23-10-2009

I-nest Havana & Kenzie

Dekking en dracht van Havana
Geboorte van de puppy's

 

Dekking

 

Dinsdag 11 augustus 2009 : Havana loops

HavanaDinsdag 11 augustus 2009 werd Havana loops, samen met Gioia. Het was voor beiden hun derde loopsheid. De dagen voordien begonnen de eerste tekenen te verschijnen, maar deze dinsdag was het dus zover. Joepie!!! En nu... Nu staan we aan het begin van een nieuwe ervaring voor ons. En we hopen van harte dat die super goed zal meevallen. De voorbije maanden hebben we ons zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. Nu is het zover. 
De baasjes van Kenzie, de dekreu, zijn ook al op de hoogte gebracht en we hebben een afspraak gemaakt met onze dierenarts om volgende week een progesterontest te laten uitvoeren om min of meer het geschikte moment voor de dekking te weten te komen.

Woensdag 12 augustus 2009 : geen agility

Voorlopig geen agility training voor onze loopse teefjes. 
Terwijl Gioia de hele dag in een diepe slaap verzonken is, mede door de loopsheid, is Havana even levendig en opgewekt als altijd. 

Maandag 17 augustus 2009 : eerste progesterontest

In de ochtend zijn we met Havana naar onze dierenarts gegaan om een eerste progesterontest uit te voeren. Het doel van de progesteronbepaling (hoeveelheid progesteron in het bloed) is het optimale dektijdstip te achterhalen : Havana

- Waarde kleiner dan 1 ng/ml :  laag + er is nog geen productie van progesteron door rijpende eitjes
- Waarde tussen 2-4 ng/ml :  beginnende progesteronproductie + de eisprong is op komst
- Waarde tussen 4-8 ng/ml :  eisprong (ideale dekking is 2 dagen later omdat het 2 tot 3 dagen duurt voordat de eitjes rijp en dus vruchtbaar zijn)
- Waarde groter dan 8 ng/ml :  hoog (ideale dekking)

Het moment van de eisprong of ovulatie verschilt van teef tot teef en van loopsheid tot loopsheid. Gemiddeld vindt deze plaats tussen de 6e en 21e dag, maar er zijn ook gevallen waarbij de ovulatie nog later plaatsvindt. 

Zoals we verwacht hadden, was de waarde laag. De uitslag van Havana bedroeg vandaag 0,63 ng/ml. Donderdag zullen we een nieuwe test laten uitvoeren.

Donderdag 20 augustus 2009 : tweede progesterontest

HavanaHoewel het toch al de tiende dag is na het begin van Havana's loopsheid, is de hoeveelheid progesteron in haar bloed nog steeds laag. De uitslag bedroeg 1,13 ng/ml. Zaterdag volgt een nieuwe test.

Zaterdag 22 augustus 2009 : derde progesterontest

Havana's hormonen maken het wel spannend. De uitslag van de progesterontest bedroeg 2,30 ng/ml. In haar gedrag merken we wel wat verschil. Ze speelt vaker met de andere honden.

Zondag 23 augustus 2009 : eerste dekking

KenzieOp aanraden van de dierenarts zijn we zondagavond naar de dekreu gegaan om te kijken hoe Havana en Kenzie op elkaar zouden reageren. Het is vandaag de 13e dag van de loopsheid. 
Havana en Kenzie begonnen meteen vrolijk te spelen en 10 minuten later vond de
eerste dekking plaats (7 minuten : 19.19u-19.26u). Dit hadden we Kenzie & Havana eigenlijk niet verwacht. Zowel Kenzie als Havana zijn onervaren, maar toch spelen ze ontzettend goed op elkaar in. Ze zijn ook totaal niet gestoord door onze aanwezigheid. Ze zijn ook duidelijk gek op elkaar. 
Sommige 'theorieën' zeggen dat een teef zich enkel laat dekken wanneer het het geschikte moment is, andere zeggen dat sommige teven zich ook kunnen laten dekken wanneer het toch nog niet het goede moment is waarop ze echt vruchtbaar zijn. 
Het is ongelofelijk leuk om deze twee rakkers te observeren. Ze zijn zo schattig samen. Kenzie is ook een echte charmeur. We danken Marja en Rinus, de baasjes van Kenzie, alvast voor de leuke avond. 

Dinsdag 25 augustus 2009 : bezoek aan Kenzie, maar geen dekking

In de avond keerden we terug naar Kenzie. De ontmoeting tussen hem en Havana was weer meteen heel hartelijk. De dekking is helaas niet gelukt vandaag. Morgen nog eens opnieuw proberen.

Woensdag 26 augustus 2009 : vierde progesterontest + tweede dekking

Om te weten te komen hoever Havana's cyclus staat, hebben we vandaag toch nog een progesterontest laten uitvoeren. 
Ondertussen zijn we naar de dekreu in Nederland, in het zonnige Vlissingen, gereden. Toen we aankwamen, stond Kenzie weer meteen hevig. We hebben de haren van Havana en Kenzie wat opzij gebonden . We hebben hen dan rustig bij elkaar gezet en hen geholpen bij de dekking. Een half uur later is deze gelukt. Ze hebben 10 minuten aan elkaar gehangen (16.20u-16.30u). Na de dekking rende Havana vrolijk door de tuin en kwam ze met ons spelen. Kenzie liep de hele tijd achter haar, zo schattig! Het is echt een leuk koppel die twee.
Na de dekking zijn we de uitslag van de progesterontest te weten gekomen. Deze bedroeg 9,58. Het was dus vandaag (dag 16 van de loopsheid) het ideale moment voor de dekking.
Bedankt Marja en Rinus voor deze hele fijne namiddag :).
 

Donderdag 27 augustus 2009 : derde dekking

Vandaag (dag 17 van de loopsheid) zijn we nog een keer naar Kenzie gegaan voor een laatste dekking. We zijn op dezelfde manier te werk gegaan als de dag voordien. Gelukkig zijn Kenzie en Havana zo'n schatjes die dol zijn op mekaar en die er totaal geen problemen mee hebben wanneer we hen benaderen en helpen. Zo'n drie kwartier na onze aankomst is de dekking gelukt. Deze dekking duurde 8 minuten (20.23u-20.31u). Kenzie en Havana zijn duidelijk moe van deze intensieve week. We zijn blij dat de dekkingen goed verlopen zijn. We zijn heel trots op Kenzie en Havana. 

We danken Marja en Rinus uit de grond van ons hart voor de superleuke samenwerking!! Jullie zijn supertoffe mensen! We kijken al uit naar die kleine Kenzietjes en kleine Havana'tjes :D !

Foto's van de ontmoetingen in augustus 2009

 

 

Dracht

 

HavanaDe teef kan bevallen tussen de 57e en 66e dag. Soms duurt de dracht ook enkele dagen langer (tot de 70e dag). De dracht duurt gemiddeld 63 dagen te tellen vanaf het moment van de eisprong. 

De bevalling zal vermoedelijk plaatsvinden tegen eind oktober 2009. We hopen dat de dracht goed verloopt en willen niet vooruit lopen op de zaken.

 

 

Zondag 30 augustus 2009 : demonstratie Dog Dance

HavanaVandaag namen we deel aan de demonstratie Dog Dance in Hasselt ter gelegenheid van de "Dag van de Hond". 
Havana heeft alle oefeningen mooi uitgevoerd. Ze had ook veel aandacht. Super!

Hier kan je de routine zien :Woensdag 2 september 2009 : terug Agility

HavanaJoepie, terug naar de Agility training met Havana en Gioia :). 
Ze hadden er duidelijk zin in.

Meer foto's van Havana : klik hier

 
Vrijdag 4 september 2009 : Chocolate Havanese party

Havana & DudeVandaag zijn we met Havana, Dalia, Mistica en Itala naar het noorden van Nederland gegaan op bezoek bij Wilma en haar chocoladebruine Havanezers en andere dieren. Het was een leuke « chocolate Havanese party ». We zijn ook gaan wandelen in het meest noordelijke punt (vasteland) van Nederland nl. in Lauwersoog in de regio Friesland. De honden hebben lekker kunnen uitwaaien in de wind en leuk met elkaar gespeeld. Sommigen waagden zich ook met hun pootjes in het water. Het leverde heel wat leuke sfeerbeelden op. Om meer foto's te zien, klik op collage. De honden hebben er duidelijk van genoten. 

 

Zondag 20 september 2009 : Clubkampioenschap HS Pallieter : Agility

Vandaag hebben we voor de allereerste keer deelgenomen aan een Agility wedstrijd. Dit was ter gelegenheid van het Clubkampioenschap op hondenschool Pallieter (disciplines gehoorzaamheid, dog dance en agility). De wedstrijd telde niet voor punten. We namen deel met Gioia en Havana in de beginnersklas. Gioia volgt nu een klein jaar lessen en Havana sinds mei 2009. Gespreid over de hele dag moest iedere deelnemer drie parcours lopen: 2 met raakvlakken en 1 jumping. Gioia en Havana hebben supergoed gewerkt! Gioia behaalde de 1e plaats (zonder strafpunten) en Havana de 4e plaats (met 5 strafpunten op de drie parcours : 3-1-1) op 8 deelnemers in die groep. Het was echt een superfijne en ontspannende dag met een hele aangename sfeer! Complimenten aan HS Pallieter. En een dikke pluim voor Gioia en Havana!! :)
Meer foto's van Havana : klik hier

                   

Wat de dracht van Havana betreft is er uitwendig nog niet veel merkbaar. Ze komt wel vaak om aandacht en knuffels vragen, maar verder vertoont ze hetzelfde lieve en aanhankelijke gedrag als voor de dekking. 

Woensdag 23 september 2009 : laatste les Agility

De komende maanden worden 'platte rust' voor Havana. Ze zal goed in de watten gelegd worden :).

Donderdag 24 september 2009 : echografie

Klik op de afbeelding om ze te vergroten.Op deze 30e dag van de dracht hebben we een echografie in de dierenkliniek laten uitvoeren. Het vermoeden van een dierenarts op de hondenschool werd bij deze bevestigd: Havana is drachtig. Als de verdere zwangerschap en de bevalling goed verloopt hopen we eind oktober een pupje te verwelkomen. 

Deze echo was een speciale ervaring. We konden het kleine vruchtje heel duidelijk zien. Het is zo'n 2,3 cm. Ook de voorpootjes waren duidelijk zichtbaar en het hartje klopte mooi! 

Klik op de afbeelding om ze te vergroten.

Zaterdag 26 september 2009 : tekenen van dracht

De laatste dagen zijn er ook uitwendig tekenen waar te nemen van de dracht van Havana. Haar buikje is meer gespannen en rond, haar tepels staan dikker en rood en haar smalle taille neemt lichtjes af. Qua gedrag is ze heel aanhankelijk en misschien toch ietsje meer moe. Toch is ze nog heel actief en volgt ze ons overal waar we gaan en staan. 

Zondag 27 september 2009 : Havanezerwandeling te Zoutelande (Nederland) met Kenzie en z'n familie

Gioia - Dalia - Havana - Kenzie - Guendo - Hippy - ItalaKenzie & HavanaVandaag hebben we een superleuke Havanezerwandeling gemaakt aan het strand te Zoutelande (Nederland) samen met de baasjes van Kenzie, de dekreu van Havana. Als alles goed verloopt worden ze eind oktober de trots ouders van een pupje. De verliefdheid hing nog steeds in de lucht tussen die twee. Het is zo'n leuk koppel tesamen. 

Tijdens deze wandeling waren naast Havana ook Dalia, Gioia, Hippy en Itala van de partij en ook Kenzie werd vergezeld door z'n nieuwe huisgenootje Guendo, een superlief Havanezer pupje. 
Havana We hebben een hele leuke en ontspannende wandeling gemaakt aan het water. De honden hebben ook leuk in het water gespeeld en gezwommen. Ze hebben ook ontzettend leuk gerend op het strand. Na een lekker drankje op een terrasje zijn we teruggekeerd deels langs de duinen en deels langs het strand. 's Avonds hebben we ook nog lekker gegeten bij Marja en Rinus op de camping. We hebben allemaal een hele leuke en plezierige dag gehad. Het was superfijn Kenzie nog eens terug te zien en de jongste telg te ontmoeten. Dank je Marja en Rinus voor het gastvrij onthaal en voor de leuke dag! 

Foto's van de wandeling aan zee (collage met selectie)

Foto's van de wandeling aan zee (uitgebreide collage)

 

Vrijdag 9 oktober 2009 : tekenen van dracht

HavanaOp deze 45e dag van de dracht van Havana merken we dat haar fijne slanke taille toch wel een klein beetje wegneemt en haar buikomvang lichtjes toeneemt. Op dag 1 van de dracht was de tailleomtrek 27 cm. Nu is deze 30,5 cm. Haar melkklieren staan opgezet en de tepels zijn nu heel dik en rood/roos. Wat vindt ze het fijn als je over haar buikje wrijft! Qua gewicht is ze nog niet echt bijgekomen. Ze krijgt nu regelmatig een klein stukje gekookte kipfilet als extraatje. 
Haar gedrag is nog hetzelfde gebleven nl. heel aanhankelijk en nog vrij actief, maar wat kan ze genieten van al die knuffels! Ze komt werkelijk tegen je aanleunen om geknuffeld te worden. Dan staat ze daar met haar hoofd tegen ons hoofd geleund genietend van het geknuffel en gestreel over haar buikje.

Donderdag 15 oktober 2009 : hartslag van het pupje gehoord + tekenen van dracht

Vandaag is het dag 51 van de dracht. We hebben met de stethoscoop naar Havana's buikje "geluisterd" en hebben de hartslag waargenomen van het pupje. Wat een ervaring! Het klopte heel snel en regelmatig. 
Als we onze hand plat op haar buikje leggen, kunnen we lichtjes wat beweging waarnemen.
Uit de vulva van Havana komt wat slijm. Dat is ook een teken dat ze drachtig is. Havana moet ook veel vaker een plasje doen. Dit is enerzijds een teken dat er een pupje tegen haar blaas zou duwen, anderzijds is dit ook gebonden aan de hormonale veranderingen.

Zaterdag 17 oktober 2009 : werpkist klaargezet

Havana in de werpkistDag 53 van de dracht. Vandaag hebben we de werpkist klaargemaakt in de living en de warmtelamp al bevestigd. We doen dit zodat Havana al wat kan wennen aan deze nieuwe 'omgeving'. 

Normaal wordt er ongeveer vanaf de laatste 10 dagen van de dracht overgeschakeld op puppyvoeding voor het teefje. Dit doen we nu niet omdat Havana waarschijnlijk slechts 1 pupje draagt en omdat anders de kans bestaat dat deze te groot wordt wat meer risico's zou inhouden voor de bevalling. De overschakeling van voeding starten we op de dag van de bevalling. Haar eten zal dan over drie i.p.v. over twee porties per dag verdeeld worden. De hoeveelheid zal ook aangepast worden. Teefjes met pups hebben immers meer voeding nodig. Nu krijgt ze alvast wat extra voeding. We voelen nu ook wel dat haar buikje toeneemt. Het zwaartepunt van haar gewicht verplaatst zich naar achteren.

Woensdag 21 oktober 2009 : einde van de dracht nadert

Dag 57 van de dracht. Een belangrijke dag. De in theorie laatste week van de dracht is ingezet.
Havana's buikjeWe luisteren dagelijks naar het hartje van de pup. De hartslag vinden we nu meteen terug. Havana laat dat allemaal maar gebeuren. Ze valt er zelfs van in slaap in je armen.
Vandaag hebben we haar laatste badje gegeven voor de bevalling. Ze kreeg tevens nog een mooie kambeurt. We hebben ook een deel van de haren op de buik weggeschoren (voor in het geval van een keizersnede en om de tepels vrij te maken zodat de pup makkelijker zou kunnen zuigen).
Vanaf vandaag meten we 3x per dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds) de lichaamstemperatuur van Havana om een indicatie te krijgen van het moment van de bevalling. Normaal ligt de lichaamstemperatuur van de hond rond de 38°C . Tijdens de dracht van Havana hebben we al regelmatig haar temperatuur genomen. Haar ‘standaardtemperatuur’ is 37.3°C. Als deze temperatuur daalt (kan tot onder 36°C zijn), dan kondigt zich de geboorte van de pup(s) aan en dit meestal binnen de komende 24 uur. 
Vanaf vandaag slaapt Havana in de living waar de werpkist staat vlak naast de zetel waar de komende weken ’s nachts altijd iemand zal slapen.  

Donderdag 22 oktober 2009 : spannend!

Dag 58 van de dracht. Sinds de late namiddag is Havana iets lomer geworden. Ze is tijdens de dracht altijd heel actief gebleven, maar ze heeft dan ook niet veel last omdat ze maar één pupje draagt. Ze volgt ons niet meer de hele tijd, maar ligt kalm in een van de mandjes. 
Ze was ook iets onrustiger. Ze probeerde een nestje te graven in de manden, maar dat deed ze in de loop van de week ook soms al. 
De temperatuur was bij de meting in de namiddag en avond gedaald tot onder de 37°C. We hebben het voor de zekerheid toch maar eens gecheckt met een andere thermometer. 's Nachts heeft Havana een tijd in de werpkist geslapen, maar is ze ook mee in de zetel komen liggen. Ze was tamelijk onrustig.

 

We hebben besloten te beginnen tellen voor de dracht vanaf 26 augustus 2009. Op deze dag werd Havana een eerste keer gedekt na de eisprong. 

Omvang taille en gewicht schema Havana :

Datum

Dag

Omvang

Gewicht

26-08-2009 1 27 cm 4,7 kg
24-09-2009 30 29 cm 4,7 kg
4-10-2009 40 30,5 cm 4,7 kg
9-10-2009 45 30,5 cm 4,8 kg
14-10-2009   50   32,5 cm   5,2 kg

 19-10-2009

 55

34 cm 

5,4 kg 

 

 

Vanaf 21 oktober 2009 meten we dagelijks de lichaamstemperatuur van Havana. Tijdens de dracht lag haar temperatuur gemiddeld op 37.3°C.

Temperatuurschema Havana (wordt de laatste week bijgehouden) :

Datum

Dag

Ochtend

Namiddag

Avond

21-10-2009

57

 37.3°

37.3°

37.7°

22-10-2009

58

 37.3°

36.6°

36.7°

23-10-2009

59

35.9°

38.5°

 

 

 

Geboorte

 

Vrijdag 23 oktober 2009 : Havana is bevallen van een chocoladebruine reu !!!

Dag 59 van de dracht. Om 7.15u 's morgens is Havana héél onrustig. Ze rent van het ene naar het andere mandje om een nest te graven. Dan piept ze enkele keren. We zetten haar in de werpkist waar ze verder graaft. We meten nog snel even haar temperatuur : 35.9°C. Toen beseften we wel dat het een spannende dag zou worden. En dan voelen we de eerste weeën komen...

Om 7.45u bevalt Havana van een donkerkleurig reutje. De bevalling is perfect en snel verlopen. De pup kwam er na slechts enkele keren persen in kopligging uit. We hebben Havana een beetje geholpen om het vliesje open te maken. De navelstreng hebben we afgeklemd en toen de nageboorte eruit was, at Havana die meteen op zodat de navelstreng afbrak. Deze stopte al snel met bloeden. Het pupje ging meteen op zoek naar de moedermelk. Z'n zoogreflex is uitstekend en ook Havana laat alles goed toe. Hij woog 172 gram.
Hoewel Havana nog een beetje onwennig is, komt haar moederinstinct al duidelijk naar boven. Ze draagt goed zorg voor hem. Ze likte hem al meteen droog. Toen hij helemaal gedroogd was, merkten we pas z'n echte vachtkleur op. Deze is chocoladebruin! Wat een verrassing J. Hij heeft een fijne witte streep over z'n borst en een heel klein beetje wit aan de topjes van z'n tenen. 

Het eerste uur was Havana nog wel onrustig. De andere honden zijn heel nieuwsgierig en komen vaak rond de ren staan om naar Havana en haar pup te kijken. Daar maakt Havana geen probleem van. Ondertussen is Havana al heel wat rustiger. Ze heeft al goed gegeten en gedronken. Nu krijgt ze puppyvoeding en aanvullend puppymelk. 

Het is geen 'goede dracht' geweest omdat er al minstens één andere pup/vrucht is afgestorven rond dag 30 van de dracht. De geboorte van deze pup noemen we dan ook een klein mirakel. Deze reu is al ongelofelijk sterk geweest. We hopen nu dat hij heel goed verder evolueert.

Wat genieten we van het aanschouwen van onze trotse mama Havana en haar flinke zoon...

De eerste foto's :

 

We willen allereerst Marja en Rinus, baasjes van Kenzie, van ganser harte bedanken voor de supertoffe samenwerking! We danken ook alle andere fokkers, houders van kleine liefhebberskennels en dierenvrienden die ons de voorbije maanden hebben gesteund door het delen van ervaringen en het geven van aanmoedigende woorden! Onze oprechte dank!!! Jullie zijn echte schatten!

 

NL   FR   EN NL   FR   EN