Intro Robbie William Guapa Baby's

Baby's

 

Baby Roborovski Dwerghamsters

 

Op 14 juli 2006 besloten we drie Roborovski dwerghamstertjes in huis te nemen. Wat begon met veel vreugde heeft later toch ook heel wat minder leuke momenten met zich meegebracht.

Aanvankelijk waren de namen van onze drie dwerghamsters Aphrodite, Athena en Hera; ze werden verkocht voor drie meisjes. Later bleek dat het een meisje en twee mannetjes waren.

Een kleine drie maand later begonnen Machiavelli (Athena) en Heracles (Hera) 's nachts te vechten. Het werd zo erg dat we een kooi met een verdiep kochten zodat de twee 's nachts gescheiden konden worden. Overdag lagen ze dan met z'n drieŽn dicht tegen elkaar in het hamsterhuisje. Het was altijd Machiavelli die Heracles aanviel, tegenover Aphrodite deden de anderen niets. Op een dag verwondde Machiavelli Heracles heel erg. Overdag kwamen ze toch steeds weer goed overeen. We begrepen het helemaal niet. Van Roborovski dwerghamsters wordt verteld dat het heel sociale dieren zijn die in groep leven. We begonnen erover na te denken om hen te scheiden, maar wie moesten we dan apart zetten, beiden kwamen ze goed overeen met Aphrodite. Uiteindelijk werd de beslissing voor ons gemaakt. Op een nacht moet een gevecht (Machiavelli is bij Heracles weten te komen) zo erg geweest zijn dat Heracles door de tralies is weten te ontkomen. Gelukkig hebben we hem teruggevonden. We hebben hem dan meteen in een aparte kooi gezet. Voortaan kon hij in alle rust leven; toch moet die ervaring traumatisch geweest zijn voor hem, hij is heel schichtig geworden.

Nog steeds wisten we niet dat het geen drie vrouwtjes waren. Op 30 januari 2007 was het dan ook een hele grote verrassing toen we ontdekten dat er zeven hamstertjes geboren waren (eentje werd dood geboren). Alles werd meteen duidelijk; Machiavelli wou Heracles uit zijn territorium en Aphrodite voor zich. We gaven de mannetjes dan meteen ook een andere naam. Hera veranderden we in de Griekse god Heracles. Machiavelli is genaamd naar de Italiaanse schrijver. Toen we kleintjes geboren werden, was ik aan het studeren voor het examen van Italiaanse literatuur. Net toen ik het deel over de schrijver Machiavelli met zijn werk Il Principe begon te leren, hoorde ons mama 'vogelgetsjierp' uit de hamsterkooi klinken; haar vermoeden werd bevestigd, er waren hamstertjes geboren. Het bleken zeven hamstertjes te zijn, waarvan er eentje dus dood geboren was. Langs de ene kant vonden we het heel speciaal de evolutie van de kleintjes te kunnen meemaken, we zagen hun haren verschijnen, hun ogen opgengaan,... Het waren mooie momenten. Het was prachtig om zien hoe Aphrodite en Machiavelli hun kroost verzorgden. Toch wilden we ervoor zorgen dat we ze allemaal een goede thuis konden geven. Dat is gelukkig allemaal in orde gekomen. Twee mannetjes hebben we zelf bijgehouden, dit zijn Robbie en William geworden, twee hamstertjes zijn naar Sven en Katrien van Wet Tails gegaan (Xixia en Gobi), nog eentje naar Stefanie (Bello) en het (enige) vrouwtje naar Joris (Snoesje).

 

 

 

 

 

De hamstertjes van Sven en Katrien kwamen aanvankelijk heel goed overeen. Toch hebben ze ook hen uiteindelijk moeten scheiden omdat ze begonnen te vechten. Opmerkelijk is wel dat er geen vrouwtje in de buurt was. Groepsdieren?
Tijdens de verhuis van Sven en Katrien hebben kleine Xixia en Gobi enkele maanden bij ons vertoefd, heel leuk :).

Normaal gezien planten Roborovski dwerghamsters zich niet eenvoudig voort, hun eerste nestje komt dan ook pas na de winter. Het zijn vrij zeldzame hamsters. Vermits ze niet zo oud worden (hun levensverwachting is het laagst van alle dwerghamstersoorten) zijn ze rond het jaar vaak niet meer geslachtsrijp. We verwachtten dan ook niet dat het volgende nog zou gebeuren.

De kleine hamsters zijn nog vrij lang bij de moeder gebleven, blijkbaar William iets te lang, want op 26 mei 2007 werd een tweede nestje dwerghamsters geboren. Het waren drie kleintjes. We hebben een vrouwtje, Guapa genaamd, bijgehouden, de andere twee hebben we geplaatst bij familieleden van een vriendin op de unif.

 

 

 

 

 

De Griekse tragedie was nog niet gedaan... Nu Aphrodite ruim een jaar oud was, dachten we dat ze onmogelijk nog kleintjes kon krijgen. Terwijl Aphrodite de kleintjes van haar tweede nestje aan het grootbrengen was, beviel ze van een derde nest op 6 juni 2007. Het waren twee kleintjes. Helaas hebben deze het niet overleefd, toen deze twee zo'n kleine 16 dagen oud waren en al een pels hadden gekregen hebben we ze dood teruggevonden. We vermoeden dat Aphrodite gewoon geen melk meer had om de kleintjes te voeden. Het was en schokkende ontdekking. 

We hebben heel wat geleerd uit deze niet altijd leuke ervaringen. Uiteindelijk hebben we alle hamsters dus moeten scheiden, op de moeder (Aphrodite) en haar dochter (Guapa) na dan. Het was aanvankelijk ook niet eenvoudig het geslacht te onderscheiden, maar bij de tweede worp merkten we wel meer verschillen op. Heracles is als eerste Roborovski dwerghamster gestorven in zijn slaap, dat was op 13 oktober 2007. Ons moedertje Aphrodite is gestorven op 31 december 2007. Ze heeft een groot deel van haar leven voor kleintjes gezorgd, een taak die ze heel goed heeft uitgevoerd, ook al was dit niet de bedoeling. Nu zit dus ook Guapa alleen in een kooi. Het is spijtig dat het allemaal zo gelopen is.
Snoesje en Bello zijn helaas ook overleden. Op 8 juni 2008 is Machiavelli overleden in zijn slaap, hij was al heel oud geworden. Op 15 oktober 2008 is het hamstertje Xixia van Sven en Katrien overleden.

Kleine Robbies (afkorting voor Roborovski dwerghamsters), ook jullie zullen we nooit vergeten hoor!

 

Foto's:
http://picasaweb.google.co.uk/Felici.Animali/DwerghamstersRoborovski

 

 

 

 

 

 

Home Back Top Next