21.01.2013

L-nest Dalia & Billy

Dagboek puppy's

Foto's en video's puppy's

Week 1-8

Week 9-12

Week 13-19

Week 20-

 

Dagboek puppy's

 

Bevalling

Zaterdag 24 november 2012 (vervolg) : Dalia is bevallen van een 5-ling !!!

Via de volgende link kan je het volledig verslag van de bevalling lezen. Hieronder volgt een samenvatting.

Dalia was reeds de hele dag onrustig en wilde niet meer eten en amper drinken. Haar temperatuur was sinds de avond ervoor gedaald, maar deze namiddag terug gestegen. Rond 17.30u kwam er een deel van een vruchtblaas te voorschijn, maar er volgden geen weeën en Dalia perste niet. Ze gaf een vermoeide indruk. Weeënzwakte?

Een klein uur later belden we de dierenkliniek op of we konden langskomen. De zenuwen gierden door ons lijf, maar we bleven kalm voor Dalia. Dr. Van Geffen stelde ons gerust dat de pups nog in leven zouden zijn. Dalia's bloed werd getest op calcium, glucose en eiwitten. Ze werd ook aan het infuus gelegd omdat ze al de hele dag niet voldoende vocht had opgenomen. Ze kreeg ook oxytocine. De resultaten kwamen binnen. Er was geen calcium en geen glucose tekort. De eiwitwaarden waren wel laag. Het eigenlijke probleem was weeënzwakte (primary uterine inertia). 

Niet veel later werd de eerste pup geboren (stuitligging), zonder problemen. Het was 19.05u. Het was prachtig om te zien hoe Dalia instinctief te werk ging. Het eerste pupje was een teefje. Ze is red parti van kleur. Twintig minuten later kondigde zich de tweede pup al aan. Om 19.26u werd een tweede teefje geboren. Ook red parti van kleur. De pup lag ook in stuitligging, maar de bevalling ging heel vlot. Dalia kreeg nog onderhuids (subcutaan) vocht toegediend en een spuit met extra calcium en nog een dosis oxytocine. De rest van de bevalling zou thuis verder kunnen gebeuren. Dalia en de pups pakten we goed in en we reden naar huis. 

De komst van een derde pup kondigde zich aan, maar Dalia perste weer niet hard. Deze pup lag ook weer in stuitligging. We zagen de achterhand door het vruchtblaasje, maar halverwege bleef de pup steken. Dalia had enkele weeën, maar de pup kwam niet verder. Ze beet uiteindelijk het blaasje open en niet veel later was de helft van de pup reeds uit haar lichaam. Toen stopte het weer. Bij de volgende wee hebben we geholpen en trokken we de pup er mee uit. Het was 20.25u. De pup was een reutje. Hij is cream van kleur. De vierde pup was al op komst! Om 20.36u werd heel plots een teefje geboren. Dit ging ontzettend vlot. Het is een red irish pied pupje. We voelden aan Dalia's buik en voelden nog een harde plek terwijl de rest van haar buikje heel zacht aanvoelde. Er was inderdaad nog een vijfde pup. Omstreeks 20.57u werd het laatste teefje geboren. Een cream kleurig pupje met iets donkerdere plekjes op de rug. 

   

Alle pupjes werden mooi drooggelikt door Dalia en al gauw vonden ze hun weg naar de tepels. Ze kunnen al behoorlijk wat geluidjes produceren. Dalia is een fantastische moeder! Na de bevalling heeft Dalia meteen gegeten en nog eens uitgebreid gedronken. We legden een verwarmingskussen onder Dalia en de pups en gaven haar ook een warmtekruik (waterzak). Daar legde ze haar hoofd op. Ze is uitgeteld, maar zorgt ontzettend goed voor haar pups. Ze heeft amper tijd om zelf een plasje te gaan doen. We geven haar regelmatig te drinken. Ze is zo gefocust op de pups, dat ze zichzelf vergeet. 

We kijken terug op een lange, uitputtende dag, maar achteraf was het het waard. De pups en Dalia stellen het goed, maar we beseffen dat het meer tijd zal nodig hebben voor haar om te herstellen in tegenstelling tot Havana (2 jaar geleden die een voorbeeldbevalling had). We zijn dr. Van Geffen dankbaar voor de goede zorgen! 

 

: Geboorte en dag 1

 

Geboortekaartje Klik om te vergroten

 

Week 1 

Zaterdag 24 november 2012 : einde van dag 1

Cf. het volledig verslag van de bevalling

Een welverdiende nachtrust voor Dalia, al zal ze waarschijnlijk niet veel slapen. Eerst nog even wat drinken.  

 

Zondag 25 november 2012 : dag 2

De nacht is goed verlopen. De pupjes hebben hun gewicht min of meer behouden. Slechts twee pupjes zijn 2 à 3 gram afgevallen. De andere zijn zelfs bijgekomen. Dat is alvast een goed teken. Dalia laat hen veel smullen. Ze hebben een goede eetlust. Dalia zucht nog wel tamelijk veel, wat normaal is. Soms graaft ze nog wat in de werpkist. Als het te warm is voor haar, gaat ze even buiten de werpkist liggen, maar ze blijft meestal dicht bij haar pupjes.

We merken dat Dalia toch nog tamelijk moe is. Ze is een fantastische moeder, maar ze is toch nog niet helemaal hersteld. De bevalling was zwaarder voor haar dan voor Havana in 2010. We hebben wel wat medelijden met haar. Soms heeft ze 'zwakke momenten'. We hopen dat ze gauw aansterkt. We zijn dit niet gewoon van Dalia. Ze is anders zo'n energieke en actieve (sport)hond. We houden haar nauwlettend in het oog en vergezellen haar vaak in de ren naast de werpkist. Dit vindt ze wel fijn. Ze heeft alle vertrouwen in ons. De andere honden komen nieuwsgierig eens kijken, maar komen niet te dicht. Met haar blik weet ze hen duidelijk te maken dat dit nu haar verblijf is. Ze blijft wel rustig onder de aanwezigheid van de andere honden.

De interactie tussen Dalia en de pups is prachtig! Maar ook de pupjes onderling zijn zo ongelofelijk schattig om te observeren. Ze liggen dicht tegen elkaar. Soms raakt er eentje de weg kwijt en maakt hij cirkelvormige bewegingen tot hij Dalia terug gevonden heeft. Het is echte live television.

Er kwam in de loop van de dag wat donkere afscheiding uit de vulva. Dat is normaal. Dalia heeft ook wat diarree. Ze zucht nog veel. Soms eet ze heel goed, op andere momenten minder. Het is echter belangrijk dat ze voldoende drinkt en eet.

 

Maandag 26 november 2012 : dag 3

Het was een nacht met weinig slaap. Dalia's pups zijn goede eters. Na een korte slaappauze gaan ze weer op zoek naar de 'melkbar'. Dalia's moederinstinct is fantastisch. Ze zorgt heel goed voor de kleintjes. Met een kleine duw met haar snuit rolt ze de pup op de rug en likt ze hem proper. Ze is ook ontzettend verdraagzaam. Dalia is echter nog heel moe en is duidelijk nog niet op krachten. Ze had deze nacht ook nog wat diarree. Ze zucht ook nog tamelijk veel. De pups zijn zo levendig dat ze al eens de verkeerde kant opkruipen en achter de rug van hun mama belanden. Daarom installeren we 's nachts de latten in de werpkist. Veel slapen doen we niet. We houden toch nog een oogje in het zeil. Ook Dalia slaapt bijna niet. 

Deze ochtend hebben we Dalia's temperatuur genomen (38.5°C) en de pupjes gewogen. Die zijn gelukkig allemaal goed bijgekomen in gewicht! Dat is alvast zeer positief. Dalia was weer wat slapjes. Daarom hebben we haar, eerst een beetje onder dwang, puppymelk gegeven. Niet veel later likte ze de puppymelk zelf uit de spuit. Ze heeft ook platte kaas gegeten en cottage cheese. Dat vond ze wel lekker. Ze moet voldoende calcium binnen krijgen. Calcium zorgt voor een kalmerend effect wanneer de teef nerveus is of aan het zuchten is. Het voorkomt ook eclampsie. Normaal is Dalia een zeer goede eter, maar de puppybrokken eet ze op dit moment met tegenzin. Ze heeft ook nog wat gekookte kip gekregen en Hill's a/d. We houden Dalia en de pups nauwlettend in het oog. Ze laat hen goed drinken en zelf zijn ze heel actief en drinken ze goed. We geven Dalia zo veel mogelijk vocht en voedzaam eten. Ze zucht echter nog veel.

        Dalia laat zich bedienen : puppymelk voor Dalia en melk voor de puppy's

We merkten dat de pupjes lekker dicht tegen elkaar gingen liggen, maar ook al een enkele keer op hun ruggetjes. We hebben hen voor het eerst iets langer kunnen vastnemen. Moe na het eten, vielen ze in onze handen in slaap. Ze hadden er vertrouwen in. Ook Dalia keek toe en vertrouwde ons haar pupjes een voor een toe.  

De pups laten snel van zich horen als Dalia even uit beeld is. Maar ook als ze drinken of op weg zijn naar een tepel, kunnen ze van zich laten horen. Onze andere honden, en vooral de jongsten, zijn erg nieuwsgierig, maar kijken vanop een afstand toe. Bij Havana kriebelt het duidelijk. Ze herkent de geluidjes van toen zij pupjes had. Ook onze jongste telg Dafne is gefascineerd door de pups. Ze gaat in de relaxzetel liggen met haar hoofdje over de leuning van de ren. De honden zijn absoluut niet opdringerig, ze respecteren Dalia's ruimte.

Dafne, de puppybewonderaar

Als Dalia moet plassen geeft ze dat duidelijk aan. Ze gaat dan tegen de ren staan. In tegenstelling tot Havana kan Dalia niet zelf uit de ren springen, ze kan er via de relaxzetel ernaast wel terug in.

We kunnen de pupjes nu wat beter van dichtbij bekijken. Ze kunnen zo vredig in onze handpalm liggen. Ze zijn superschattig natuurlijk. We zijn benieuwd hoe hun kleuren zullen evolueren. De twee rode gevlekte pups zullen waarschijnlijk op hun vader Billy lijken. Ze hebben een mooie witte bles. Het is nog afwachten of ze sable tippings aan de oren (en staart) hebben. Het is nog niet goed zichtbaar op dit moment. Bij het eerste teefje komt al zachtjes het pigment door op de neus. Het crème kleurig reutje is zo rustig wanneer we hem oppakken. Hij heeft zo'n schattige witte wimpers en een hemelse zachte kleur. Op het moment zijn er (nog) geen sable tippings te zien op de oren. Het rode teefje met irish pied patroon is precies karamel van kleur. Om van te smelten. Ze heeft een kleine witte bles, witte borst en buik en witte staartpunt. Ook bij haar is het nog niet duidelijk of ze sable tippings heeft. Het laatste pupje, het crème kleurig teefje, heeft iets donkerdere vlekken op de rug. Wijzelf hebben deze kleurencombinatie nog niet vaak gezien. Deze zouden donkerder kunnen worden. Het is zeer leuk om de kleurenevolutie op te volgen, maar uiteindelijk zijn het de gezondheid en het karakter die primeren. We zijn in de wolken met deze prachtige pupjes. Het is een droom die uitkomt om 'kleine Dalia'tjes' te hebben. We hopen alleen dat alles verder goed gaat met zowel de pups als met Dalia.

Tegen de avond was Dalia toch iets rustiger. Haar 'uitstapjes' (plasjes in de tuin dus) zijn niet meer zo gehaast. Ze keert natuurlijk nog wel snel terug naar de pups. Hoewel ze nog regelmatig wat heviger zucht, is Dalia er ook enkele keren heel relaxt op haar ruggetje gaan bijliggen. Vandaag werd Dalia nog eens ontwormd.
De restjes (opgedroogde) navelstreng zijn er ondertussen bij alle pupjes afgevallen.

 

Dinsdag 27 november 2012 : dag 4

Deze nacht heeft Dalia nog verschillende keren gegraven, al dan niet in de werpkist. Het was dus nog een beetje oppassen voor de pups, maar iedereen heeft nu toch al wat meer kunnen slapen.

Deze ochtend gaven we Dalia puppymelk via het spuitje, maar niet veel later dronk ze het kommetje zelf leeg. Ook de cottage cheese en de brokken hebben gesmaakt! We zijn zo blij dat ze terug eet. Ze drinkt ook veel beter. Door het eten van de nageboorte(s) heeft een teef meestal wel even last van diarree, maar ondertussen is haar stoelgang terug vaster.

De pupjes worden al heel wat "hanteerbaarder". Nadat ze wat gegeten hebben, vallen ze al gauw in onze handen in slaap. Wat zijn ze schattig!!! 

Alle pupjes hebben een witte snuit. Ze hebben dus geen gekleurde haren rond de neus en zijn geboren met een roze neus en lippen en 'witte' voetkussentjes. Het zwarte pigment komt mettertijd pas door. We merken dat er zachtjes wat kleur op de neus begint te komen. Bij sommigen zijn dat kleine vlekjes, bij anderen een zachte 'veeg'. Ook de lippen beginnen te verkleuren. Het reutje heeft ook al enkele stippen op de voorpoten. Het pigment begint dus door te komen. Hun haren zijn al gegroeid. Typisch is ook dat de witte vachtkleur iets sneller groeit dan de gekleurde vacht. Op de ruglijn zien we een streep met net iets langere haren. Het is ook prachtig om hun interactie te observeren. En als ze kruipen gaat dat al behoorlijk snel!

Deze avond ben ik (Kristine) de puppyavond van dierenkliniek VvD gaan bijwonen. Er werden drie presentaties gegeven : over voeding, over vlooien, teken en wormen en over gedrag en opvoeding. Het was een interessante avond. 

 

Woensdag 28 november 2012 : dag 5

De nacht is redelijk rustig verlopen. Dalia is nog tweemaal gaan plassen buiten (en ook overdag moet ze regelmatig plassen). Ze heeft veel minder gegraven en was zelf meer ontspannen. 

De pups zijn goed bijgekomen. Het zijn zeer goede eters. En ze groeien als kolen. Het gaat weer veel te snel. Deze ochtend liet ze ons zelf al weten dat ze honger had. De korrels en cottage cheese gingen dan ook vlot binnen. Wat later heeft ze ook nog puppymelk gedronken. Dalia begon zelfs spontaan (dog dance) oefeningen rond onze benen te doen. Dat moest ze helemaal niet doen! Dit toont wel aan dat ons Dalia erdoor is. Ze is terug aangesterkt. De verdere lactatie zal natuurlijk nog wel inspannend en energie eisend voor haar zijn, maar we herkennen nu ons "normale" Dalia weer. Wat een opluchting! Die vermoeide blik en oogjes zijn fel verminderd. Je ziet de glinstering in haar ogen ook weer.

Dalia is nu duidelijk veel meer ontspannen. Ze zucht véél minder. Ze geniet nu ook. Ze laat zich ook verwennen en bedienen, maar dat doen we met alle plezier. De pupjes durft ze nu ook al iets langer alleen laten. En de pups roepen niet meteen weer naar hun moeder. Ze slapen op en over elkaar en soms ligt er eentje apart. Ze liggen er zo ontspannen bij. Ze kunnen wel van zich laten horen! Of ze nu naar hun nestgenoten of moeder willen, of ze nu aan het zogen zijn of als ze liggen te dromen, we horen vaak geluidjes. 

EmiliaDalia met pups en HavanaSommige honden, zoals Emilia, gaan dan al eens een kijkje nemen vanuit de relaxzetel. Wat doen die kleine wezentjes toch? Dalia is zo verdraagzaam naar de andere honden toe. Havana, die reeds zes pups ter wereld bracht en heeft grootgebracht, herkent de puppygeluiden en was van bij het begin heel nieuwsgierig. Vandaag is ze voorzichtig in de - voor haar reeds gekende - ren gesprongen om eens te snuffelen aan de pups. Dalia maakte er geen probleem van. Het moet voor Havana toch een beetje eigenaardig zijn om pups te zien, te horen en te ruiken die niet van haar zijn.

Sinds gisteren zijn we gestart met de « Early Neurological Stimulation » (Dr Carmen L. Battaglia). Dit zijn enkele oefeningen die een positieve uitwerking zouden hebben op het karakter van de pups. Tussen de 3e en 16e dag geeft dit optimale resultaten. In die periode moeten deze 6 oefeningen dagelijks achter elkaar bij de pup worden uitgevoerd en dit één keer per dag en niet langer dan 5 minuten. 

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

De oefeningen zijn:

1) Tactical stimulation (kriebelen tussen de tenen)
De pup wordt in één hand vastgehouden, iets verticaal zodat je met behulp van een wattenstaafje tussen de tenen van de voetjes van de pup kan kriebelen.

2) Head held up (hoofd rechtop houden)
Gebruik beide handen en zet de pup op de ene hand terwijl je met de andere hand de hals van de pup vasthoudt. Het hoofd is dus precies boven de staart.

3) Head pointed down (hoofd naar beneden gericht)
De pup met beide handen stevig vasthouden en daarna voorzichtig met het hoofd naar beneden draaien.

4) Supine position (achteroverliggende positie)
De pup in de palm van beide handen op de rug vasthouden met de neus naar boven gericht. De pup mag eventueel slapen terwijl hij op z'n rug ligt.

5) Thermal stimulation (warmte stimulatie)
Gebruik een vochtige handdoek die gedurende een vijftal minuten in de ijskast heeft gelegen. Zet de pup met de pootjes op de koude handdoek.

6) Caress backwards (strelen)
Streel de pup tegen de haargroeirichting in, van de staart naar het hoofd toe.

Het resultaat is een versterkte lichamelijke en geestelijke weerbaarheid die blijkt uit een zelfstandigere houding van de pup (minder gauw bang voor vreemde ervaringen, minder stressgevoelig). De oefeningen moeten niet gezien worden in de plaats van de gewone sociale ervaringen en opvoeding. Het is alleen meer.

Als we de pupjes vastnemen komt Dalia soms eens een likje geven aan de pup, maar ze vertrouwt hen ons wel toe. Vaak vallen de pupjes in onze handen in slaap. We merken dat Dalia het echt al helemaal gewoon aan het worden is om voor de kleintjes te zorgen. De pupjes raken ook steeds meer aan ons 'vertrouwd'. Ze zijn onze handen zo gewoon dat ze bij het kruipen door de werpkist gewoon over onze handen kruipen. 

Het is dus zeer goed nieuws dat Dalia en de pups het zo goed doen. Helaas is het iets minder goed met ons Havanezertje Gioia. Ze ligt al sinds maandagavond in de dierenkliniek. Via een infuus krijgt ze vocht en medicatie. Ze heeft maag- en darmklachten, maar we weten de precieze oorzaak nog niet. Ze wou niet eten of drinken en als ze dan uiteindelijk iets at/dronk, dan moest ze braken. Er werden verschillende testen uitgevoerd (bloedstaal, echo, hormoontest, ...). Bepaalde waarden waren niet goed. Via de echo was te zien dat de darmlymfeklieren vergroot waren. Ze heeft een maag- en darmontsteking. Gisterennamiddag konden we haar even bezoeken. Het was hartverscheurend om haar daar te zien. Deze middag zijn we haar kunnen gaan ophalen. Ze is nog wat slapjes, maar gelukkig al wat beter. Het verder herstel zal toch nog even duren. Gelukkig eet ze terug goed. De testresultaten wezen uit dat ze niets besmettelijks heeft.

 

Donderdag 29 november 2012 : dag 6

Met Gioia gaat het stilaan beter. Vandaag heeft ze eigenlijk pas kennis gemaakt met de pupjes (van op afstand natuurlijk). Voordien was ze te ziek of te zwak en had ze geen besef van hun aanwezigheid. Ze is wel erg nieuwsgierig. Emilia (m'n schaduw) durft al eens mee in de ren springen. Ze is heel voorzichtig en zal niet te dicht bij de pups komen. Dalia maakt er dan ook geen probleem van.

Dalia was weer dolenthousiast bij etenstijd

Het was vandaag een rustige dag. De pupjes hebben veel geslapen en gegeten, dat is natuurlijk geen verrassing. Dalia gaat soms naast de werpkist liggen. De pups blijven gewoon verder slapen. Soms liggen ze heel dicht bij elkaar en op andere momenten liggen ze verspreid of in groepjes. Ze maken soms vele geluidjes. Ze kunnen soms een "concert" geven. We hebben ook de oefeningen op de neurologische stimulatie uitgevoerd. Ze laten zich gewillig vastnemen en vallen vaak in slaap in onze handen. Wanneer we mee in de ren zitten, komt Dalia vaak tegen ons aan liggen. 

Het is leuk om te zien hoe hun pigment aan het doorkomen is. Tegen de avond hadden de neusjes, vooral van de crème kleurige pups, al wat verdonkerd. Ook de lippen krijgen al wat meer kleur.  

 

Vrijdag 30 november 2012 : dag 7

Alle teefjes wegen rond de 260 gram. Het reutje weegt 20 gram meer. Ze komen dagelijks tussen de 10 en 30 gram bij. Ze groeien zienderogen. Wat gaat het snel!  

Enkele dagen na de bevalling was Dalia veel afgevallen, ondertussen heeft ze weer wat reserve kunnen opbouwen. 

Een zeer ontspannen Dalia

 

Week 2

Zaterdag 1 december 2012 : dag 8

Vandaag zijn de pupjes één week oud geworden. De week is voorbij gevlogen. Ze drinken, slapen, slepen zich voort, groeien, ... Het bewegen gaat al ietsjes vlotter. Ze duwen zich ook een beetje meer af van de grond. Ze zijn zo schattig om naar te kijken. Hun vachten zijn ook duidelijk aan het groeien. Ze hebben een streep over hun rug met langere haren. Ook in hun nekje zijn de haren al wat langer. 

Ze lagen op onze schoot in een trui gewikkeld. Het waren precies babykangoeroes in een buidel. Het vierde pupje is zelfs in de nek van Laura in slaap gevallen. Ze proberen ook al eens aan je vingers te zuigen of er geen melk zou uitkomen. Ze vallen ook al gauw in onze handen in slaap. Het zijn wat koudere dagen en daarom ligt naast de warmtelamp nu ook altijd een verwarmingsdekentje in een deel van de werpkist. Zo kunnen de pups altijd op een warmere plek liggen als ze dat verkiezen. Ze kunnen immers hun temperatuur nog niet zelf goed regelen. Als Dalia het te warm heeft, gaat ze naast de werpkist liggen. Overdag is er altijd iemand bij de pups. Ook 's nachts blijft er nog steeds iemand in de ren slapen.  

Dalia is nu echt gesetteld en gewend aan haar 5-ling. Ze is rustig en zorgzaam en op haar gemak. Ze laat hen regelmatig drinken, likt hen proper, geeft hen aandacht, maar vraagt zelf ook aandacht aan ons. Ze houdt ze in het oog, ook al is ze niet in de werpkist of de ren. 's Avonds ligt ze wel uitgeteld neer en slaapt ze toch even heel diep, maar de pups "roepen" ook niet meer constant om eten. En als ze eten, dan is het natuurlijk feest. Wanneer de pupjes drinken en Dalia staat recht laten ze moeilijk los. Ze hebben nogal kracht! Ze kunnen soms heel hevig te keer gaan om toch maar snel een tepel te bemachtigen en ze wisselen al eens van "drinkplaats", maar er lijken geen dominante of onderdanige pupjes te zijn. De pups liggen vaak met hun kopjes over elkaar, of op hun zij of op hun ruggetje. Het zijn vaak heel ontspannen houdingen, helemaal anders dan de allereerste dagen. Het zijn weer prachtige momenten!

Even tijd voor wat theorie, die we dan ook kunnen toetsen aan de praktijk :

Iedere pup maakt verschillende fasen door in zijn ontwikkeling. In iedere fase leert de pup nieuwe dingen die belangrijk zijn voor zijn verdere leven en kunnen zijn latere gedrag sterk beïnvloeden.

Vanaf de geboorte tot ongeveer 14 dagen zit de pup in de neonatale of vegetatieve fase. De enige behoeften van de pup zijn drinken, slapen, warmte en geborgenheid. Hij beweegt zich kruipend voort en kan kleine huilgeluidjes maken om z'n moeders aandacht te krijgen. In deze fase moet de pup wennen aan allerlei betastingen en ook in de handen genomen en tegen de borst aangehouden worden.

Pasgeboren pupjes "melktrappelen" steeds om de tepel van de moeder te stimuleren. Daarbij gaan ze afwisselend met de linker- en de rechterpoot in de omgeving van de tepel duwen. Dit gedrag is trouwens de voorloper van het latere "pootjes geven". (Bron)

Pups die zich in de vegetatieve fase verkeren (1e en 2e week) kruipen steeds voort in kringvormige patronen en niet in rechte lijn. Dit is een natuurlijke beschermingsmaatregel zodat ze niet te ver van het nest weg kunnen geraken en met een cirkelvormige beweging meer kans hebben om terug in het nest te geraken eens ze verdwaald zijn. (Bron)

 

Zondag 2 december 2012 : dag 9

De pupjes zijn weer allemaal goed bijgekomen. Vandaag had Dalia een knuffeldag. Ze vindt het altijd wel leuk als we haar vergezellen in de ren. Als we mee in de ren naast de werpkist gingen zitten, kwam ze vaak bij ons op de schoot liggen en wilde ze geknuffeld worden. Dalia had ook nog wat roodbruine uitvloei. 
We doen nog dagelijks de oefeningen met de pupjes. Ze zijn duidelijk al heel wat geruster als we hen oppakken. Ze liggen graag tegen ons aan. De andere honden, deze keer opvallend Iliano, Lucca, maar ook nog steeds Emilia, Gioia en Dafne, zijn heel nieuwsgierig, maar kijken vanop een afstand toe, al zouden sommigen graag een kijkje nemen in de werpkist. 

De pupjes liggen vaak zo schattig tegen en over elkaar. Er zijn geen dominante pups tussen. Ze verdragen het allemaal als een ander tegen of op hen gaat liggen. Ook bij het drinken - hoewel ze heel hevig kunnen zijn - zijn er geen dominante pups of pups die een voorkeur hebben waar ze willen drinken. Ze laten zich ook gewillig oppakken en rusten dan in onze handen. Vaak vallen ze gewoon in slaap. Het is echt genieten ...

 

Maandag 3 december 2012 : dag 10

DaliaDeze ochtend viel de eerste sneeuwbui en de sneeuw bleef liggen (tot 's middags). De kleinste pups (van Dalia) merken hier natuurlijk niets van. We houden wel de temperatuur binnen goed in de gaten want het is wel een ijzige wind buiten. Onze oudere "pups" (van Havana uit 2010) vonden die sneeuw alvast héél leuk. Ze kregen een gekke speelse bui. Vooral Jolie en Lucca crossten in de tuin achter elkaar. Ook Engelse Cocker Nikita wil dolgraag buiten gaan spelen met dit weer. 

Emilia is mee bezorgd over de pupjes. Ook Jolie was vandaag heel nieuwsgierig. Het is in elk geval prachtig om de interactie tussen alle honden te observeren. 

Ook vandaag heeft Dalia veel gerust, maar ook de pups hebben veel geslapen. Als hun maagjes knorren laten ze dat wel weten en dan komt Dalia hen te drinken geven.  

 

Dinsdag 4 december 2012 : dag 11

Vandaag zijn de pups van Havana (uit 2010) 2 jaar geworden. Ze zijn allen uitgegroeid tot lieve, aanhankelijke, mooie en speelse Havanezers. Ze hebben elk hun eigen karakter, maar over het algemeen zijn het gekke springbonen :p. Hier een foto van de vier zussen : Lucca, Emilia, Jolie en Dafne. Ook aan broer Tiziano een gelukkige verjaardag!

De oortjes van de pups zijn nog toe en liggen naar achteren tegen het hoofdje. Sommige oortjes liggen al iets minder plat. 

 

Woensdag 5 december 2012 : dag 12

Deze ochtend bij het wegen zagen we één van de pups (5) plots heel snel kruipen waarbij ze haar lichaam met de voorpootjes afzette van de grond. We merkten tevens dat het linkeroog van het 5e pupje begint te openen. Het is nog niet veel, maar de oogleden komen stilaan los van elkaar. Het was nog niet goed te zien want al gauw kneep ze haar oogje terug dicht :p. 
De snorharen zijn ook aan het groeien. Zo schattig! 

 

 

Donderdag 6 december 2012 : dag 13

Deze ochtend zagen we dat de oogleden van het rechteroog van het 1e pupje ook al een spleetje vertonen. Het oogje begint dus ook te openen. De pups zijn weer goed toegenomen in gewicht. Het 3e en 4e pupje hebben de kaap van de 400 gram bereikt. Ze eten heel goed. Als hun buikjes goed gevuld zijn liggen ze allemaal uitgestrekt in de werpkist of op hun ruggetje, soms nog wat nasmakkend van de lekkere melk. Het is zo'n vredig uitzicht. Als ze geen honger hebben zijn laten ze zich met gemak oppakken in onze handen en slapen ze in onze handen. Ze vallen gewoon in slaap in onze nek. Bij het voortbewegen worden de hoofdjes meer opgeheven en wordt er meer kracht op de pootjes gezet. 

Vandaag was onze Ragdoll Kira heel nieuwsgierig en ging ze een kijkje nemen in de puppyren.

We houden de pupjes de hele tijd in het oog. Het is zo rustgevend om naar hen te kijken wanneer ze slapen, naar elkaar toe kruipen, over elkaar gaan liggen, dromen en lekker drinken van mama's melk. We voeren ook de oefeningetjes (Early Neurological Stimulation) dagelijks uit.

Rond 14u waren beide oogjes van het 1e pupje half geopend. Vooral het rechteroogje. En rond 16.30u zagen we hetzelfde bij het 5e pupje. Het zijn nog kleine spleetoogjes, maar het begint te komen. Ze sluiten nog liever hun oogjes.

 

Vrijdag 7 december 2012 : dag 14

Deze ochtend verraste het 2e pupje ons want ook haar oogjes waren nu (3/4) geopend. Om 1u deze nacht was er nochtans nog niets te zien. Het geeft de pups een hele andere expressie als ze hun oogjes (half) open doen. Het worden nu echte mini hondjes. 

Het is nu kouder buiten. Het sneeuwt ook. Daarom leggen we een extra kersenpitkussen in de werpkist om zeker te zijn dat de pups het warm genoeg hebben. Ze gebruiken dit ook als hoofdkussen of als ruggensteun.

Het vijfde pupje heeft vandaag toch iets meer gepiept als anders. Het doet ons wat denken aan Jolie (uit het nestje van Havana in 2010). We hebben ervoor gezorgd dat ze voldoende kon drinken bij Dalia en hielden haar verder nauwlettend in het oog. Had ze meer honger dan de anderen? Of wat buikkrampjes? 

Vandaag hebben we de nagels van alle pupjes wat geknipt. Ze lieten dat goed toe. Ze werden toch wel wat lang en dat werd toch wat pijnlijk voor Dalia tijdens het melktrappelen van de pups. 

 

Week 3

Zaterdag 8 december 2012 : dag 15

Om middernacht (dus héél vroeg vandaag) merkten we dat de oogleden van het reutje begonnen los te komen. Deze ochtend waren ze nog een beetje meer los, maar nog niet helemaal. Ook bij het vierde pupje en dus als laatste van de 5-ling begonnen de oogjes te openen. De pups zijn vandaag twee weken geworden! Alle oogjes zijn open, maar ze moeten toch nog wat wennen. Ze groeien allemaal goed, de gewichtjes nemen dagelijks toe en ook hun vacht wordt steeds langer. We merken dat de oortjes groter worden (logisch) en niet meer naar achteren liggen. De gehoorgang begint ook open te gaan, maar horen doen ze nog niet.

Het vijfde pupje heeft vandaag niet meer zo gepiept. Ze is ook goed bijgekomen. 

Deze namiddag hebben we met The Havanese Freestylers (Dolce, Vita, vervanger Gioia (i.p.v. Dalia) en Mistica) deelgenomen aan de Belgian Open (het Belgisch kampioenschap dog dance / canine freestyle) dat plaatsvond in Balen. We traden op op het lied The Bongo Song van Safri Duo in de Innovation klas. Het was niet leuk om de pupjes 'achter te laten', maar Laura is met alle plezier blijven puppysitten (én vooral veel puppyknuffelen). We hebben ons geamuseerd met de 4 freestylerkes en zijn trots op hen. De Belgian Open bestaat eigenlijk uit 2 dagen. Morgen zouden we normaal gezien terug moeten optreden, maar van tevoren hadden we besloten dat niet te doen. We willen bij de pupjes zijn, er volgen enkele examens de komende week en het is toch al een zeer vermoeiende dag geweest voor de freestylers. We deden dus mee voor het plezier. 

Wat was het leuk om terug thuis te komen en die prachtige kleine wezentjes terug te kunnen zien, observeren en knuffelen. Tegen de avond merkten we dat de oogjes van pupje 3 (reutje) en 4 (teefje) nog verder geopend waren. Zien doen ze natuurlijk nog niet. De andere pupjes hun ogen zijn volledig open, maar ze laten ze toch liefst nog toe. We merken toch ook verandering in de manier van bewegen van de pups. Ze proberen zich omhoog te drukken, dus echt te stappen op de pootjes in plaats van te kruipen zoals een krokodil. Nu zijn het precies dinokes. Ze richten ook hun hoofdjes steeds meer in de lucht. Ze waggelen nog wel veel. 

Tijd ook weer voor wat theorie : 

Vanaf dag 15 tot dag 21 zit de pup in de overgangsfase of transitiefase. De ontwikkeling van de pup gaat nu heel snel. Zijn hersenen ontwikkelen zich verder en vanaf het moment dat hij ziet en hoort begint hij op z'n omgeving te reageren en gaat hij op onderzoek uit. De leerprocessen komen op gang. In deze fase moet de pup ook aan verschillende geluidsprikkels blootgesteld worden en in contact komen met vreemde mensen.
Gemiddeld rond de 12e à 13e dag gaan de oogjes open, maar de pup kan pas zien rond de 18e dag. Rond die tijd gaan ook de oortjes open en ontwikkelt het reukvermogen zich verder.

 

Zondag 9 december 2012 : dag 16

Onze kleine 'dinokes' stellen het goed. Ze zijn allemaal weer wat bijgekomen. We hebben hen deze ochtend voor het eerste ontwormd, alsook Dalia nog eens. Het ontwormen ging heel gemakkelijk. Als ze de pasta in hun mond proefden begonnen ze te smakken. Een grappig zicht :).

ItalaDeze ochtend zagen we ook weer die waggelende pasjes. Ze vallen nog geregeld omver. Ze moeten het echt nog leren hoe vermoeiend dat nu ook nog is voor hen. Maar ze doen hun best :). Dalia is een zeer zorgzame moeder. Ze laat de pups regelmatig drinken en gaat hen verzorgen. Ze ligt vaak naast de werpkist in de ren. Ze geeft wel een vermoeide indruk, zeker naar de avond toe. Als het etenstijd is is ze wel één brok energie. Ze krijgt heel wat meer eten (puppybrokken). We merken dat haar lichaam dit nodig heeft. Zo nu en dan krijgt ze ook nog wat cottage cheese. Dat vindt ze zalig. Van puppymelk is ze geen grote liefhebber. We zitten vaak bij Dalia in de ren (om te puppywatchen, puppyknuffelen, maar ook om te studeren :p). Dalia heeft drie grote bewonderaars : Emilia en Jolie en soms ook Dafne. Ze leggen zich mee in de ren. Het zijn precies bodyguards. Itala, de persoonlijke nanny van Havana's pups in 2010, ligt vaak in de zetel naast de puppyren, maar vandaag wilde ze toch van dichterbij eens een kijkje komen nemen. De pups hebben er een nog een bodyguard bij.

Deze avond waren we precies tv aan het kijken bij het observeren van de pupjes. Vooral het 5e pupje was een "one woman show" aan het opvoeren. Al waggelend stapte ze de hele werpkist door en daarbij liep ze regelmatig tegen haar nestgenoten aan. Ze begon dan op de pootjes van de anderen te "knabbelen", maar die bleven gewoon verder slapen. We zagen ze ook even kwispelen. In de loop van de late namiddag hadden we de speelse interactie ook al wat opgemerkt tussen de pupjes. Het is duidelijk dat ze aan het groeien zijn, zowel fysiek als mentaal.

 

Maandag 10 december 2012 : dag 17

De pups zijn allemaal goed bijgekomen. Het 5e pupje is duidelijk haantje de voorste wat het stappen betreft. Ze is snel en ze probeert echt al zo goed mogelijk op haar pootjes te drukken met het hoofdje in de lucht. De pups hebben nog wel een dronkenmansgang, maar we zien ze dagelijk evolueren en verbeteren. 

Het zijn echte knuffeltjes aan het worden. Ze liggen langere tijd in onze nek of in onze trui. Ze laten zich goed oppakken en vallen in onze handen in slaap. Het eerste pup durft al eens te verschieten bij het oppakken, maar is al gauw gerust gesteld. Het reutje is wel heel erg schattig. Hij is een echte pascha. Hij is een hele grote knuffelaar. Hij ligt ook meteen op z'n ruggetje. 

Vandaag werd ons teefje Vita gesteriliseerd. We hadden deze operatie al enkele jaren uitgesteld (we vinden het niet leuk een gezonde hond "ziek" te maken), maar omdat de loopsheden van Vita zeer snel op elkaar volgen en hevig zijn en meestal twee maand later voor schijndracht zorgen kon dit niet goed zijn voor haar lichaam. De operatie is goed verlopen en de baarmoeder/eierstokken zagen er gelukkig goed uit (geen cystes). Vandaag was Vita natuurlijk nog ziekjes en wilde ze niet eten. Om Vita extra rust te gunnen en warmte te geven hebben we haar mee in de puppyren laten slapen. Omdat we zelf zeer veel mee in de puppyren zitten konden we meteen Vita en de pups in het oog houden. 

 

Dinsdag 11 december 2012 : dag 18

Rond dag 15 à 18 zouden de pupjes min of meer beginnen horen en zien, maar alles moet nog onduidelijk en wazig zijn. Ze houden hun oogjes nu wel al iets meer open. Ze stappen meer rond. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. We merken nu al enkele dagen dat ze wat aan elkaars pootjes en oortjes beginnen knabbelen (kauwen). Ze beginnen elkaar nu op een andere manier te ontdekken en beginnen wat te spelen. Ze kauwen ook op onze vingers. Vanaf de derde week kunnen er tandjes doorkomen. 

Sinds de geboorte is ons grootmoeder al eens op puppybezoek gekomen. Vandaag kregen we bezoek van vriendinnen van Laura. De pups hebben lange tijd op hun schoot gelegen. We hadden geen idee hoe Dalia zou reageren. Ze was rustig en had er vertrouwen in. Nadien hebben de pups nog veel geslapen. Tegen de avond waren ze terug ietsjes actiever.

 

Woensdag 12 december 2012 : dag 19

Sinds deze ochtend merken we dat de pupjes hun hoofdjes nog hoger kunnen opheffen zodat ze bijna een soort zithouding kunnen aannemen. Pup 1 en 5 deden al heel hard hun best om zo goed mogelijk te stappen. De pootjes zijn bijna gestrekt. Deze ochtend hadden pup 2 en 4 nog niet veel zin om mee rond te waggelen. Het reutje, pup 3, deed ook goed z'n best. Pup 5 heeft ook gekwispeld! Hoe schattig!

Met Vita gaat het ondertussen beter. Ze draagt nog een hemdje zodat ze niet aan de operatiewonde kan likken, maar ze loopt terug mee vrolijk tussen de "bende", al is ze nog heel rustig.

 

Donderdag 13 december 2012 : dag 20

De werpkist wordt te klein voor onze kleine avonturiers. Ze willen op onderzoek uit gaan. Als ze wakker zijn, zijn de oogjes nu volledig open. Het stappen gaat hen duidelijk beter af. Ze vinden dit ook leuk. We houden ze goed in het oog want ze durven al eens een poging te ondernemen om er uit te klimmen. 's Nachts verhogen we de ingang zodat ze er niet uit kunnen klauteren. Dalia springt er gelukkig met gemak over.

Het stappen begint dus beter en beter te gaan. Soms 'loopt' er eentje van de ene kant van de werpkist naar de andere en is dan verwonderd dat hij plots niet verder kan. Daarom zetten we de werpkist regelmatig open zodat de pupjes ook (onder toezicht) vrij in de ren kunnen lopen. Ze vinden het geweldig. Ze zijn heel nieuwsgierig.

Als ze dan uit hun werpkist stappen gaan ze meteen op onderzoek uit. De kussens die in de ren liggen vormen geen obstakel. Ze klimmen er gewoon over. Ze zoeken ook de hoger gelegen plekjes op of ze klimmen in de zachte mand en vallen na al hun beweging in slaap. Ze komen ook naar ons toe en leggen zich tegen ons. Ze spelen met onze handen. De interactie is zo leuk. Ze klimmen ook over onze handen. Met hun mond en pootjes maken ze gebruik om nieuwe voorwerpen te ontdekken. Als iets niet vlot genoeg gaat, dan protesteren ze. Ze maken allerlei gekke geluidjes. Soms zijn het piepgeluiden, dan weer een soort blafgeluiden en soms zijn het precies wolfkes. Op tijd en stond komt Dalia ze te drinken geven. Wat is ze toch een goede moeder! De 'bewaking' laat ze ook aan Jolie over. Die ligt dan te kijken vanuit de ren naar de pups. In Lucca hebben ze een leuke speelkameraad gevonden. In tegenstelling tot haar zussen is Lucca helemaal niet 'bang' als die kleine wezentjes naar haar toe gaan. Ze spelen met de haren op haar hoofdje. Ze laat dit allemaal toe. Lucca's zussen komen zelf graag naar de pups toe en zullen hen zachtjes aanraken of likjes geven, maar als de pups op hen af komen, dan weten ze niet goed wat er gebeurt. De vier zussen (Lucca, Emilia, Jolie en Dafne) kruipen altijd mee in de puppyren als we bij de pups zijn en vallen daar al gauw in slaap of blijven de pups observeren. 

De eerste plasjes zijn een feit! Dalia hoeft hun blaas dus niet meer te stimuleren. Ze leren zelfstandig te plassen. De doeken waar ze dus hun behoefte op moeten leren doen leggen we nu ook bij de pups.

Wanneer de pup ongeveer 20 dagen oud is, treedt een schrikreactie op. Hier hebben we nog niets van gemerkt bij de pups.
De eerste 28 levensdagen moet de pup ook enkele keren per dag in contact komen met mensen. Dit contact kan gebeuren door de pup in de handen te nemen zodat hij de geur van mensen leert kennen. Verder wordt de ontwikkeling bevorderd door te spelen, liefde en veel aandacht. We nemen de pupjes dagelijks in onze handen. Vaak vallen ze in slaap.

 

De pups in volgorde van geboorte 

 

Vrijdag 14 december 2012 : dag 21

Vandaag slaagden de pupjes er voor het eerst in om te "zitten". Ze houden daarbij hun hoofdje mooi omhoog. Klimmen en klauteren vinden ze superleuk.  

Nu ze hun oogjes beter en langer open houden kunnen we die prachtige kleine oogjes aanschouwen. De eerste dagen zijn de oogjes nog wazig van kleur. Nu zien we duidelijk de blauwe oogjes van pup 1 en 4. Wat we op dag 5 reeds vermoedden bij pup 4 en ook de eerste week bij pup 1 is aan de hand van de pigmentkleur van de neus en de kleur van de ogen bevestigd : ze hebben het bruine pigment! Dit hadden we niet verwacht uit de combinatie Dalia en Billy. We wisten dat er een kans was gezien de voorouders, maar we achtten deze eerder klein. Billy is dus drager van het bruin pigment en samen met onze bruin gepigmenteerde Dalia geeft dit dus 50% kans op bruin gepigmenteerde pups. Twee van de vijf hebben een bruine neus. Bijgevolg hebben ze nergens zwarte haren in de vacht. De sable tippings aan de oren en staart zijn dus donkerbruin en niet zwart. De vachtkleur is echter rood (met wit). Maar ook pup 2, 3 en 5 zijn prachtig en uniek (voor ons dan toch :p)! Pup 2 heeft donkerdere ogen en een zeer mooi zwart pigment op de lippen en oogleden. Op de neus komt het pigment steeds meer door in de vorm van stippen en kleine vlekjes. Pup 3 is echt prachtig van hoofdje! Je smelt gewoon weg als je deze kleine witte beer ziet. Echt wit is hij echter niet. Hij begint meer crème kleurige vlekken te krijgen in z'n nek en op z'n hoofd. Ook de oortjes worden donkerder crème/abrikoos. Pup 5 heeft bovendien nog crème vlekken op de rug en heeft een duidelijke scheiding wit-crème op het hoofd. En de oortjes worden ook donkerder crème/abrikoos. Het zwarte pigment op de neus is al grotendeels aanwezig. Voor ons maakten de kleuren niet uit, al is het wel leuk de evolutie zo te kunnen observeren. Havanezers blijven toch verrassen!

 

Week 4

Zaterdag 15 december 2012 : dag 22

Drie weken zijn de pups vandaag! Er is de voorbije week toch veel veranderd. Ze hebben hun eerste pasjes gezet (niet meer kruipend), hun oortjes en oogjes zijn opengegaan, ze hebben ontdekt dat er buiten de werpkist nog meer te beleven valt, ze leren elkaar en ons op een andere manier kennen, ze hebben kennis gemaakt met andere honden van ons, ze leren spelen, ...

Na al die grootse ontdekkingen verbruiken de pups wat meer energie. De gewichtjes liggen goed (zeker als we vergelijken met de 5-ling van Havana in 2010), maar ze zijn vandaag niet veel bijgekomen.

Vandaag hebben de pupjes bezoek gekregen van een hele toffe familie. Van bij de dekking van Dalia volgen ze dit nestje op en het was dan ook heel leuk voor hen om de pupjes eindelijk eens "in het echt" te zien en te knuffelen. Het was een zeer goede oefening voor hen om door andere mensen vastgenomen te worden. Ze sliepen meteen in hun handen. Dalia had er ook het volste vertrouwen in. Het was een aangename ontmoeting!

Pupje 5 is toch een echte deugeniet. Terwijl haar zussen en broer liggen te slapen en zij alweer wakker is en vindt dat het tijd is om te spelen, ja, dan moet de rest ook maar wakker worden! Ze kruipt dan over de anderen totdat er reactie komt. Als ze allemaal aan het spelen zijn en hun stapkunsten verder beoefenen, zie je ze in alle richtingen bewegen : naar voren, naar achteren, in cirkels, naar links, naar rechts, ... Ze zijn zo grappig om bezig te zien. 

Havana had vandaag veel interesse in de pups. Net zoals Lucca en Jolie zien ze in Havana een grote speelkameraard.

De pups beginnen steeds meer op geluiden te reageren. Op dit moment vooral op elkaars geluiden. Als ze een van hun nestgenootjes horen piepen willen ze toch weten wat er aan de hand is.

 

Tijd voor een stukje theorie : 

Van de leeftijd van drie weken tot zes maanden zit de pup in de socialisatiefase. Deze vormt de meest kritische fase in de ontwikkeling van de hond en vormt de basis voor zijn verdere leven. De hond moet de mens als zijn soortgenoot leren zien met wie hij perfect kan samenleven. De pup moet op een positieve manier met mensen in contact komen met verschillende kenmerken (volwassenen, kinderen, mannen, vrouwen, grote en kleine mensen, mensen met een bril, hoed, snor, baard, krukken, in een rolstoel, enz). Hij zal in die fase ook in contact moeten komen met andere hondenrassen (groot, klein, langharig, kortharig, ruwharig, andere vachtkleuren, stand van oren en staart, enz). Ook het wennen aan andere geluiden is belangrijk (stofzuigers, haardrogers, fietsen, auto's en andere soorten voertuigen, enz). Je moet de hond steunen, maar niet overmatig beschermen om zo z'n zelfvertrouwen op te bouwen. Deze fase verloopt ook rasgebonden.

De socialisatiefase bestaat uit twee delen, nl. de primaire en de secundaire socalisatiefase. Vanaf drie tot twaalf weken loopt de primaire socialisatiefase. In deze fase is de pup heel leergierig en nieuwsgierig. De pup begint ergens op te kauwen om zo dingen te ontdekken.

 

Zondag 16 december 2012 : dag 23

Vandaag hebben we de pupjes laten kennis maken met de borstel. Hun eerste "kambeurt" is goed verlopen.

De pupjes hebben veel geslapen vandaag. Tijdens hun actieve momenten speelden ze met elkaar én met ons. Ze kunnen al wat beter rechtop zitten. Dat leverde mooie foto's op. Maar na een korte fotosessie vielen ze algauw weer in slaap. 

Wat zijn we toch fier op Dalia die haar moederrol prachtig vervult!

's Avonds lag plots Lucca  (foto links) naast de slapende pups in de werpkist. Wat een schattig zicht!

 

Maandag 17 december 2012 : dag 24

Deze avond hadden de pups hun actieve moment en hebben ze heel leuk gespeeld met elkaar en met ons. Enkele dagen geleden hebben we enkele puppy speelgoedjes in de werpkist gelegd (zacht touw, knuffeltjes, rubberen speeltje en eentje met een belletje in. Op deze manier laten we ze wennen aan nieuwe voorwerpen en materialen. Ook met dit speelgoed proberen ze wat te spelen. Spelen, stappen, lopen, vallen, opstaan, zuigen, knabbelen, likken, ... na enkele minuten zijn ze moe en vallen ze in slaap, meestal met z'n allen dicht bij elkaar.

De pupjes proberen ook met 'ons' (onze handen) te spelen. Ze kunnen ondertussen beter zien en horen. Ze reageren ook op geluiden.

 

Dinsdag 18 december 2012 : dag 25

Elke ochtend tegen 5u worden de pups wakker en piepen ze omdat ze honger hebben. Dalia komt hen dan snel tegemoet zodat ze hun buikjes kunnen vullen waarna ze weer in slaap vallen.

Deze ochtend kreeg elke pup na de weegbeurt een individuele verzorgings- en massagebeurt. De nageltjes werden nog eens geknipt en de haartjes geborsteld en gekamd en de pootjes, oortjes, het staartje en het snuitje werden extra gemasseerd. Pup 1 en 2 sliepen de hele tijd. Pup 3 moest eerst nog een plasje doen. Pup 4 en 5 werden al wat actiever, maar op het einde vielen ze ook in slaap.

Kleine Itala speelde deze voormiddag voor nanny en hield de pups gezelschap. 

Vandaag hebben we ook een "fotosessie" gehouden en onze Kerst/Nieuwjaarskaart gemaakt. Dit is het resultaat : 

 

Woensdag 19 december 2012 : dag 26

We zetten de "deur" van de werpkist verschillende keren per dag open zodat de pups "de wijde wereld" kunnen verkennen. Van zodra ze merken dat ze er uit kunnen klimmen verlaten ze de werpkist en gaan ze op ontdekking in de ren. Al gauw beginnen ze te spelen met elkaar. Ze komen ook naar ons toe en proberen op onze schoot te klimmen. Als er eentje moe is valt die ter plekke in slaap of legt die zich in de zachte bruine mand. Of ze kruipen na al dat spelen bij elkaar op het kussen. Soms komt Dalia bij hen liggen. Ook al staat de werpkist open en brandt de warmtelamp, toch verkiezen ze om buiten de werpkist te liggen. En als we mee in de ren zitten komen ze naar ons toe. Soms gaan er wel eentje in de werpkist liggen in het blauwe mandje. Wat liggen ze toch graag met hun kopje over de rand van zo'n mandje.

Tegen 18u hebben de pups meestal een "vast" speelmoment. Dit hebben ze zelf gekozen :p. Ze worden dan allemaal wakker en beginnen rond te crossen en te spelen. Deze avond waren we toch echt tv aan het kijken, niet op het scherm, maar in de puppyren. Zo veel activiteit en zo veel gespeel. De ene met een speeltje, de andere met de oren en poten van z'n nestgenoot. Omdat ze nog geen tandjes hebben doet dit nog geen pijn.

Er wordt al veel meer geplast. De waterabsorberende doeken in de werpkist en in de ren worden dan ook regelmatig vervangen om alles proper te houden.

 

Donderdag 20 december 2012 : dag 27

De pupjes waren niet zoveel bijgekomen. Door al dat gespeel en al die stappen in de grote wereld verbruiken ze veel energie. Vandaag waren ze tamelijk rustig. 

Elke ochtend wordt de living gestofzuigd en gedweild, alsook de vloer in de puppyren. Dit deden we ook bij de pups van Havana en zij hebben totaal geen schrik van de stofzuigen, integendeel, ze stappen of springen er gewoon over als je met de stofzuiger wilt passeren en reageren niet op het geluid. Op deze manier laten we ook deze pupjes van Dalia dagelijks wennen aan dit geluid zodat ze dit als iets normaals beschouwen. We zetten overdag ook wat muziek op en 's avonds staat de tv aan. Het gaan om het laten wennen aan gewone dagdagelijkse geluiden.

 

 

reuVrijdag 21 december 2012 : dag 28

De pupjes zijn nu echte "kleine hondjes". Ze zien er uit als kleine hondjes en ze gedragen en bewegen zich steeds meer als honden. Hun gangwerk is niet meer zo wankel, ook al stappen ze nog wel eens achteruit of in een cirkel of vallen ze om omdat ze te snel willen gaan en hun evenwicht daardoor verliezen. 

De pups zijn gewoonweg superschattig! 

 

Week 5

Zaterdag 22 december 2012 : dag 29

Het was een korte nacht. De pups waren rond 2u klaarwakker en wilden weer op onderzoek uitgaan buiten de werpkist. Om 5u opnieuw. We moeten de drie plankjes dan ook gebruiken om de ingang van de werpkist af te sluiten anders zouden ze er gewoon uit kruipen. 's Nachts moeten ze natuurlijk slapen. Vandaag hebben we de ren wat groter gemaakt en overdag laten we nu - onder toezicht - de plankjes weg zodat ze vrij in en uit de werpkist kunnen stappen en kunnen spelen in de ren. Het is nog even wennen op de tegels, maar ze schuiven toch niet meer de hele tijd uit. Er liggen ook doeken zodat ze daarop kunnen (leren) plassen. Dat lukt al aardig.

De pups zijn vier weken geworden vandaag. De tijd vliegt !!! Het gaat allemaal weer veel te snel.

Vandaag was het ook een grote dag voor de pupjes. Ze hebben voor het eerst vast voedsel gekregen. Deze ochtend kregen ze gemalen puppybrokken met puppymelk. Ze vonden het papje heerlijk. In de namiddag kregen ze dan ook nog wat platte kaas. Dat was smullen!! In het begin was het even wennen, maar al gauw begrepen ze wat voor lekkers dit allemaal was. Nadien likten ze elkaars snoetjes af. Ze hingen vol :p. Tot nu toe hebben we nog geen doorkomende tandjes opgemerkt. 

'Vast' voedsel was niet de enige nieuwe ervaring voor de pups. Deze avond hebben ze samen met Dalia hun eerste autorit meegemaakt. Ze lagen samen in een mandje met Dalia ernaast. Ze vielen al gauw in slaap. 

 Zondag 23 december 2012 : dag 30

Vandaag waren de pupjes tamelijk rustig. Ze hadden ook heel wat te verwerken na gisteren. Toch hadden ze hun leuke speelmomenten. Ze maken zo'n grappige geluidjes als ze samen spelen. Als we ons in de ren zetten komen ze naar ons toe en proberen ze op onze schoot te klimmen. Ze worden zo graag vastgepakt en geknuffeld. Het zijn grote knuffelaars. 

De pups werden nog eens ontwormd.
                                                                                      "Havanezerknuffel" aan ons bomma  

 

Maandag 24 december 2012 : dag 31

Vandaag werden de pupjes nog eens verwend met een uitgebreide kam- en borstelbeurt (gecombineerd met een massage :p). Ook de nageltjes werden nog eens geknipt alsook de haren op en tussen de voetkussentjes. Die waren behoorlijk lang aan het worden. Wat zien ze er nu knap uit! :)

De maaltijden en de platte kaas hebben ook vandaag weer gesmaakt. Maar ook het dessertje (de melk van Dalia) kan er nog steeds met alle plezier bij.

Het is toch zo knap om te zien wat voor goede moeder Dalia is. Als ze ligt te slapen in de living of in de keuken en ze hoort de pupjes maar even piepen komt ze hen snel tegemoet. Als ze merkt dat alles oké is gaat ze verder slapen, maar als ze honger blijken te hebben gaat ze in de werpkist liggen en laat ze hen drinken. Ook 's nachts doet ze net hetzelfde. Het is tof om te zien hoe relaxed Dalia nu is. Een heel verschil met de eerste week.

 

Dinsdag 25 december 2012 : dag 32

Deze ochtend waren de pups in zo'n speelse bui dat we eerst gespeeld hebben voordat ze gegeten hebben. Het was zo plezierig. Ze reageren op onze stem en komen al kwispelend naar ons toe. Ze spelen met onze handen, haren en kleren. Ze zijn ontzettend schattig. Ze kunnen ook goed ravotten met elkaar. Hun coördinatie is een pak beter. Ze glijden niet meer uit op de tegels en ze stappen en rennen zelfs door de ren. Ze nemen ook andere (speel)houdingen aan zoals buigen, rechtop zitten, op de achterpoten staan en zelfs opspringen (of toch een poging). Ze klauteren op je schoot. De speelpartijen duren ook langer. Ze worden minder snel moe. Als ze dan toch moe worden (soms willen ze er niet aan toegeven), vallen ze op je schoot in slaap of kruipen ze in het mandje in de werpkist. Heel erg diep slapen doen ze toch niet want als we het bordje met eten in de ren zetten komen ze er snel op af en beginnen ze naar hartelust te smullen. Daarna zijn ze echt wel moe, maar voldaan.

Sinds enkele dagen gaat het vierde pupje spontaan drinken uit het drinkbakje in de puppyren. De allereerste kennismaking met gewoon water was even wennen. Ook het vijfde pupje was al eens gaan drinken. 

Vandaag hebben de pups kunnen ravotten in de living. Het was een nieuwe ervaring voor hen. Ze hadden veel plezier. Na al dat spelen hadden ze duidelijk dorst gekregen. Toen we het drinkbakje voor hen zetten begonnen ze alle vijf spontaan te drinken. Na hun uitje buiten de ren hebben ze hun platte kaas met veel smaak opgegeten. En daarna vielen ze als een brok in slaap.  

 

Woensdag 26 december 2012 : dag 33

Het was een korte nacht. De pups waren meerdere keren wakker. Ze kunnen samen heel wat geluid produceren gaande van jammeren tot blafgeluidjes tot huilen. 

Overdag hebben ze weer enkele keren buiten de ren gespeeld. Wat hebben ze toch plezier! Ook de andere honden waren er nu bij. De interactie tussen allen was leuk om te zien. Maar de pups reageren ook op onze stem en komen naar ons toe om te spelen of om geknuffeld te worden. Tijdens het spelen zijn ze vaak geluidloos. 

 

Donderdag 27 december 2012 : dag 34

Deze nacht hebben de pups aan een stuk doorgeslapen. We sluiten de werpkist niet meer af. De pups kunnen dus in en uit de werpkist en dus in de puppyren wanneer ze willen. Opmerkelijk is dat ze bijna altijd gaan plassen op de doek buiten de werpkist. Ze bevuilen hun slaapplaats (de werpkist) dus niet. Ze weten al goed waar het drinkbakje staat. Vooral het vierde pupje drinkt graag water. 

Als de pups klaarwakker zijn willen ze toch meer "vrijheid" en klauteren ze uit de puppyren. Vooral het eerste pupje doet dit ontzettend graag. Plots loopt daar dan zo'n klein hummeltje tussen die "grote" Havanezers. En ze staat haar mannetje. Het voordeel is dat onze volwassen honden al van bij het begin - aanvankelijk vanop afstand - kennis hebben gemaakt met de pups. Ze hebben hen mee zien opgroeien die eerste weken en al lange tijd gaan meedere onder hen ook een "bezoek" brengen in de puppyren. Ze zijn dus aan elkaar gewend. Als zo'n klein ondernemend en zeer nieuwsgierig pupje dan op hen af komt vinden ze dit niet erg. Als ze dan interactie zoeken en willen spelen reageren alle honden anders. De ene gaat er gretig op in, de andere rent weg. Sommigen weten niet goed hoe er op te reageren en kijken gewoon toe op al dat klein geweld. Vooral het eerste pupje krijgt er dus niet genoeg van en loopt dolgraag vrij rond in de living (onder toezicht natuurlijk). Ook de keuken hebben de pups ondertussen ontdekt. Na al dat spelen en ontdekken worden ze moe, maar dat beseffen ze niet altijd. We zetten hen dan terug in de puppyren en vallen meestal in slaap. Al dromend verwerken ze alle nieuwe indrukken.

Het eten verloopt al wat "properder". Zo hangen ze niet meer van kop tot teen vol met "pap". Ze eten mooi met z'n vijven uit het bordje. 

Slapen, spelen, eten, knuffelen, ... Zo ziet de dag van de pups er uit. Maar wat is het ontzettend leuk om hen te observeren en met hen te spelen en te knuffelen. Ze zijn al gek van aandacht en komen naar ons toe als ze onze stem horen. Het is puur genieten met die kleine engeltjes.

 

Vrijdag 28 december 2012 : dag 35

We merken al enkele dagen dat de staartjes mooi over het ruggetje beginnen te hangen. De pups krijgen een zeer mooie en fiere houding bij het stappen, lopen en zitten. Hoewel ze goed groeien, zijn het toch nog kleine dotjes, zeker als je ze ziet temidden van de volwassen Havanezers. Het is dan ook niet eenvoudig om hun werkelijk formaat op foto weer te geven. Het zijn zo'n schattige pups!

Vandaag werd de werpkist vervangen door een grote mand. Wat opvalt is dat ze hun mand niet bevuilen. Ze stappen mooi uit de mand om (op de plasdoek, of soms al eens er naast) een plasje te doen. Het vierde pupje durft al eens te "dabben" na het plassen (krabbewegingen met de achterpoten). Dat is wel schattig om te zien!

Ze hebben ook kennis gemaakt met een nieuw "speeltje" namelijk een tunnel. Aan de touwtjes trekken, met het belletje spelen, door de tunnel lopen, ... het levert veel plezier op.

 

Week 6

Zaterdag 29 december 2012 : dag 36

Vijf weken zijn de pups al. Wat vliegt de tijd!!! Ze hebben net als gisteren de hele nacht door geslapen, enkel Dalia maakte me enkele keren wakker omdat ze dringend moest plassen. Vandaag hebben we de iglo (mandje) in de ren geplaatst. We zijn benieuwd of ze ook in dit holletje zullen kruipen.

De pups hebben nog eens een uitgebreide kambeurt gekregen. De pups hebben ook weer veel gespeeld vandaag. Hun speelmomenten duren duidelijk langer dan een week geleden. Maar nadien zijn ze ook moe en kruipen ze samen in een mandje en vallen ze in slaap. Ze kunnen heel rustig spelen, maar ook heel hevig te keer gaan. Ze nemen speelgoed in de mond en gooien het op of knabbelen er aan. Ze 'verscheuren' hun prooi (of mekaar :p). Ze proberen ook de andere honden wat uit te dagen. Ze klimmen ook heel graag overal op en over. Soms blijven ze gewoon in de puppyren en op andere momenten willen ze liever in de living spelen waar ze nog meer ruimte hebben. Het eerste pupje wilt echter vaker uit de puppyren dan de anderen en laat dat ook wel horen. Als de puppyren niet open staat en ze wilt er per se uit dan klinkt er toch wel wat protest. Het tweede pupje is eerder rustig, maar kan evenzeer goed meespelen met de anderen. Ook de reu kent rustige momenten. Het vierde pupje is ook wat heviger. Ze kan je echt aanstaren en nieuwsgierig aankijken met die mooie blauwe kijkers. Het vijfde pupje is wat rustiger geworden de laatste week. 

Als we de hoofdjes vergelijken zien we toch wel wat verschillen tussen de pups. Het tweede en derde pupje lijken op dit moment meer weg te hebben van hun vader Billy en het vierde en vijfde pupje hebben dan meer het hoofdje van hun moeder Dalia. Het eerste pupje is een mengeling van de twee. Qua bouw is het tweede, vierde en vijfde pupje heel fijn. Het eerste pupje evenals het reutje is wat groffer van bouw. Dit is wel typisch voor reutjes. 

Het vierde pupje heeft een karamelkleurige vacht. 
Samen met een flesje karamel poseren is dan ook toepasselijk. 
Wat voor lekkers zit daar in?

  

Zondag 30 december 2012 : dag 37

Er worden veel plasjes en kakjes gelegd, vaak op de doeken, maar ongelukjes ernaast komen natuurlijk ook wel voor. Na het slapen kruipen ze uit de mand of uit de iglo en gaan ze op de puppytrainer een plasje doen. Het is vooral tijdens het spelen dat ze plots heel dringend een plasje moeten doen en dat het al eens naast de doek/puppytrainer durft te gebeuren. We zagen onder andere het vierde pupje zichzelf proper likken. Wel schattig om haar dat te zien doen. 

Hoewel het weer warmer is dan normaal zorgt de regen er voor dat de pups nog niet de kans hebben gehad om in de tuin te komen. Het gras is zo nat door al die regenval. Vandaag was het echter droog en hebben de pups voor het eerst kennis kunnen maken met gras. Hun snuitjes gingen meteen naar de rond toe en ze snuffelden aan het gras en hapten naar de grassprieten. Niet veel later begonnen ze rond te huppelen. Op deze manier hebben ze kunnen wennen aan een andere ondergrond en voor hen nieuwe omgeving.

 

Maandag 31 december 2012 : dag 38

Dalia kan 's avonds heel moe zijn. Soms (ook overdag) zal ze de pups terechtwijzen als ze te opdringerig zijn. Ze laat hen regelmatig drinken maar als het genoeg is geweest laat ze dit merken door lichtjes te grommen of kort te snauwen. De pupjes moeten ook leren dat niet alles zomaar kan. 

Vandaag hebben de pupjes voor het eerst echt kennis gemaakt met onze Engelse Cocker Spaniel Nikita. Tot nu toe bleef Nikita op een afstand van de pups, maar toen ze aan de puppyren ging staan waren zowel Nikita als de pups erg nieuwsgierig. Toen ze samen in de living liepen kwamen ze ook naar elkaar toe. Nikita maakte een speelbuiging. 

Als de pups in de living of in de keuken vertoeven lopen ze gewoon tussen de andere honden door en onder of soms zelfs over. Dan valt echt op hoe klein ze eigenlijk nog wel zijn.

De pups hebben vandaag ook nog eens een autorit gemaakt. Ze waren heel braaf.

 

Dinsdag 1 januari 2013 : dag 39

Aan kleine dingen merken we dat de pupjes soms iets terughoudender zijn. Ze vertonen niet echt angst, maar ze zijn eerder wat afhoudend. Dit gebeurt vooral bij luide geluiden zoals de stofzuiger en de haardroger. Elke ochtend wordt er gestofzuigd en het is nu pas dat ze erop reageren door samen in de mand of in de iglo te kruipen. Vandaag hebben de pups een kleine wasbeurt gekregen. De achterhand en de snuitjes werden gespoeld met lauw water. Ze waren superbraaf. Daarna hebben we hen laten wennen aan de haardroger. Dat was toch maar iets raars. Het tweede pupje kwam echter naar de haardroger toe en snuffelde eraan en ging daarna op m'n schoot liggen en viel in slaap. Ook de andere pupjes vielen al gauw in slaap ondanks het geluid van de haardroger.

Het puntje van de linker hoektand in de bovenkaak van het vierde pupje komt door het tandvlees. De andere tanden staan klaar, maar zijn nog niet door het tandvlees geraakt. 

Dalia werd vandaag nog eens grondig gekamd. We hebben een bezoek gebracht aan ons grootmoeder waar Tiziano (de broer van ons Lucca, Emilie, Jolie en Dafne) woont. Dalia en haar pupje vergezelden ons. De pups hebben zo nog eens een autorit meegemaakt. Wat waren ze weer braaf! Het was de eerste kennismaking van Tiziano met de pupjes. hij was zijn vrolijke zelve. We lieten de pupjes in een puppyren spelen en slapen. Dalia ging soms bij de pups liggen, maar ze lag ook vaak naast de ren en keek dan door de tralies naar haar kroost. 

Ook het eerste pupje likte zich zelf mooi proper. Vandaag hebben de pups veel gespeeld. 

 

Woensdag 2 januari 2013 : dag 40

Vandaag werd de puppyren uitgebreid zodat de pups nog meer speelruimte ter beschikking hebben. De iglo is hun favoriete slaapplekje. 

 

Donderdag 3 januari 2013 : dag 41

De pups hadden weer veel plezier vandaag. Ze hebben veel gespeeld. Ze vinden alle speelgoed leuk gaande van de touwen tot de rubberen speeltjes. Speelgoed dat geluid maakt zoals de krakende egel of de balletjes met een belletje in vinden ze superleuk, maar ook keukenrol en wc-papier (en de kartonnen rollen) worden door de pups gedoopt tot leuk speelgoed. Ze vinden het ontzettend leuk om aan dat papier te trekken. Als ze moe zijn kruipen ze meestal samen in de iglo. Dit overdekte mandje geeft hen een knus gevoel. 

Onderaan komen er nu ook puntjes van de kiezen door bij het vierde pupje. 

Dalia wilt vooral de pupjes verzorgen en proper maken. Ze laat hen niet altijd toe te drinken. 

 

Vrijdag 4 januari 2013 : dag 42

Het was een drukke dag voor de pupjes. De pupjes hebben een bezoek gebracht aan de dierenarts. Daar werd een DNA staal (speelsel) afgenomen voor de DNA controle van de KKUSH. De pups kregen hun eerste vaccinatie en meteen ook een microchip in de nek. Het eerste pupje deed wat moeilijker en wilde zich loswringen. De andere pups waren zeer braaf. We wisten al langer dat het eerste pupje een hevig typetje was. Onderweg naar en van de dierenarts zaten de pups in de voor hen ondertussen gekende mand. Ze lagen allemaal mooi te slapen behalve ... het eerste pupje. Op weg naar de dierenarts liep ze gewoon over de andere pups in de mand die eigenlijk wilden rusten. Als ze er dan uit gelaten werd ging ze bij Dalia (die naast de mand lag) liggen of lag ze op de schoot.  Ook Dalia werd door de dierenarts gecontroleerd. Ze heeft niet veel melkproductie meer. Dat verklaart ook waarom ze de pups meestal niet meer wilt laten drinken.

De pups hebben een huisje gekregen (i.p.v. de grote mand). 

 

Week 7

Zaterdag 5 januari 2013 : dag 43

De pupjes zijn zes weken oud vandaag. Tijd dus om de namen bekend te maken. We gebruiken ze al langer als we tegen de pupjes praten, maar we hadden ze hier nog niet vermeld. Alle pupjes met stamboom geboren in België in het jaar 2012 moeten een naam hebben die begint met de letter L. Onze voorkeur gaat uit naar Italiaanse namen (en schrijfwijzen). Omdat de moeder Dalia vernoemd is naar een bloem (met Italiaanse schrijfwijze geschreven) wilden we dit thema (natuurelementen) wat verder zetten bij de pups.

 

Pup Naam en betekenis Roepnaam
1 (teef) Liana del Paradiso di Cani

Liana is het Italiaans voor "liaan", een houtige klimplant die bomen als steun nodig hebben.
In het wild gebruiken veel dieren de lianen om van de ene boom naar
de andere te komen zonder daarvoor de grond te moeten betreden.
Enkele soorten dragen vruchten zoals druiven en olijven.

Liana is tevens een verkorting van Juliana met als betekenis "de jeugdige" (uit het Grieks ioulh) of "aan Jupiter gewijd" (uit het Latijn Jovilia).

Liana is een Latijnse meisjesnaam met als betekenis "wijn, binden, jeugd". Het is een verkorte vorm van Eliana vooral gebruikt in Italië en Spanje.

 

2 (teef) Lupine del Paradiso di Cani

Het (Engelse) lupine is afkomstig van het Latijnse lupinus afkomstig van lupus (wolf) met de uitgang -inus
A
ls substantief is Lupine de naam van een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). De Latijnse naam is Lupinus en is bekend als lupin of lupine. Er zijn zo'n 200 soorten. De meeste lupines zijn paars, wit en roze gekleurd, maar ook geel komt voor. Door kruisingen zijn ook combinaties van kleuren mogelijk. 
Als adjectief is lupine een synoniem voor wolfachtig, van of m.b.t. de wolf en de karakteristieken hebbend van de wolf.
Het Latijnse lupine is de vocatief (enkelvoud) van het substantief lupinus.

Lupine in het Italiaans lupino is afkomstig van lupo (Italiaans voor "wolf") en de uitgang -ino. Dit achtervoegsel wordt gebruikt om het verkleinwoord van een substantief (lupo) te maken. Lupine/o zou je vrij kunnen vertalen als "wolfje".

Professor Remus Lupin uit de Harry Potter boekenreeks was een weerwolf.

 

3 (reu) Lupo Dal Bo del Paradiso di Cani

Lupo is het Italiaans voor "wolf" afkomstig van het Latijn Canis lupus. Het is een zoogdier dat behoort tot de roofdieren (Carnivora) en de familie hondachtigen (Canidae). De wolf is naar alle waarschijnlijkheid de voorouder van de hond (Canis lupus familiaris). Er bestaan nog andere ondersoorten van de wolf zoals de witte wolf. 

Het Italiaanse spreekwoord "In bocca al lupo" (letterlijk In de muil van de wolf) betekent "veel succes".

Het tweede deel van de naam is een afkorting van Dalia's Bo. Omdat er slechts 10 letters in de naam mogen voorkomen werd deze uitdrukking dus ingekort tot Dal Bo. Bo is een voornaam geïnspireerd op het Franse beau wat mooi betekent. De roepnaam wordt dus Bo (of Boke). 


4 (teef) Laguna del Paradiso di Cani

Laguna is het Italiaans voor "lagune", een soort meer dat ontstaat tussen een strand en een schoorwal of strandwal. De lagune kan nog een verbinding met de zee hebben. Lagunes treft men ook aan bij sommige koraalriffen.
Een bekende lagune is de Laguna di Venezia in Italië.


De naam Laguna vonden we vooral voor dit pupje toepasselijk omdat ze met haar bruin pigment die typische blauwe oogjes had als pup.

Verschillende plaatsen in de wereld dragen de naam Laguna. Er is eveneens een provincie en stedelijk gebied met deze naam.

Laguna is tevens de naam van een plantengeslacht uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). 

 

5 (teef) Lucia del Paradiso di Cani

Lucia is een Italiaanse meisjesnaam en betekent "licht" (luminosa) of ook wel "glimmend" (lucente) of "schijnend" (splendente). De naam is afgeleid van het Latijnse lux (licht). Naast "licht" betekent het ook "nata alle prime luci del mattino" (geboren in het vroege ochtendlicht).

We kozen deze naam omwille van de lichte vachtkleur van dit teefje. 

Al gauw kreeg ze de bijnaam Mozzarella verwijzend naar de bekende Italiaanse verse kaas van het merk Santa Lucia.

 

 

 

Twee pups wegen nu meer dan 1000 gram. Het wegen 's morgens voor etenstijd is een dagelijkse routine, maar omdat de pups dan vaak zo speels zijn is het soms een hele opgave om ze gewogen te krijgen. Als ze de weegschaal zien willen ze met het bakje spelen. Ze werpen zich tegen dat bakje en als het dan omvalt gaan ze er in staat en maken ze gekke sprongen. Als ze met hun pootjes de bodem van het bakje raken springen ze in de lucht. Die gekke speelvogels toch! Ze moeten toch enkele seconden stilzitten in dat bakje om hun gewicht af te lezen. Op sommige dagen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. 

Na het wegen is het etenstijd. Dat smaakt toch zo goed dat papje (geplette brokken met puppymelk). In de namiddag krijgen ze nog platte kaas. Na het eten likken ze elkaars mondjes af. Soms hangen ze onder de platte kaas tot op hun hoofd. Ook Dalia likt hen proper. En 's avonds krijgen ze terug het papje.

Vandaag hebben de pupjes nog eens een badje gekregen. Daarbij werden enkel de achterhand en voorpootjes gewassen. Dus nog niet de hele pup. Deze keer hebben we puppy shampoo gebruikt. Ze waren heel braaf. De haardroger vonden ze deze keer minder erg. Ze vielen al gauw in slaap.

De pups spelen nu ook op een andere manier. Je kan ze achter een speeltje laten rennen. Voordien ging die beweging te snel en konden ze het niet bijhouden. Nu zien ze veel beter en zijn ze ook veel wendbaarder waardoor ze echte spurtjes en korte draaibewegingen kunnen maken. Het is een plezier om hen zo bezig te zien. Ze beginnen echt te "jagen op de prooi" (het speelgoed dus).

De meeste pups hebben tijdens de vijfde en zevende levensweek de neiging om spontaan naar mensen toe te gaan. Als we hen buiten de ren laten lopen volgen ze ons. Ze zijn ook nieuwsgierig naar de andere honden toe en willen ook met hen spelen. 

Deze avond is Dalia samen met onze andere honden op tv geweest :). Eind augustus 2012 contacteerde een werknemer voor de Nederlandse televisie ons omdat men op onze website gelezen had dat we met onze honden aan Doggy Dancing (Canine Freestyle) doen. Men was op dat moment bezig met een nieuwe serie over mensen met hun passie voor dieren. Men was geïnteresseerd in het maken van een reportage over onze hobby met onze kleine hondjes. Men had ook enkele filmpjes gezien van hen. André van Duin zou in de gedaante van zijn alter ego "reporter Jan Wijdbeens" bij ons thuis een kijkje komen nemen naar onze hondjes die kunnen "dansen". En zo geschiedde.

Reportage te bekijken via de volgende link vanaf 2.30 minuten : http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1317463 

Lees hier het hele verslag.

 

Zondag 6 januari 2013 : dag 44

Er staat nu een plasbakje (met doek in) in de ren voor de zindelijkheidstraining. Sommige pups doen daar een plasje in. Ook de doek in de ren wordt nog gebruikt. 

Als we over de ren staan willen de pupjes allemaal geknuffeld worden. Ze maken kleine sprongetjes in de lucht. Het vierde pupje (Laguna) gaat als een beertje zitten. Zo grappig. Als we in de ren stappen kruipen ze meteen op onze voeten, ook weer om als eerste aandacht te krijgen. Als we hen strelen gaan ze vaak op hun rug liggen zodat we hun buikje kunnen strelen.

 

Maandag 7 januari 2013 : dag 45

Er komen nu tandjes door bij meerdere pupjes. Bij het eerste pupje (Liana) zijn de bovenste hoektanden nu ook voelbaar en zichtbaar als kleine puntjes. Bij het tweede pupje (Lupine) enkel nog maar de rechter bovenhoektand. Bij het reutje (Lupo/Bo) ook de bovenste hoektanden. Bij het vierde pupje (Laguna) zijn naast de bovenste hoektanden ook twee kiezen in de onderkaak aan het doorkomen. Bij het vijfde pupje nog niets.

Vandaag hebben we de pupjes laten wennen aan een halsbandje. Eerst had het vierde pupje (Laguna) niet door dat er iets "vreemds" rond haar halsje hing, maar wat later begon ze ook te krabben. Ze lopen rond met het halsbandje en zo nu en dan krabben ze even. Ze lijken er niet echt last van te hebben. Ze waren al snel afgeleid en gingen verder met slapen of spelen.

Deze avond waren de pupjes heel hevig. Ze hebben veel en lang gespeeld. De spelletjes zijn ook heviger. Ze maken allerlei geluiden. Er komt niet echt een dominante pup naar voren. Ze spelen allemaal even wild met elkaar. 

We hebben de pupjes één voor één opgeroepen van de ene naar de andere kant van de living om zo op de namen te oefenen. Aanvankelijk waren ze wat afgeleid en heel nieuwsgierig naar alles wat zich rond hen bevond. Na een tijdje kregen we hun aandacht te pakken en kwamen ze naar ons toe.

We zijn met de pupjes in de arm een wandeling van enkele minuten gaan maken. Op deze manier hebben ze een eerste introductie gehad met de buitenwereld in het donker. Alle pupjes bleven mooi in de armen liggen voor zich uit kijkend. Enkel het eerste pupje (Liana) volgde ook alle auto's die passeerden. Ze had veel aandacht. Thuisgekomen gingen ze gewoon verder spelen. Ze waren deze avond niet snel moe te krijgen. Om 23.30u hadden ze weer een energie opstoot. Het waren druktemakertjes vandaag :). Veel leven in de brouwerij.


Dinsdag 8 januari 2013 : dag 46

De pups hebben nog eens in de tuin kunnen spelen. Wat hadden ze weer veel plezier. We zijn ook weer een blokje rond gaan wandelen met de pup(s) in de arm. 

Sinds deze week zijn we iets intensiever bezig met de socialisatie van de pupjes. We hebben een schema opgemaakt zodat we goed kunnen opvolgen wat we allemaal en hoe vaak met de pupjes doen. We doen regelmatig hun halsbandje aan, oefenen op hun naam, laten ze buiten spelen, gaan wandelen met de pup(s) nog in de arm, laten hen in contact komen met alledaagse geluiden en handelingen, laten hen spelen en in contact komen met de andere honden (en onze kat), enz.

 

Woensdag 9 januari 2013 : dag 47

Ook vandaag hebben de pups een halsbandje om gehad om te wennen aan dat "rare ding" rond hun hals. We lieten ook een leiband erachter slepen. Dat was natuurlijk geweldig leuk om mee te spelen ;).

 


 

Donderdag 10 januari 2013 : dag 48

Vandaag hebben de pups meerdere keren in de keuken gespeeld. Eerst zonder de andere honden, dan met. Emilia die over het hek kan springen ging de pups natuurlijk al gauw vergezellen. Ze gingen meteen met haar spelen en aan haar haren trekken. Ook bij Dalia doen ze dit maar al te graag. De pups hebben ook uitgebreid kennis gemaakt met onze kat (de Ragdoll Kira). Kira kwam naar gewoonte eten in de keuken en moest daarvoor de pupjes passeren. Ze liet zich gewillig besnuffelen door die kleine rakkers. Als we de pups roepen komen ze meestal al huppelend naar ons toe. Als ze te geconcentreerd bezig zijn met iets anders (spelen of een andere hond uitdagen) lijken ze wel Oost-Indisch doof :p. Maar eens je hun aandacht hebt komen ze naar je toe gerend.

We zetten regelmatig muziek op. Ook de tv staat dagelijks een tijdje op. Zo wennen de pups aan deze geluiden. Verder komen ze ook elke dag in contact met de stofzuiger. Ze schrikken al niet meer van dit geluid.

 

Vrijdag 11 januari 2013 : dag 49

Dalia's vacht is heel erg uitgedund. Je ziet de huid er op haar hoofdje en middellijn zelf wat door verschijnen. Dit is typisch voor de drachtige/lacterende teef. De vacht zal wel herstellen. Het is toch wel raar om haar nu met zo'n dunne vacht te zien. Normaal gezien staat die zo mooi weelderig dik.

 

Week 8

Zaterdag 12 januari 2013 : dag 50

De pups zijn vandaag 7 weken geworden! Tijd voor nieuwe "hoofd"fotootjes. Als ze in hun speelse bui zijn zitten ze niet echt lang stil :p. Het zijn ook zo'n speelse ondernemende knuffelaars!

De pups werden ook nog eens wat gewassen (vooral de achterhand). 

Het was een echte knuffeldag voor de pupjes. Bo (Lupo) kreeg hoog bezoek vandaag. Hij liet zien wat voor brave jongen hij wel is. Hij heeft veel gespeeld, eerst in z'n eentje, daarna met z'n zusjes. 

Deze avond zijn we naar de hondenclub (dog dance) geweest met Dalia en de pupjes. Tijdens de autorit waren de pups bijzonder stil en vielen ze als een brok in slaap. Op de hondenschool zelf hebben we de pups niet op de grond laten staan en ook nog niet met andere honden in contact laten komen. We hebben ze vooral laten wennen aan de geluiden en nieuwe omgeving. Hun bench stond dicht bij het vuur. Ze hadden het goed warm. Dalia was ook heel braaf. We hebben niet getraind met Dalia, maar we hebben speeltjes (floshen) gemaakt voor de pups en volwassen honden. Wel leuk om zo je eigen speelgoed te maken :). Het was een geslaagde socialisatie oefening.

Toen we terug thuis kwamen hebben we een van de touwtjes aan de pups gegeven. Die begonnen er meteen mee te spelen. Wat was dat schattig om te zien!

 

Zondag 13 januari 2013 : dag 51

Deze ochtend hebben we de pupjes voor het eerst één voor één uit de hand eten gegeven (de brokjes worden niet meer gemalen of nat gemaakt). Ze hadden al snel door dat het eten uit onze hand kwam. De ene was al wat heviger dan de andere.

Het was een mooie zonnige dag, maar wel een beetje koud. De pupjes hebben nog eens op het terras en in de tuin (in de zon!) kunnen spelen. Ze vinden dit geweldig. Sommige pups wilden uit zichzelf naar buiten. Zo zijn er enkele op deze manier buiten hun behoefte gaan doen. Als we merken dat er een pupje een plekje zoekt om z'n behoefte te doen zetten we deze buiten. Het plassen gaat meestal zo snel dat het nog vooral op de doeken gebeurt.

Het zijn zo'n nieuwsgierige en ondernemende pupjes. Vooral Laguna kan ontzettend nieuwsgierig uit de hoek komen. Lupine is eerder een rustig type dat toch wat meer slaapt dan de andere. Liana kan ook lang spelen, net zoals Bo (Lupo). Ze zijn ook gek van aandacht. (Welke Havanezer nu niet???) Lucia wordt ook heel graag opgepakt. Ze is een grote knuffelaar die je vele likjes geeft. Alle pups worden graag op de arm rondgedragen. Als de pups samen spelen gaan ze soms hevig te keer. Ze crossen en rennen door de ren of door de woonkamer (of buiten in de tuin als het weer het toelaat).

De pups werden nog een keertje grondig gekamd. Als ze zo speels zijn zitten ze niet lang stil. Maar hun vachtjes liggen nu toch terug 'op orde'. 

Dalia springt nog regelmatig in de puppyren om de pupjes proper te maken. Soms profiteren ze er van om toch nog snel even wat te drinken. De ene keer laat Dalia dit toe, de andere keer niet.

Deze avond kregen de pupjes ook weer eten uit de hand. Op die manier krijgen ze elk hun eigen portie zonder dat de ene meer of minder dan de andere zou kunnen eten. Ze hadden hun buikjes goed rond gegeten want de eerste twee uren kwam er geen pap meer uit! Ze lagen werkelijk uitgeteld met een volle maag te rusten, de ene over de andere. Nu de brokjes niet meer gemalen en geweekt worden moeten hun maagjes meer werken ;). 

 

Maandag 14 januari 2013 : dag 52

Deze nacht heeft de 5-ling in een ren in de keuken geslapen. Ze hadden meteen door dat de andere honden - hun grote speelkameraden - nu dicht bij hen waren en wilden beginnen spelen, maar het was bedtijd. Enkele pups vielen al gauw in slaap, maar anderen hielden het jammeren en piepen toch nog wel even vol. 

Deze ochtend sprong Dafne in de puppyren en ging in de kleine iglo liggen. De pups kwamen haar meteen tegemoet en kropen met z'n vijven mee in die iglo! Dafne was zo lief tegen de pupjes. Ze liet hen aan haar haren trekken en ze likte hun snoetjes proper. Het was mooi om ze zo bezig te zien. Ook in de loop van de dag was Dafne opvallend veel bij de pups in de puppyren in de living. 

De pups hebben weer in de keuken kunnen ravotten, vooral Liana en Bo hebben er lange tijd doorgebracht. Ze werden maar niet moe :). De pups zijn ook enkele keren op het terras geweest en sommigen liepen naar het gras, maar het was behoorlijk koud, dus we brachten hen al gauw terug naar binnen.

Deze avond is het beginnen sneeuwen. Benieuwd of de sneeuw er morgen nog ligt, dat zou wel eens de eerste kennismaking van de pups met sneeuw kunnen worden ...

De 5 schatjes samen op de foto

 

Dinsdag 15 januari 2013 : dag 53

En ja hoor ... de sneeuw is gearriveerd en vormt nu een wit deken in de tuin. Vandaag hebben de pups voor het eerst kennis gemaakt met de sneeuw. En ze vinden het geweldig! We laten hen niet te lang buiten rondlopen en spelen omdat het toch wel erg koud is.

Ook de andere honden beleefden veel sneeuwpret in de tuin.

Deze avond hebben de pups deugnietstreken uitgehaald. Met z'n allen hebben ze hun ren overhoop gehaald en bedekt met papiersnippers. Wat hadden ze plezier! 

 

 

Woensdag 16 januari 2013 : dag 54

De ochtend verloopt steeds meer volgens een bepaalde routine. Zoals gewoonlijk worden de keuken en de living gestofzuigd en gedweild, maar nu kunnen ook de pupjes mee tussen de andere honden rondlopen. Die grote slaapkoppen moeten hun gekke streken en het trekken aan hun haren er maar bij nemen :). Vooral Dafne is de grote vriend van de pups. Die laat alles toe. Alsook Emilia. Terwijl de meeste volwassen honden verder slapen draven en rennen de pups naar hartelust door de living en keuken. Die stofzuiger zijn ze zo gewoon dat ze er gewoon naast lopen en over springen. Als alles netjes is, is het tijd om de pupjes te wegen. Goed stilzitten doen ze niet ;). Spelen is natuurlijk veel leuker. Daarna is het etenstijd voor de groten en de kleintjes. Omdat ze nu één voor één eten krijgen moeten ze wat meer geduld hebben. Maar dan zitten de buikjes vol en vallen ze allen samen op en over een in slaap.

De pups hebben een nieuwe iglo gekregen en die viel goed in de smaak. Soms kruipen ze er op zodat die plat komt te liggen en dan gaan ze daar met z'n alles samen op slapen. Velen liggen ook op hun ruggetje, helemaal uitgeteld.

 

Donderdag 17 januari 2013 : dag 55

Ook vandaag hadden de pups nog veel sneeuwpret. Ze gaan regelmatig naar de raam toe en geven zo aan dat ze naar de tuin willen. Vaak doen ze dan ook meteen hun behoefte op de juiste plaats. Knap van hen! Ook als we merken dat een pupje dringend z'n behoefte moet doen, zetten we deze op het terras en dan gaat die mooi op "het gras" (de sneeuw dus). Ze willen hun ren niet graag bevuilen.

De pupjes kennen hun naam heel goed. Als er eentje aan de andere kant in de living rondloopt en we roepen komt die naar ons toe gelopen. Ze worden toch zo graag geknuffeld :).

 

Vrijdag 18 januari 2013 : dag 56

Vandaag werden de nageltjes nog eens geknipt en de haren aan de voetzooltjes weggeknipt. De pups hebben nog veel in de tuin (in de sneeuw) gespeeld, maar ook veel binnen in de living. Via een zeteltje is Laguna zelfs in de zetel geraakt! Wat zijn het toch ondernemende pups.  

 

 

We hebben de puppytest van Campbell (foto's) eens uitgevoerd bij de 5-ling. Deze test heeft tot doel een beeld te krijgen van het karakter van de puppy (dominant, agressief, schuw, sociaal, enz.). De test bestaat uit een 5tal oefeningen:

1. Sociale binding (komen en lokken)
2. De wil om de leider te volgen (volgen)
3. Onderwerpingstest (dwang, vasthouden op de rug)
4. Sociale overheersing (krachtig strelen)
5. Zweeftest (optillen of laten zweven)

Het gaat om een indicatie over het gedrag van de pup. Het karakter zal zich nog verder ontwikkelen. Het is ook belangrijk op te merken dat de interpretatie van de resultaten niet eenvoudig is en eigenlijk best door een gedragstherapeut zou gedaan moeten worden.

Meer info over de Campbell test : klik hier.

De pupjes scoorden alle vijf zeer goed op deze testjes. A.d.h.v. de resultaten komen we voor allen tot "prima huishond, hoge bijtdrempel" wat zeer positief is. We merken kleine verschillen tussen de pupjes. Bij de eerste oefening (naar ons toe komen) kwamen alle 5 de pupjes naar ons toe gelopen met een gewoon opgeheven staart. De eerste drie pupjes waren in het begin wel even afgeleid. Ze waren nog nooit in deze ruimte geweest en hun nieuwsgierigheid nam toch eerst even de bovenhand, maar na een kleine aanmoediging kwamen ze meteen naar ons toe gerend. Het volgen, de tweede oefening, ging bij alle 5 perfect. Ook hier waren de eerste drie pups nog eerst even aan het snuffelen. De derde oefening, op de rug leggen (30 sec.) was even wennen voor de pups, maar ging daarna ook heel goed. De vierde test, strelen over kop en lichaam, stelde bij geen enkele pup een probleem. Deze was ook perfect. De laatste oefening, de zweefproef, was ook weer schitterend bij alle 5. Na een 20tal seconden werd Lupine wel wat ongeduldig. Ze wilde verder op verkenning gaan. De pupjes waren allemaal heel nieuwsgierig in deze nieuwe omgeving waar we de proefjes hebben uitgevoerd. 

De lichamelijke gevoeligheid kan ook getest worden door eens in de flank te knijpen. De vijf pupjes reageerden nauwelijks. Door een bos sleutels op de grond te gooien kan je de auditieve gevoeligheid testen. Alle pups keken even op, maar maakten er geen probleem van. Ze schrokken alvast niet. De meesten gingen naar de sleutels toe. De reactie van de pup op het weggooien van een voorwerp zegt meer over het apporteergedrag van de hond. Ook deze proef verliep heel goed bij de meeste pupjes. We zijn heel tevreden met de resultaten.

 

Week 9

Zaterdag 19 januari 2013 : dag 57

Vandaag zijn de pupjes acht weken oud geworden. Tussen de acht en twaalf weken zijn pups erg gewillig en kunnen ze zich geleidelijkaan aanpassen aan nieuwe situaties. Hier wordt ook gewerkt aan de basis voor zijn verdere leven. In deze periode is de pup erg gehecht aan zijn directe omgeving. Een plotse verandering kan hem uit z'n evenwicht brengen.

Voor de twaalfde levensweek zou de pup kennis gemaakt hebben met de "regel van 12". Het gaat om bepaalde ervaringen die een pup zou moeten hebben opgedaan voor z'n twaalf weken.
Klik hier voor meer info.

We oefenen op de namen en werken aan de clickertraining en de zindelijkheidstraining.

Vandaag hebben nog eens een fotosessie gehouden van de pupjes. Het leverde mooie beelden op. Foto's 8 weken. Ze hebben ook ontzettend goed met elkaar gespeeld. En als ze moe zijn, vallen ze ter plekke in slaap of gaan ze in hun puppyren en leggen ze zich in de iglo of het huisje.

 

 

Zondag 20 januari 2013 : dag 58 : afscheid van Bo

Vandaag hebben we Bo een bad gegeven. Het was de eerste keer dat hij volledig nat gemaakt werd en met shampoo gewassen werd. Hij was heel erg braaf. Wat zag hij er fluffy uit nadien, maar ook heel erg mooi!

Deze voormiddag heeft de 5-ling nog eens goed samen kunnen ravotten. Ze beseffen het zelf natuurlijk niet, maar het was meteen ook het afscheid van Bo.

Om 12.30u vertrokken we richting Wuustwezel, naar Bo's nieuwe baasjes. Door de nieuwe sneeuwval deze voormiddag lagen de wegen (alsook de snelweg) er maar slecht bij. De rit duurde dan ook een dik uur. Aangekomen bij Bo's nieuwe familie werd hij hartelijk verwelkomd. Ook Dalia is meegekomen en ging samen met Bo al snel op onderzoek uit. Bo voelde zich al gauw op zijn gemak. Hij heeft ook kennis gemaakt met z'n nieuwe slaapplaats en heel wat leuk speelgoed. Na al dat verkennen viel hij in de zetel in slaap. Ja, de zetel had hij al vlug ontdekt ;). Na enkele uren was het tijd om afscheid te nemen van onze kleine jongen, maar we weten dat hij met z'n gat in de boter gevallen is en goed verwend zal worden. Tot een volgende keer Bo !!! Dikke knuffel lieve schat !

De zusjes thuis hadden veel energie toen we weer thuis kwamen. Ze wilden spelen en ravotten. Ze waren zeer opgewekt en ondernemend. Dalia was moe na de rit en heeft de rest van de avond geslapen.

 

Maandag 21 januari 2013 : dag 59

De pupjes zijn opvallend aanhankelijk aan het worden. Ze willen bij ons in de zetel liggen en vallen in onze armen in slaap. Ze zijn heel knuffelig. De pups geven aan als ze opgepakt willen worden. Ze willen ook in de zetel springen, maar dat gaat natuurlijk nog niet. Ze kruipen ook mee in de mand bij de andere honden. Vooral Dafne is hun grote kameraad.

Door de sneeuwval dit weekend lag de tuin er weer bij als een wit tapijt. De honden - en zeker de pups - vinden dit ontzettend leuk. Ze hebben zich goed geamuseerd. Onze Engelse Cocker Nikita toont meer interesse in de pups en durft nu ook al met hen te spelen. Maar ook met de andere honden amuseren de pups zich. 

Ze waren heel ondernemend vandaag. Door teamwork zijn ze er in geslaagd een grote tak naar binnen te zeulen en daar verder te versnipperen. Ze hebben ook de sloeffen ontdekt en zetten hier graag al eens hun (doorkomende) tandjes in. Soms merken we dat de pupjes moe worden, maar dat ze het zelf niet beseffen of er niet aan toe willen geven. Dan is het aan ons om hen te verplichten te rusten. Wanneer we hen dan in de puppyren zetten vallen ze meestal wel meteen in slaap, alleen Liana kan nog wat langer volharden. 

Overdag slapen de pups natuurlijk nog veel. We laten de puppyren meestal open staan (vooral op verzoek van Liana :p) zodat ze (onder toezicht) vrij in en uit de puppyren kunnen. Als ze moe zijn gaan ze meestal uit zichzelf in de puppyren liggen, vooral Laguna en Lucia, of leggen ze zich dicht bij ons.

We kregen goed nieuws over Bo te horen. Hij is de eerste nacht bij z'n nieuwe baasjes goed doorgekomen en is heel uitbundig en speels :).

Deze avond werd het huisje in de puppyren vervangen door een bench. Deze staat gewoon open. Op deze manier leren ze de bench kennen. 's Nachts slapen ze in een andere puppyren in de keuken.

Dank je Dalia voor deze prachtige pupjes!! Je bent een supermama !

 

Vervolg week 9 tot nu

Hier eindigt het dagboek van de pupjes van Dalia van bij hun geboorte tot hun 8e levensweek. Op de vervolgpagina zijn meer foto's te bekijken, alsook op hun eigen profieltjes. 

 

 

 

Foto's puppy's

 

Geboorte Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8 Week 9 Week 10
Week 11 Week 12 Week 13 Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18 Week 19 Week 20  

 

Geboorte : 24/11/2012

De bevalling komt niet goed op gang

 

In de wachtzaal van de dierenkliniek

 

Dalia krijgt een katheter

 

Ze wordt aan het infuus gelegd en krijgt oxytocine en calcium

 

Geboorte van pup 1 (teef)

 

Het moederinstinct komt meteen naar boven
Pup 1 (teef)

 

Geboorte van pup 2 (teef)

 

Geboorte van pup 2 (teef)

 

Pup 2 (teef)

 

Terug naar huis

 

Wegen pup 1

 

Wegen pup 2

 

Onder de warmtelamp

 

Pup 3 laat op zich wachten

 

Geboorte van pup 3 (reu)

 

Wegen pup 3

 

Geboorte van pup 4 (teef)

 

Pup 4 (teef)

 

Wegen pup 4

 

Een korte rustpauze

 

  
Geboorte van pup 5 (teef) Pup 5 (teef) Wegen pup 5 Dalia's 5-ling Uitgeteld na een vermoeiende dag

 

Week 1

Dag 1 : 24/11/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dalia's 5-ling 

Dag 2 : 25/11/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

25.11.2012
25.11.2012

Dalia's 5-ling

Dag 3 : 26/11/2012

Op hoeveel manieren kan ik de pupjes laten zogen?

De crème pups zijn perfect gecamoufleerd in Dalia's vacht.     Dalia laat zich bedienen : puppymelk voor haar en melk voor de puppy's.       Zoek de 5-ling.                                                         Poseren voor de foto.

                                                              

Dag 4 : 27/11/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef Pup 5 : teef

Dag 5 : 28/11/2012

Dag 6 : 29/11/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef Pup 5 : teef

    

Dag 7 : 30/11/2012

 

Week 2

Dag 8 : 01/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 9 : 02/12/2012

Dag 10 : 03/12/2012

Dag 11 : 04/12/2012

Dalia en pups : uitgeteld

Dag 12 : 05/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 13 : 06/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 14 : 07/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

 

Week 3

Dag 15 : 08/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 16 : 09/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 17 : 10/12/2012

Dag 18 : 11/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef Pup 5 : teef

Dag 19 : 12/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef Pup 5 : teef

Dag 20 : 13/12/2012

 

Dag 21 : 14/12/2012

 

Week 4

Dag 22 : 15/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 23 : 16/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

 

Dag 24 : 17/12/2012

Dag 25 : 18/12/2012

 

Dag 26 : 19/12/2012

Dag 27 : 20/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 28 : 21/12/2012

reu

 

Week 5

Dag 29 : 22/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

  
 

Dag 30 : 23/12/2012

"Havanezerknuffel" aan ons bomma      

Dag 31 : 24/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 32 : 25/12/2012

 

Dag 33 : 26/12/2012

Dag 34 : 27/12/2012

 

broer & zus

Dag 35 : 28/12/2012

 

Week 6

Dag 36 : 29/12/2012

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

 

Dag 37 : 30/12/2012

 

Dag 38 : 31/12/2012

Dag 39 : 01/01/2013

    

Dag 40 : 02/01/2013

Dag 41 : 03/01/2013

 
 

Dag 42 : 04/01/2013

 

Week 7

Dag 43 : 05/01/2013

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 44 : 06/01/2013

Dag 45 : 07/01/2013

  
 

Dag 46 : 08/01/2013

  

Dag 47 : 09/01/2013

Dag 48 : 10/01/2013

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

 
De pups met "grote zus" Emilia

Dag 49 : 11/01/2013

 

Week 8

Dag 50 : 12/01/2013

Pup 1 : teef Pup 2 : teef Pup 3 : reu Pup 4 : teef

Pup 5 : teef

Dag 51 : 13/01/2013

Dag 52 : 14/01/2013

 
 

Dag 53 : 15/01/2013

Liana del Paradiso di Cani
 
Lupine del Paradiso di Cani
Lupo Dal Bo del Paradiso di Cani
 
Laguna del Paradiso di Cani
 
Lucia del Paradiso di Cani 
 
 

Dag 54 : 16/01/2013

Dag 55 : 17/01/2013

Liana del Paradiso di Cani 
Lupine del Paradiso di Cani 
Lupo Dal Bo del Paradiso di Cani 
Laguna del Paradiso di Cani 
Lucia del Paradiso di Cani 

Dag 56  : 18/01/2013

 

 

Campbell test (19.01.2013)

 

 

Vervolg foto's

 Week 9

 

 

 

Video's puppy

 

Datum Link : klik op Onderwerp Duur
24/11/2012 Geboorte 5 puppy's 
+ Dag 1
12'15"
25/11/2012 Dag 2 3'03"
26/11/2012 Dag 3 6'16"
27/11/2012 Dag 4 5'51"
28/11/2012 Dag 5 4'33"

 

Drumming Havanese

 

 

 

 

NL   FR   EN NL   FR   EN