Intro Robbie William Guapa Baby's

Intro

 

Roborovski Dwerghamster

 

Herkomst

 

De Roborovski Dwerghamster komt voor in de verre omtrek van Zuid- en West-Mongolië. Het dier leeft daar in woestijnachtige gebieden. Er is weinig te eten en de hamster kan, zoals veel andere dwerghamsters, met een klein beetje voedsel in leven blijven. Roborovski Dwerghamsters zijn nog niet zo lang bekend als huisdier. Pas in de jaren ’70  hebben de eerste dieren de overstap van ‘laboratoriumdier’ naar ‘huisdier’ gemaakt.

 

Gedrag

 

Roboroski Dwerghamsters zijn kortstaartige dwerghamsters. Zoals alle kortstaart dwerghamsters leven deze dieren in de natuur als paartje of in een klein groepje. Ook in gevangenschap hebben ze graag gezelschap van soortgenoten. U kunt overwegen om een mannetje samen met een of meer vrouwtjes te houden. De diertjes planten zich niet zo vlot voort als andere dwerghamsters, zodat u niet zo bang hoeft te zijn voor overbevolking. Roborovski Dwerghamsters zijn levendige dieren. Ze zijn ’s avonds laat, ’s nachts en in de vroege morgen het actiefst. Ondanks hun actieve instelling klimmen de dieren niet zo veel. Ze zijn meer ingesteld op een leven op de grond. Roborovski Dwerghamsters zijn niet alleen vriendelijk ten opzichte van elkaar, maar ook ten opzichte van mensen. Bijten doen ze niet zo snel. Natuurlijk is een en ander wel afhankelijk van de manier waarop ze benaderd worden. Vanwege hun beweeglijkheid zijn deze hamsters minder geschikte knuffeldiertjes voor kinderen, maar daar staat tegenover dat er altijd wel wat gebeurt in een kooi met deze dwerghamsters. Roborsovski Dwerghamsters zijn zindelijke dieren. Urine wordt steeds in eenzelfde hoekje in het verblijf gedeponeerd, maar de ontlasting vindt u door het hele verblijf heen.

 

Huisvesting

 

Roborovski Dwerghamsters kunnen wel springen, maar niet zo hoog; daarom kunt u deze kleine dwerghamstertjes prima in een glazen bak zonder deksel houden. U kunt ze ook in een (hamster)kooi houden, maar vanwege hun formaat is een muizenkooi, waarvan de tralies dichter bij elkaar staan, geschikter. Vooral jonge Roborovski’s kunnen door spijlen met een gangbare afstand kruipen. Op de bodem kunt u houtkrullen leggen. Roborovski Dwerghamsters zijn actieve diertjes. Ze lopen graag en veel. Daarom zal het verblijf wat groter moeten zijn dan dat voor de gemiddelde dwerghamster. Een loopradje is een goede investering. Sommige hamsters zijn hier zo dol op dat ze een bijna dwangmatig gedrag ontwikkelen. Deze dieren zijn dan uren achtereen in het radje te vinden. Hebt u zo’n dier, dan kunt u het radje beter zo nu en dan uit de kooi halen. Zorg ook voor een holletje waar de dieren zich overdag in terug kunnen trekken. Dit kan een kant-en-klaar hamsterhuisje zijn, dat u in de dierenspeciaalzaak kunt kopen, maar ook een houten nestkastje voor vogels voldoet prima, evenals kleine, uitgeholde boomstronken die voor buitenvogels gebruikt worden. In het ‘slaaphol’ kunt u wat hooi leggen.

 

Voedsel

 

Roborovski Dwerghamsters hebben weinig voedsel nodig, maar dat geldt eigenlijk voor alle dwerghamsters. De dieren zijn immers gewend om in leven te blijven in gebieden waar voedsel schaars is. Dieren in gevangenschap ontwikkelen eerder vetzucht dan dat ze iets tekortkomen. Een goed uitgebalanceerd knaagdiervoer, waarin dus veel verschillende ingrediënten verwerkt zijn, is ideaal als basisvoer voor de Roborovski. Daarnaast kunt u de dieren zo nu en dan wat (droog) bruinbrood geven. Groente en fruit, en dan vooral de soorten die veel vocht bevatten, geeft u mondjesmaat, evenals koolsoorten. De dieren kunnen hier namelijk diarree van krijgen. Hooi moet altijd in voldoende mate in het verblijf aanwezig zijn.

 

Verzorging

 

Afhankelijk van de grootte van de kooi en de hoeveelheid dieren die u daarin houdt, kunt u de kooi een keer per week of een keer in de twee weken verschonen. De toilethoek moet wat vaker verschoond worden, ongeveer twee keer per week. Omdat Roborovski Dwerghamsters voedsel in hun nest bewaren, zult u het nest regelmatig moeten nakijken op bederfelijke etensresten.

 

Omgang

 

Deze hamsters zijn watervlug en laten zich niet zomaar oppakken. Ze zijn leuk om naar te kijken, maar niet zo geschikt om te knuffelen. Wanneer u een Roborovski wilt vangen, kunt u een doosje in het verblijf zetten met lekkere hapjes erin. De nieuwsgierigheid wint het meestal, en zo kunt u de hamsters voorzichtig naar een andere omgeving verplaatsen. Houd altijd iets op het doosje geklemd, omdat ze er anders uit zullen springen.

 

Geslachtsonderscheiding

 

Het verschil tussen beide geslachten herkent u aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij de mannetjes zitten deze openingen vele verder van elkaar dan bij de vrouwtjes. Volwassen mannetjes zijn tevens herkenbaar aan de balzak.

 

Voortplanting

 

De Roborovski Dwerghamster is een vaan de moeilijkste dwerghamstersoorten om te fokken. Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zijn deze hamstertjes vrij kieskeurig in hun partnerkeuze. Als ze elkaar niet zo liggen, zullen ze zelden voor nageslacht zorgen. Een ander probleem is gelegen in het feit dat de dieren niet zo productief zijn omdat de meeste vrouwtjes pas na de wintermaanden hun eerste nestje jongen werpen. De jongen zijn erg klein en moeten beslist vijf weken bij de moeder blijven. Dat is een of twee weken langer dan bij andere dwerghamsters. Daar komt nog bij dat deze hamstersoort hooguit twee jaar oud wordt. Het fokken is dus niet eenvoudig, maar gezien de geringe bekendheid van de dieren wel de moeite waard voor mensen die zich niet snel uit het veld laten slaan. Het fokken van deze hamsters is verder vergelijkbaar met het fokken van de Russische dwerghamsters, met het verschil dat de jongen beslist pas na vijf weken zonder jun moeder kunnen functioneren. De draagtijd is ongeveer 21 dagen.

 

Levensduur

 

De levensverwachting van de Roborovski Dwerghamster ligt rond de anderhalf tot twee jaar.

 

Uiterlijke kenmerken

 

De Roborovski Dwerghamster is de kleinste dwerghamster die we kennen. Het diertje meet in totaal 7 tot 9 cm . Het heeft een kort, breed kopje met grote, ronde ogen. Het licht behaarde staartje, dat bij alle kortstaarthamsters niet of nauwelijks zichtbaar is, meet gemiddeld een halve tot één centimeter. De rechtopstaande oren zijn verhoudingsgewijs groot. De voetzooltjes zijn behaard. Volwassen Roborovski Dwerghamsters die als huisdier gehouden worden, wegen ongeveer 35 gram .

 

Vacht

 

De vacht van de Roborovski Dwerghamster is heel zacht en langer dan die van de meeste dwergen. De vacht ligt niet vlak aan, maar staat een beetje open, wat een ‘knuffelig’ uiterlijk geeft. Er zijn op dit moment nog geen haarvariëteiten gefokt uit de oorspronkelijke Roborovki Dwerghamsters. Wellicht is dit een kwestie van tijd.

 

Kleur

 

De wildkleurige Roborovski Dwerghamster is tot nu toe de enige bekende kleur. De diertjes hebben een bruingele tint met een grijze ondervacht. Da aalstreep ontbreekt, evenals de ‘driebogenlijn’ die zo kenmerkend is voor de meest hamsters. Grappige details vormen de kleine lichtgekleurde aftekeningen boven de ogen. In de winter zijn de dieren wat grijzer dan in de zomer.

 

Bron: Esther Verhoef-Verhallen, Geïllustreerde konijnen & knaagdieren encyclopedie. Rebo, 2004, pp. 130-133.

 

 

 

 

Home Back Top Next