Reporter Jan Wijdbeens ontmoet onze Felici Animali voor het Nederlands televisieprogramma

André van Duin's Animal Crackers

    

Eind augustus 2012 contacteerde een werknemer voor de Nederlandse televisie ons omdat men op onze website gelezen had dat we met onze honden aan Doggy Dancing (Canine Freestyle) doen. Men was op dat moment bezig met een nieuwe serie over mensen met hun passie voor dieren. Men was geïnteresseerd in het maken van een reportage over onze hobby met onze kleine hondjes. Men had ook enkele filmpjes gezien van hen. André van Duin zou in de gedaante van zijn alter ego "reporter Jan Wijdbeens" bij ons thuis een kijkje komen nemen naar onze hondjes die kunnen "dansen". En zo geschiedde.

Op die bewuste woensdagvoormiddag kregen we een 6-koppige filmcrew op bezoek. Na het gebruikelijke verwelkomingsgeblaf stelde reporter Jan, omringd door onze roedel hondjes, enkele vragen over onze honden en onze passie. Daarna wilde hij hen toch graag eens aan het werk zien. In de woonkamer toonde Dalia met Kristine de routine "Europa (Heaven help in all our battles)" van Globus en Dolce mocht haar kunstjes nog eens tonen met Linda op de muziek "Devil in disguise" van Elvis Presley. Daarna toonden we in de tuin onze "Bongo Song routine" op de muziek van Safri Duo met de 4 Havanezers Dolce, Vita, Dalia en Mistica. Jan probeerde de bewegingen mee te volgen. Daarna was het zijn beurt om met Mistica te 'werken'. Dog Dance (of ook wel Canine Freestyle genoemd) bleek toch niet zo eenvoudig te zijn voor deze leek. Je moet allereerst de hond zijn aandacht trekken en je moet op elkaar leren inspelen en elkaars lichaamstaal leren kennen. Dat kan je natuurlijk niet op 1-2-3. En het vergt veel tijd en geduld. Het lijkt allemaal veel eenvoudiger dan het werkelijk is. Met wat hulp konden we dan toch enkele oefeningen laten uitvoeren door Jan. Na het optreden stormde onze hele meute naar buiten. Op het einde namen we nog een leuke afscheidsfoto. Dank aan Laura om de hondjes tijdens het filmen mee in het oog te houden. 

 


Linda              André Van Duin          Kristine          Laura                                                              André Van Duin            

 

We zijn bijzonder trots op onze Havanezers!!! En natuurlijk ook op onze Maltezer en Engelse Cocker. Ze zijn ontzettend braaf geweest! Ze waren allemaal heel open en vrolijk en totaal niet onder de indruk van al die 'vreemde' mensen met hun apparatuur. Ook de drukte die het met zich meebracht bracht hen niet van slag. We hebben echt superhondjes! Dalia verdient een extra pluim. Ze heeft verschillende keren 'gedanst' en steeds weer met hetzelfde enthousiasme en diezelfde vrolijkheid. Ook Mistica was superbraaf toen ze met Jan enkele oefeningen deed. En Dolce die haar oude routine nog eens mocht uitvoeren. Eén ding is zeker : Havanezers zijn SUPERHONDEN !!!!

Met de deelname aan deze reportage wilden we enerzijds onze passie voor onze honden en de band die we met hen hebben tonen, maar anderzijds ook een stukje van onze hobby laten zien namelijk Doggy Dance of Dog Dance. "Doggy dance" vinden we persoonlijk geen goede benaming omdat het lijkt alsof we 'dansen met de hond' in de arm of dat de honden op hun achterpoten staan en pirouettes uitvoeren. Dat is het niet! Dat is nog steeds een verkeerdelijk beeld dat leeft onder de mensen die deze hondensport niet kennen. Dog Dance - wat we liever Canine Freestyle noemen - is ontstaan uit de discipline gehoorzaamheid die men op muziek geplaatst heeft om het aantrekkelijker en leuker te maken. Enerzijds heb je de tamelijk strikte volgoefeningen op muziek (Heelwork to Music) waarbij de hond 'tegen het been van de geleider plakt' en bijna niet van zijn zijde wijkt en anderzijds heb je Musical Freestyle waarbij heel wat andere oefeningen (o.a. op afstand) ook aan bod kunnen komen. Wij doen met onze honden Musical Freestyle. De honden leren met behulp van héél positieve trainingsmethoden (clicker training met veel lekkere beloningen) oefeningen en trucjes die dan in een routine of choreografie op muziek gezet worden. Dit vergt dagelijks trainen per hond en véél geduld, maar de honden zijn dol op alle aandacht die ze krijgen. De band versterkt aanzienlijk! De honden krijgen een mentale en fysieke uitdaging en worden er dan nog eens voor beloond. We verplichten of dwingen onze honden nooit iets te doen dat ze niet graag doen. Wat wij met onze honden van sport beoefenen is dus geen circus, hondendressage of een andere vorm van hondenuitbuiting. Absoluut niet. Canine Freestyle draait om fun en plezier met de honden!

De reportage maakt deel uit van een half uur durend programma over dieren in de dierentuin en zal uitgezonden worden op de Nederlandse televisie.
Op zaterdagavond 5 januari 2013 omstreeks 20.25u werd het programma André van Duin's Animal Crackers uitgezonden op Tros (Ned 1). 

 

 

VIDEO :

Via de volgende link vanaf 2.30 minuten : http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1317463 

 

Artikels : 
Wikipedia 
rtl 
ad 


 

FOTO'S  met dank aan Leny van http://www.andrevanduinfotosite.nl/ :


 

 

 

 

 

NL   FR   EN