van gekomen. Het was vaak te koud of te nat. Maar we wilden het toch niet langer meer uitstellen. Zo geschiedde. Iliano's eerste stapjes op het gras. Een heel schattig zicht. Nog wat aarzelend en snuffelend in het begin, maar al gauw ging hij stappen en lopen. Hij begon ook al met de blaadjes te spelen.

Vandaag werden moeder en pup ook voor het eerst wat langer van elkaar gescheiden. Met Havana zijn we terug naar de Agility training gegaan. Wat had ze er plezier in! Ze kende de toestellen nog en rende alsof ze de week voordien nog getraind had. Super! Iliano en Havana waren dus niet tesamen voor enkele uren, maar dat vormde geen probleem. Overdag trekt hij ook niet meer constant op met z'n moeder, maar ook Havana maakte er geen probleem van haar zoon even niet te zien.

 

Donderdag 10 december 2009 : dag 49

Vandaag hebben we de puppytest van Campbell eens uitgevoerd bij Iliano. Deze test heeft tot doel een beeld te krijgen van het karakter van de puppy (dominat, agressief, schuw, sociaal, enz.). De test bestaat uit een 5tal oefeningen : 

1. Sociale binding (komen en lokken)
2. De wil om de leider te volgen (volgen)
3. Onderwerpingstest (dwang, vasthouden op de rug)
4. Sociale overheersing (krachtig strelen)
5. Zweeftest (optillen of laten zweven)

Het gaat om een indicatie over het gedrag van de pup. Het karakter zal zich nog verder ontwikkelen. Het is ook belangrijk op te merken dat de interpretatie van de resultaten niet eenvoudig is en eigenlijk best door een gedragstherapeut zou gedaan moeten worden.

Meer info over de Campbell test : klik hier.

Het komen is geen probleem voor Iliano. Hij is heel nieuwsgierig en komt graag naar ons toe gelopen. Volgen gaat ook heel goed. Hij volgt ons ook al vaak in de loop van de dag. De drie andere oefeningen lukten ook, maar in het begin worstelde hij wel een beetje. Dat hij een karaktertje had, wisten we al ;). Het hangt een beetje van het moment af. Als hij in een speelse bui is, wil hij liever verder spelen. Als hij wat rustiger is, laat hij de oefeningen mooi toe. Hij laat zich ook op z'n rug leggen in onze armen. Helaas kunnen we niet vergelijken met nestgenootjes. Binnen een nest kan je ook het onderling sociaal gedrag observeren. Maar als we kijken hoe Iliano reageert op onze andere honden, zijn we gerust. Hij is een echte sociale hond tussen de andere honden. Hij gaat ook tegen andere honden aanliggen. 

De lichamelijke gevoeligheid kan ook getest worden door eens in de flank te knijpen. Iliano reageert nauwelijks. Door een bos sleutels op de grond te gooien kan je de auditieve gevoeligheid testen. Iliano maakt er geen probleem van. Hij komt nieuwsgierig naar de sleutels toe om er mee te spelen. De reactie van de pup op het weggooien van een voorwerp zegt meer over het apporteergedrag van de hond. Iliano liep telkens achter het balletje aan en pakte het vast. Hij slaagde er ook enkele keren in het terug te brengen. Hij liep er in elk geval niet ver mee weg. 

 

Vrijdag 11 december 2009 : dag 50

Onze kleine Iliano is zeven weken oud ondertussen. Hij weegt nu z'n goede 1555 gram. Rond de zevende week is er een evenwicht tussen de vluchtneiging en de naderingsneiging.
Speels en levendig, zo kan je Iliano's gedrag omschrijven. Springen en rennen dat doet hij heel graag. Probeer hem maar eens tegen te houden! En knabbelen, ook nog een leuke bezigheid van hem. Hij speelt ook graag met z'n speelgoed, maar soms verzint hij zelf iets om mee te spelen (typisch puppygedrag natuurlijk). Zo kan een plastieke fles om op te knabbelen hem ook wel even zoet houden. De andere honden daagt hij ook nog uit. Hij heeft natuurlijk ook z'n rustige momenten. Dan komt hij tegen je voeten aanliggen of geeft hij te kennen dat hij mee in de zetel wilt om tegen je aan te komen liggen. 

Z'n ren met huisje hebben we naar de keuken verplaatst. Zo slaapt hij nu ook 's nachts temidden van de andere honden. Hij eet en drinkt nu zelfstandig uit z'n eet- en drinkkommetje. Al moeten we hem er soms wel even aan herinneren. We weken de brokjes niet meer met melk of water. Vandaag werd hij nog een keer ontwormd.

Deze avond zijn we een wandeling gaan maken met Iliano op de arm. Op deze manier kwam hij met andere geluiden (voorbij rijdende auto's e.d.) en geuren in contact. 
Ondertussen heeft Iliano ook al wat bezoek over de vloer gehad. Dat hij maar geen sterallures krijgt! :p Hij kan op die manier ook wennen aan andere mensen. 

 

Zaterdag 12 december 2009 : dag 51

Een andere grote dag voor Iliano. Rond de middag zijn we voor het eerst met hem een autorit gaan maken. Aanvankelijk piepte en zeurde hij wel. Hij wou liever spelen dan stilzitten. We zijn ook met hem op de arm door de winkelstraat gewandeld. Zo kwamen er heel wat nieuwe indrukken op hem af. Hij was heel braaf en viel uiteindelijk in slaap. Op de terugweg gaf hij geen kik meer. Hij sliep mooi op schoot in de auto. 

's Avonds is hij ook mee met Dalia en Mistica naar de hondenschool (dog dance) gegaan. In de auto was hij heel braaf. Op de hondenschool lag hij de hele tijd op onze schoot en is hij ook in slaap gevallen. Hij heeft er weer wat andere mensen gezien en ook honden van een ander formaat :). Hij gedroeg zicht voorbeeldig. 

 

Woensdag 15 december 2009 : dag 54

Vandaag zijn we met Iliano naar de markt gegaan. Het was wel heel koud en hij stopte zich dan ook lekker warm weg in onze jas. We zijn dan nog even het park binnen gegaan. Toen was Iliano blijkbaar uitgerust. Hij wilde immers niet meer gepakt worden. We hebben hem dan even laten stappen. Tot onze verbazing liep hij mooi mee aan de leiband. Hij had natuurlijk ook twee goede voorbeelden bij zich. Hippy en Itala zijn namelijk meegegaan. Het bleef niet bij stappen. Hij wilde ook rennen. In de namiddag heeft hij goed kunnen uitrusten van al deze nieuwe indrukken.

 

Donderdag 17 december 2009 : dag 56

Vandaag kon Iliano voor de eerste keer kennis maken met sneeuw! Dat was toch even wennen. 

Vrijdag 18 december 2009 : dag 57

Deze ochtend is Iliano 8 weken oud geworden. Hij woog net nog geen 1700 gram. Tussen de acht en twaalf weken zijn pups erg gewillig en kunnen ze zich geleidelijkaan aanpassen aan nieuwe situaties. Hier wordt ook gewerkt aan de basis voor zijn verdere leven. In deze periode is de pup erg gehecht aan zijn directe omgeving. Een plotse verandering kan hem uit z'n evenwicht brengen. 

Voor de twaalfde levensweek zou de pup kennis gemaakt hebben met de " regel van 12 ". Het gaat om bepaalde ervaringen die een pup zou moeten hebben opgedaan voor z'n twaalf weken. 
Klik hier voor meer info.

Vandaag hebben onze honden (en kat) weer heel wat pret beleefd in de tuin. Vandaag sneeuwde het hier niet, maar er lag nog een laag sneeuw op de grond. Ook Iliano heeft meegerend al vindt hij het toch nogal koud. 

Klik hier om een leuke foto collage te bekijken : SNOW FUN december 2009   en  SNOW FUN 2009

Sinds Iliano 7 weken is doen we al spelenderwijs wat gehoorzaamheidsoefeningen met hem. Zo laten we hem volgen en komen als we hem roepen. Ondertussen kan hij al zitten op commando. We leren hem stilaan de clickertraining aan. Als beloning spelen we met hem, loven we hem met woorden en/of krijgt hij brokjes. Hij begint het systeem te begrijpen. Hij kan zich ook wel goed concentreren. We oefenen altijd heel kort. En als de andere honden oefeningetjes doen, wil hij meedoen! 

Hij is ook al vrij zindelijk. Zo zetten we hem na het slapen, spelen en eten meteen buiten. Hij gaat dan in een drafje naar het gras (de sneeuw op het moment) waar hij een plasje gaat doen. Er kunnen altijd nog wel enkele ongelukjes gebeuren, maar toch is hij al heel zindelijk.

 

Zaterdag 19 december 2009 : dag 58

Vandaag hebben we al onze hondjes een verfrissende wasbeurt gegeven. Op zich is dat niet zo speciaal, ze worden wel vaker gewassen :p, maar vandaag heeft Iliano de hele dag mee in de warme badkamer vertoeft. Hij vond het er blijkbaar heel leuk. Op die manier kon hij ineens wennen aan nieuwe geluiden zoals stromend water en een haardroger. Soms kwam hij nieuwsgierig een kijkje nemen over de badrand en op andere momenten viel hij gewoon aan m'n voeten in slaap. We hebben hem dan ook z'n eerste badje gegeven. Hij maakte er geen probleem van. 

 

 

Maandag 21 december 2009 : dag 60

We zijn op bezoek gegaan bij familie, nl. bij "onzen bompa" en zijn Engelse Bulldog Cooky en canis vulgaris (straathond) Split. Iliano is ontzettend braaf geweest. Hij is rustig beginnen knabbelen op een groot kauwbeen van Cooky. Hij is ook even buiten in de sneeuw geweest, maar dat was hem toch iets te koud.

 

Woensdag  23 december 2009 : dag 62

Deze avond is Iliano mee naar Hondenschool Pallieter gegaan. Daar heeft hij weer heel wat nieuwe indrukken opgedaan (andere mensen, andere honden, muziek).

 

Vrijdag 25 december 2009 : dag 64

Vita - IlianoDeze ochtend is Iliano 9 weken oud geworden. Hij woog net geen 1800 gram. Hij zal ondertussen wel al wat gegroeid zijn. Onze kleine hartendief heeft soms heel actieve momenten en op andere dagen slaapt hij wat meer. Hij is heel goed geïntegreerd in de roedel. Hij zit echter niet graag alleen in z'n ren. Hij wil liever bij ons of bij de andere honden zijn. 

We oefenen nu dagelijks even op enkele gehoorzaamheidsoefeningen. Het is als een spel voor hem. De oefening liggen begint al aardig te lukken. Met een klein handgebaar begrijpt hij het al. Ook een rondje draaien om z'n as lukt met een klein handgebaar. Het is leuk dat hij zo leergierig is.

 

Zaterdag 26 december 2009 : dag 65

Deze avond is Iliano weer meegegaan naar de hondenschool in Grasheide (dog dancing). Hij heeft voor het eerst op verplaatsing enkele oefeningen kunnen doen als jongste telg van The Wet Nose Dancers. Heel leuk. Hij was heel braaf.

 

Zondag 27 december 2009 : dag 66

Havana - Kenzie - IlianoVandaag hebben we leuk bezoek gekregen. Marja, Rinus, Kenzie en Guendo hebben onze kleine spruit vandaag voor het eerst in levende lijve gezien :). Hoewel Kenzie, papa van Iliano, bij ons omringd werd door negen teefjes, had hij enkel interesse in Havana! Guendo, die zelf nog een jonge hond is van 5,5 maanden, zag meteen een leuk speelkameraadje in Iliano. Onze bruine beer kon nu eindelijk eens met een reu ravotten. Die twee waren zo schattig om zien. 
Aan heel de familie, een dikke merci voor jullie bezoek. Het was heel fijn!

Klik hier voor meer foto's OF klik of Foto's puppy Week 10

 

 

Donderdag 31 december 2009 : dag 70 - Vrijdag 1 januari 2010 : dag 71

Iliano heeft voor het eerst vuurwerk gehoord. Hij bleef er gelukkig heel rustig bij. Je kan een hond of puppy altijd laten wennen aan vuurwerk door bijvoorbeeld een CD met dergelijk geluid op te zetten. We hadden dat nu niet gedaan, maar onze flinke jongen heeft er gelukkig dus geen schrik van.

 

Woendag 6 januari 2010

Al z'n inentingen zijn voltooid, dus nu mag Iliano ook het veld betreden op de hondenschool Pallieter. Hij was al enkele keren op de arm meegeweest, maar vandaag heeft hij z'n eerste gehoorzaamheidsles gehad. Het was weliswaar in de sneeuw. Hij maakte er geen probleem van al wilde hij niet al te lang gaan liggen. Doordat we thuis al wat oefenden kan hij al zitten en liggen en ook volgen aan de leiband lukt tamelijk goed (al is het soms met de nodige gekke sprongen). 'Zit voor' lukt ook al een beetje. Hij werkte goed mee in deze toch wel nieuwe omgeving. Naar de andere honden keek hij niet. Hij had heel veel aandacht. 

 

Vrijdag 22 januari 2010

Vandaag is Iliano 13 weken oud geworden. Het was nog eens tijd voor een "fotoshoot". Hieronder zijn meer foto's te bekijken.

Ondertussen kent hij alle gewoontes in huis. Hij is enkele weken zeer actief geweest, een kleine wildeman was hij. Nu is hij heel wat kalmer. Hij vindt het superfijn om te werken en hij heeft ontzettend veel aandacht. Hij heeft precies ook sterke achterpootjes want hij kan al goed springen wat natuurlijk nog niet de bedoeling is voor zo'n kleine pup. Hij rent ook graag in de tuin samen met ons. Hij heeft ook gekke en speelse momenten en daagt de andere honden al eens uit. Hij krijgt dan wel eens een hap en een snauw, maar daar trekt hij zich niet veel van aan. Z'n neus heeft dat nochtans al mogen ondervinden. Hij is ook heel lief en volgt ons de hele tijd. Zou hij dat van Havana hebben? Hij wil ook altijd bij ons zijn en ligt graag op de schoot. Hij is zeer aanhankelijk. We zullen wel zien hoe onze kleine 'wonderboy' zal evolueren. Qua karakter vinden we hem alvast super. De angstfasen en de puberteit moeten ook nog komen natuurlijk. Het is gewoon genieten...

Alle verdere nieuwtjes zullen te volgen zijn onder Nieuws.

 

Zaterdag 23 januari 2010 : nieuwe foto's toegevoegd van januari 2010.  Klik

 

Zondag 30 januari 2011 : bezoek van Kenzie & co. Klik

 

 

Foto's puppy

 

Geboorte Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8
Week 9 Week 10 Januari '10            

 

Geboorte (23/10/2009)

Week 1

Dag 1 (23/10/2009)
Dag 2 (24/10/2009)
Dag 3 (25/10/2009)
Dag 4 (26/10/2009)
Dag 5 (27/10/2009)
Dag 6 (28/10/2009)
Dag 7 (29/10/2009)

Week 2

Dag 8 (30/10/2009)
Dag 9 (31/10/2009)
Dag 10 (01/11/2009)
Dag 11 (02/11/2009)
Dag 12 (03/11/2009)
Dag 13 (04/11/2009)
Dag 14 (05/11/2009)

Week 3

Dag 15 (06/11/2009)

Dag 16 (07/11/2009)
Dag 17 (08/11/2009)
Dag 18 (09/11/2009)
Dag 20 (11/11/2009)
Dag 21 (12/11/2009)

Week 4

Dag 23 (14/11/2009)

Dag 24 (15/11/2009)
Dag 25 (16/11/2009)

Spelen met Itala ...

... mijn grote zus.
Dag 26 (17/11/2009)
Dag 27 (18/11/2009)
Dag 28 (19/11/2009)

Spelen met mama Havana

Week 5

Dag 29 (20/11/2009)
Dag 30 (21/11/2009)

Iliano          Havana           Itala
Dag 32 (23/11/2009)

                                 Havana  Iliano     Itala              Vita

Havana & Iliano

Week 6

Dag 37 (28/11/2009)
Iliano & Itala

        Mistica           Iliano

                   Mistica                   Iliano
Dag 40 (01/12/2009)
Dag 41 (02/12/2009)

Iliano & his first car

Boys & cars

Dalia      Mistica        Iliano       Havana

Dalia      Mistica        Iliano       Havana

Dalia      Havana  Iliano       Mistica     

Week 7

Dag 44 (05/12/2009)

  Iliano & Gioia

  Iliano & Gioia

 

water, 
eens iets anders dan melk

Dag 45 (06/12/2009)
Dag 47 (08/12/2009)

 Itala - Hippy & Iliano

 Itala - Hippy & Iliano
Dag 48 (09/12/2009)
Dag 49 (10/12/2009)

Week 8

Dag 50 (11/12/2009)
Dag 51 (12/12/2009)

Iliano & Dalia

Dag 53 (14/12/2009)
Iliano, the ruff rocker
Dag 55 (16/12/2009)
Dag 56 (17/12/2009)

Week 9

Dag 57 (18/12/2009)

Itala & Iliano

Dalia & Iliano

Havana & Iliano

Hippy  Dalia  Havana  Iliano
Dag 58 (19/12/2009)

Itala & Iliano
Dag 60 (21/12/2009)
Dag 63 (24/12/2009)
  Vita & Iliano

Week 10

Dag 66 (27/12/2009)

   Havana            Kenzie          Iliano

  Havana            Iliano            Kenzie

Iliano               Guendo

Guendo                  Iliano 

Iliano

Kenzie

Iliano                         Guendo

Guendo    Iliano                    Kenzie

Kenzie

Kenzie

Iliano & Marja

Iliano & Rinus
Dag 67 (28/12/2009)

 

Januari 2010

02/01/2010

Dalia & Iliano

 

07/01/2010

Iliano & Havana 

 

09/01/2010

Our Havanese gang
Itala Iliano Mistica Dolce Vita Havana Dalia Hippy Gioia


Havana & Iliano
moeder en zoon

 

10/01/2010

How can you resist that ? J

 

21/01/2010
Een mand met chocolade Iliano Havana Mistica

Iliano op 13 weken

22/01/2010 (13 weken)

 

30.01.2011   Bezoek van Kenzie (papa van Iliano) & familie

Vandaag zijn Marja en Rinus uit Nederland op bezoek gekomen om de 5-ling van Havana te bewonderen. Ze hadden natuurlijk ook hun Havanezertjes Kenzie en Guendo meegenomen. Onze Iliano del Paradiso di Cani werd op die manier nog eens herenigd met z'n vader Kenzie (MacKenzie La Cuba Cao). De pupjes kregen ook leuke cadeautjes! Hartelijk dank :). Het was superleuk om hen allemaal nog eens terug te zien! Kenzie en Iliano hebben zich kunnen uitleven. Guendo vond de pupjes heel leuk om mee te spelen. We hadden een zeer aangename namiddag! 


"Dag papa, lang geleden zeg!"

"Dag m'n flinke zoon."

"Ik heb veel weg van Kenzie qua karakter."

Havana & de pupjes    -    Guendo

Knappe Guendo.

Vader en zoon.

Gezellig aan tafel.

mama Havana - zoon Iliano - papa Kenzie

mama Havana - zoon Iliano - papa Kenzie

"Tot ziens, m'n jongen, braaf zijn hé". "Ja ja."

 

 

 

 

Video's puppy

 

Datum Link : klik op Onderwerp Opmerkingen Duur
23-10-2009 Geboorte + Dag 1 Foto's van geboorte
Video en foto's van dag 1
3'10"
27-10-2009 Dag 3-4-5 Foto's van dag 1 en 2
Video van dag 3, 4 en 5
6'37"
31-10-2009 Dag 8-9 Foto's van dag 6, 7, 8 en 9
Video van dag 8 en 9
4'00"
5-11-2009 Dag 10-14 Video van dag 10 en 11
Foto's van dag 12, 13 en 14
3'11"
10-11-2009 Dag 15-19 Video van dag 15, 16 en 18
Foto's van dag 17 en 19
4'45"
11-11-2009 Dag 20 Video van dag 20 2'41"
20-11-2009  Dag 29 (deel 1) Video van dag 29 (Iliano, Itala & Havana) 2'30"
20-11-2009  Dag 29 (deel 2) Video van dag 29 (speeltijd J!) 7'30"
02-12-2009 Dag 41 Video van dag 41 (spelen) 3'34"
09-12-2009 Dag 48 Video van dag 28 (buiten) 6'20"

 

 

 

NL   FR   EN NL   FR   EN