Activiteiten met de Engelse Cocker Spaniel


Gebruik vroeger en nu

Jachthond versus showhond

CSoki: Athina's Product Demon Hill - photo by Door Maurer Erika KincsoDe Engelse Cocker Spaniel behoort als type tot de oudste jachthonden. Ze moesten in dichte begroeiing en onderhout duiken en alles wat zich daarin verschool opstoten, dit is als het ware ‘voor het geweer brengen’. Meestal werd hem gevraagd het geschoten wild aan te brengen. Het doden van wild moest hij echter niet. De Cocker Spaniel werd dus in de eerste plaats gefokt voor de jacht. In de tweede helft van de 19e eeuw komt daar verandering is. Enkele belangstellenden zullen hem ook gebruiken als huishond en ze verschijnen ook voor het eerst op de hondententoonstelling in Engeland. In de eerste helft van de 20e eeuw nam de populariteit van de Engelse Cocker als gezelschapshond toe. Tot in 1958 moest de Cocker in Engeland een jachtkwalificatie behalen om zijn kampioenstitel te kunnen dragen. Het gebruik voor de jacht is daarna verminderd en sommige bloedlijnen vertonen minder jachtaanleg, toch zijn er ook nog fokkers die met de jachteigenschap rekening houden. Zo zullen zij proberen jacht- en showlijnen te mengen. Vandaag de dag wordt verwacht van de Engelse Cocker als jachthond dat hij zelfstandig onder het geweer jaagt, het wild flust (opstoot) en na het schot het wild op het land of uit het water apporteert. Hij is in staat alle soorten kleinwild te apporteren zoals haas, konijn, fazant, duif en eend. In tegenstelling tot de grotere spaniėltypes, jaagt de Cocker minder ruim en heel precies. Hij heeft een grote will to please en is goed trainbaar. 

Andere activiteiten

Tegenwoordig is de Engelse Cocker vooral een gezelschapshond. Het is een gemakkelijke gezinshond die ook goed kan omgaan met kinderen en die houdt van lange wandelingen. Door zijn middelmatige grootte is hij gemakkelijk onder controle te houden. Ze hebben ook een groot snuffelbehoefte. De Engelse Cocker wil graag werken en kan daarom ook prima ingezet worden om allerlei hondensporten mee te beoefenen. Op deze manier kan hij zijn energie kwijt en wordt zijn intelligentie uitgedaagd. 

Hij is geschikt voor agility of behendigheid, voor flyball, voor canicross, voor dog dance of canine freestyle, enz. Het is ook mogelijk om de Engelse Cocker gehoorzaamheidsoefeningen aan te leren, maar dat vindt hij vaak niet zo leuk. Cockers vertoeven graag buiten en sommigen onder hen zwemmen graag, anderen zullen liever niet naar buiten gaan als het regent. 

Dog Dance of Canine Freestyle

 

Agility of Behendigheid


Canicross


Filmpje

 

 

Copyright © 2008-2012 Felici Animali. All rights reserved.
Website & layout by Kristine Goossens


Top

Home  Back  Next E-mail