Karakter van de Engelse Cocker Spaniel


Karakter, opvoeding en beweging

Karakter

De Engelse Cocker heeft zijn bijnaam merry cocker niet gestolen. Het zijn vrolijke, zachtaardige, uitbundige, intelligente, gevoelige, trouwe, aanhankelijke en levendige honden met eeuwig horizontaal zwiepende staarten en een goed humeur. Ze willen niets liever dan de hele dag achter hun baasje aan lopen. Hun werklust en will to please maakt van hen ook ideale werkhonden. Cockers kunnen wel eens koppig zijn en een eigen willetje hebben. Ze kunnen ook mokken als ze hun zin niet krijgen, maar door hun goede karakter leggen ze zich daar uiteindelijk wel bij neer. Ze kunnen tot op hoge leeftijd behoorlijk eigenwijs en speels zijn. Het zijn zeer enthousiaste honden die “graag een beetje met alles overdrijven”. Cockers zijn geen blaffers – ze moesten vroeger altijd stil jagen – en het zijn ook geen weglopers. 

Sommige fokkers menen dat de meerkleurige Cockers iets slimmer en temperamentvoller zijn en iets meer een allemansvriend. Ze zouden rustiger en minder dominant zijn en makkelijker in de opvoeding. De eenkleurige Cockers daarentegen zouden wat feller van karakter zijn en niet zo geschikt voor mensen zonder ervaring met honden en die niet consequent genoeg zijn. Andere fokkers menen geen verschil waar te nemen.

Rode cockersyndroom

Enkel decennia geleden was de rode kleur bij de Cocker Spaniel enorm populair. De commercie ging daar gretig op in en fokte “alles wat rood was” met elkaar waardoor er karakterfouten optraden. Plotseling kreeg men rode Cockers die zonder enige aanleiding razend om zich heen beten om even later opnieuw normaal te doen. Dit noemt men het rode cockersyndroom of rage syndrome. Dit probleem is ondertussen al jaren onder controle bij de gereputeerde fokkers. Een goede fokker let niet alleen op kleuren, maar ook op karakter en gezondheid.  

Sociale aanleg

Cocker met Havanezers - photo by Kristine GoossensDe Engelse Cocker is een echte gezinshond, maar hij moet wel leren omgaan met jonge kinderen die in de ogen van de Cocker lager in de rangorde staan. Het is daarom belangrijk om jonge kinderen te leren hoe ze een Cocker moeten benaderen en mee omgaan. Tegenover mensen zijn Cockers zeer sociaal aangelegd. Een enkeling is iets gereserveerder tegenover vreemde mensen. 

Cockers zijn sociaal en verdraagzaam naar vreemde  honden  toe.  Wie meerdere Cockers in huis heeft zal opmerken dat ze met behulp van non-verbale communicatie zullen samenwerken wanneer ze samen in het bos achter wild aanzitten. Ook met andere dieren zoals katten kunnen ze prima opschieten. Als ze het gewend zijn, accepteren ze ook konijnen of vogels.

De Cocker heeft graag gezelschap en wilt het liefst de hele dag bij zijn baasjes zijn. Het is geen hond om vaak en langere tijd alleen te laten.

Opvoeding

Het is belangrijk de Cocker met een zachte hand, maar ook consequent op te voeden. Het zijn heel vertederende honden omwille van hun uiterlijk waardoor men soms niet consequent genoeg is en bepaald gedrag door de vingers ziet. Dat zou door de Cocker uitgebuit worden. Men moet hem met geduld en begrip behandelen. De opvoeding moet altijd gebeuren op een beloningsgerichte manier.

Beweging

Chocolate Prettiness of Csipirkei (Nikita) - photo by Kristine GoossensDe Cocker Spaniel is een erg geliefde hond – en tevens de meest populaire van de spanielrassen – en kan zowel in het stad als op het platteland goed aarden. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Binnenshuis kan de Cocker heel kalm zijn, maar hij heeft ook zeer veel energie en heeft daarom heel wat beweging nodig. Ze moeten een paar keer per dag stoom kunnen aflaten. Zijn instinct als opstoothond maakt dat hij buiten graag snuffelt. Ook zijn intelligentie moet worden uitgedaagd, anders gaat hij zich vervelen. Buiten ravotten in de tuin of tijdens wandelingen vindt hij geweldig. Apporteerspelletjes vindt hij ook heel leuk. Puzzelen is een andere activiteit waar men de Cocker mee kan bezighouden.

 

 

Copyright © 2008-2012 Felici Animali. All rights reserved.
Website & layout by Kristine Goossens


Top

Home  Back  Next E-mail